Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Γ. Λιάνης: Τα Πρέσπεια αγαπήθηκαν πολύ από καλλιτέχνες αλλά και από πολιτικούς

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΝΗ

Κύριε Λιάνη είστε ο πρωτεργάτης του θεσμού των Πρεσπών που έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Πράγματι! Είναι 27ος χρόνος! Δεν το πιστεύει κανείς! Ήταν μία ιδέα δική μου που την γέννησα και είχα την υποχρέωση να την μεγαλώσω και την μεγαλώνω. Ελπίζω μόνο να ζήσω λίγα χρόνια ακόμα για να συνεχίσω. Ελπίζω βέβαια να την συνεχίσουν οι επόμενοι από μένα γιατί είναι ένας θεσμός επιτυχημένος. Το όνειρό μου και ο στόχος μου ήταν η ανάδειξη της περιοχής. Οι Πρέσπες είναι ένας επίγειος παράδεισος. Έτσι έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO και είναι δυνατόν να υπάρχει στην Ελλάδα ένας επίγειος παράδεισος και να μη τον ξέρουν οι Έλληνες;

Πρεσπες

Ο θεσμός δοκιμάστηκε αρκετές φορές και αντιμετωπίσατε πολλές δυσκολίες.

Οφείλω να πω ότι όλες οι δυσκολίες αυτές ήταν λογικές και αναμενόμενες. Πολλοί το θεώρησαν ως ένα πολιτικό γεγονός και όταν κάπου μπαίνει η πολιτική χαλάει το χαρακτήρα των κρίσεων. Αποδείχθηκε ότι οι εκδηλώσεις είναι πολιτιστικές και όσο κι αν ήθελαν κάποιοι να τις ονομάσουν “Λιάνεια” νά που εγώ δεν είμαι στην πολιτική εδώ και πέντε χρόνια, νά που ξαναγύρισα στη δημοσιογραφία και νά που τα Πρέσπεια συνεχίζουν να γίνονται. Δεν έφυγα από τον τόπο μου όπως προφήτευαν κάποιοι, δεν πήγα να γίνω Υπουργός, ούτε Δήμαρχος. Είμαι εδώ, παρών, μεγάλωσα μεν αλλά συνεχίζω.

Πρεσπες2

Ποιά είναι η εξέλιξη και πιθανά αναβάθμιση των Πολιτιστικών εκδηλώσεων στις Πρέσπες;

Πέρα από το να κάνουμε γνωστό αυτό τον επίγειο παράδεισο όπως σάς είπα στην αρχή, στοχεύουμε στο να αποτελέσουμε ένα σημαιοφόρο στα Βαλκάνια, σε μια εμβληματική περιοχή όπως είναι η Πρέσπα που δεν είναι μόνον Ελληνική καθώς ένα μεγάλο κομμάτι της ανήκει στην γειτονική χώρα ΦΥΡΟΜ και ένα άλλο μικρό κομμάτι ανήκει στην Αλβανία. Αυτό το τριεθνές σημείο θέλω να το κάνω τριεθνές, όχι μόνον στις λίμνες αλλά τριεθνές στον Πολιτισμό, στην κοινωνία να μπορεί να ανταλλάξουν οι άνθρωποι ιδέες, σκέψεις, να κάνουν εμπόριο, να σπάσουν τα ψυχροπολεμικά σύνορα που πάντα υπήρχαν ανάμεσα στις χώρες και να ενώσει ο Πολιτισμός. Είναι μία ιδέα που τελευταία την ξανάκουσα, ενώ εγώ την είχα από την αρχή, από τον Μίκη Θεοδωράκη που πριν λίγες μέρες μου είπε πως χρειάζεται την βοήθειά μου για να κάνει κάτι καινούργιο για την Ελλάδα. Όταν τον ρώτησα ποιό είναι αυτό το καινούργιο μου απάντησε: “Θέλω η Ελλάδα να γίνει η Ελβετία του Πολιτισμού σ΄όλη τη γη όπου η λέξη “ουδετερότητα” θα είναι θεσμός και όπου η Ελλάδα θα παραχωρεί χώρο στις άλλες χώρες να φέρνουν εδώ μόνον θέματα Πολιτισμού, στην Αρχαία Ολυμπία, στους Δελφούς, στη Δωδώνη, στο Δίον!” Κάπως έτσι είχα σκεφτεί κι εγώ για τις Πρέσπες.

Μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση του περσινού προγράμματος INTERREG η διαχειριστική αρχή εμπιστεύτηκε τον Οργανισμό Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών – Φλώρινας και του ανέθεσε την επέκταση και την ολοκλήρωση του προγράμματος για τη διασυνοριακή συνεργασία.
Για την επόμενη χρονιά στοχεύουμε σε πρόγραμμα Ελλάδα- Αλβανία που βέβαια διεκδικούν και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Θεωρώ ότι έχουμε τα τεκμήρια και πως είμαστε πολύ έμπειροι πια στα Πολιτιστικά. Δεν υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις σαν τα Πρέσπεια στην Ελλάδα και δεν το λέω για να παινέψω το σπίτι μου αλλά τα Πρέσπεια αγαπήθηκαν πολύ από τους καλλιτέχνες και από τους πολιτικούς. Έχουν έρθει εδώ Πρωθυπουργοί, Πατριάρχες, Αρχιεπίσκοποι, αρχηγοί κρατών, Υπουργοί Εξωτερικών, Ολυμπιονίκες και πολλοί άλλοι. Μεγάλοι Έλληνες καλλιτέχνες όπως Κάλλας, Αγγελόπουλος. Χατζηδάκης, Θεοδωράκης, Καραϊνδρου ήρθαν στα Πρέσπεια και δεν βλέπω τον λόγο αυτός ο θεσμός να μην συνεχιστεί.

Θα θέλατε να μάς πείτε για το πρόγραμμα των φετεινών εκδηλώσεων;

Ξεκινάμε στις 26 Αυγούστου με την καλύτερη κατά τη γνώμη μου παράσταση που είδα φέτος στην Αθήνα και που είναι ένας μονόλογος του Βασίλη Παπαβασιλείου, ενός καταπληκτικού ηθοποιού και σκηνοθέτη που έχει τίτλο “Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι”. Είναι ένα έξοχο κριτικό κομμάτι για τους Έλληνες, για τις Κυβερνήσεις, για όλα!

Το Σάββατο στις 27 Αυγούστου το μεσημέρι θα γίνουν τα εγκαίνια της Δημόσιας βιβλιοθήκης του Αμυνταίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής. Είναι μεγάλη τιμή να εγκανιάσει μία Δημοτική Βιβλιοθήκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Βουλής. Επίσης, η Βουλή μάς έδωσε τις εκδόσεις της, το Ίδρυμα Λάτση ομοίως, φίλοι καλλιτέχνες, σκηνοθέτες μάς έχουν δώσει πάρα πολλά βιβλία τα οποία αριθμούν περίπου τις 4,000 – 5,000 πολλά υπογεγραμμένα από τον Ρίτσο, τον Καρούζο, τον Αναγνωστάκη, τον Κατσαρό, τον Χριστιανοπούλο, τον Χειμωνά, τον Ταχτσή και πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε πολύ μεγάλο αριθμό.
Προσωπικά δωρίζω την προσωπική μου βιβλιοθήκη και σημαντικούς πίνακες στην γενέτειρά μου για την οποία δεν έκανα πολλά πράγματα. Ήταν όνειρο του πατέρα μου και γι αυτό αφιερώνω την βιβλιοθήκη στη μνήμη του πατέρα μου και της μητέρας μου γιατί αυτοί αγάπησαν πιο πολύ το Αμύνταιο από μένα.

Επίσης, η βιβλιοθήκη θα φιλοξενεί εκθέσεις ζωγραφικής, παρουσιάσεις βιβλίων και μουσικά σχήματα. Την ίδια μέρα λοιπόν των εγκαινίων θα υπάρξει και θεατρικό δρώμενο με τίτλο “Οι κυρίες των λιμνών” που έγραψα εγώ ως κείμενο και θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι ενώ η Σοφία Σπυράτου, σκηνοθέτης των Πρεσπών, το έκανε θεατρικό και ενδυματολογικά το στηρίζει ο Γιάννης Μετζικώφ, ο επιμελητής της Βιβλιοθήκης της Βουλής.

Το ίδιο βράδυ στον Άγιο Αχίλλειο γίνεται η κεντρική εκδήλωση των εκδηλώσεων «ΠΡΕΣΠΕΣ 2016» που την παρουσιάζει όπως πάντα ο Αλέξης Κωστάλας και εκεί φιλοξενούμε τον εξαιρετικό Σαββόπουλο και την καταπληκτική Βιτάλη στο καλύτερο χειμωνιάτικο πρόγραμμα στην Αθήνα.

Την Κυριακή 29 Αυγούστου στο ιστορικό κτήριο του «Αριστοτέλη» υλοποιούμε, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή αρχή που μάς έδωσε το πρόγραμμα, ημερίδα με θέμα το προσφυγικό. Θα πάρουν μέρος ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο καθηγητής Κων/νος Τσουκαλάς, ο καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος, ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης και ο ποιητής Γιώργος Χρονάς και ο Γιάννης Μπεχράκης που θα τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κκ. Προκόπη Παυλόπουλο για τις φωτογραφίες του στη Λέσβο.

Το ίδιο βράδυ στην Φλώρινα έχουμε την συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

Την Δευτέρα, τελευταία μέρα πια, στο Αμύνταιο, στην Βεγορίτιδα, θα έρθει ο Σάκης Ρουβάς. Ο Σάκης Ρουβάς είναι ένα εξαιρετικό παιδί, με εξαιρετικό χαρακτήρα, ιδιαίτερα φιλομαθής και είναι αξιέπαινος για την προσπάθεια που έκανε με τον Θεοδωράκη. Τον στηρίζω για την ευρυμάθεια και την ανάγκη του να κάνει και άλλα πράγματα.

Κύριε Λιάνη, ακούγεται πολύ ενδιαφέρον το πρόγραμμα που μόλις μάς παρουσιάσατε για τα φετεινά Πρέσπεια. Είναι τιμή μας η παρουσία σας στο www.ditiki.gr και σάς ευχόμαστε μέσα απ΄την καρδιά μας καλή επιτυχία!

Για το www.ditiki.gr
Μιράντα Μπιλιώνη

To Top