Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Πολιτική

Γιώργος Λιάνης: Την Ελλάδα την κατάπιαν τα μνημόνια

Αποκλειστική συνέντευξη του Γιώργου Λιάνη στο www.ditiki.gr

Κύριε Λιάνη θα ήθελα ένα σχολιασμό για την παρούσα πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.

Η παρούσα κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και είμαι πεπεισμένος ότι αυτοί που κυβερνούν θέλουν να πετύχουν. Οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν αναλάμβανε θα είχε αυτές τις δυσκολίες. Δεν μπορώ να είμαι χωρίς σύνεση και φρόνιση. Δεν βγαίνει εύκολα αυτό που έχει αναλάβει η Ελλάδα. Την κατάπιαν τα μνημόνια και έχουμε μεγάλη ευθύνη όλοι οι πολιτικοί αλλά και αυτή η κυβέρνηση γιατί έταξε πολύ περισσότερα από αυτά που μπορούσε να κάνει. Το είχαμε πάθει κι εμείς. Ο Ελληνικός λαός δεν θέλει τέτοια πράγματα. Θέλει αλήθειες! Σκληρές αλλά αλήθειες! Εύχομαι στην Κυβέρνηση να συνεχίσει και να πετύχει, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο. Και εύχομαι για να γίνει αυτό, κάτι που το θεωρούσα προϋπόθεση πάντα, να υπάρχει αν όχι ομοιεγένεια, ομοψυχία στο πολιτικό σύστημα. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στα μείζονα Εθνικά θέματα όπως η οικονομία. Πρέπει να χαραχτεί μία κοινή γραμμή. Αποδείχθηκε ότι κατάπιε πέντε κυβερνήσεις και τρεις Πρωθυπουργούς!

Όμως όλα αυτά δεν γίνονται στο όνομα της Παγκοσμιοποίησης;
Όχι μόνον! Αποδείχθηκε πως η Ευρώπη στο όνομα της Παγκοσμιοποίησης έκανε τις δικές της κακές πράξεις. Έχει εγκαταλείψει πολλές από τις αρχές και τις αξίες της. Χωρίς να θέλω να σχολιάσω περισσότερο, δεν είναι η Ευρώπη που ξέραμε. Εύχομαι ειλικρινά και βοηθώ στην κατεύθυνση αυτή, αν και δεν ανήκω στο χώρο αυτό, να πετύχει αυτή η Κυβέρνηση. Έχω και μια προσωπική ιδιαίτερη σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα γιατί εκείνο το βράδυ που παραιτήθηκα από Βουλευτής ο μόνος πολιτικός που με πήρε τηλέφωνο ήταν ο Τσίπρας και μου είπε κάποια πολύ ενθαρρυντικά αλλά και προσωπικά λόγια στο πώς είχε ερμηνεύσει την πράξη μου. Το εκτίμησα πολύ αυτό και θεωρώ υποχρέωσή μου να βοηθήσω περισσότερο ως Έλληνας, αλλά δεν είμαστε σε καλό δρόμο. Δεν μπορώ να το κρύψω και πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν πράγματα έστω και αργά!

Πόσο μόνος, πολιτικά, είναι ο Γιώργος Λιάνης σήμερα;

Πολύ ωραία η ερώτησή σας! Πολιτικά είμαι ένας άνθρωπος που υπηρέτησε το χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπου δεν είμαι μόνος. Δεν φεύγω από τον χώρο αυτό όχι για τίποτα άλλο αλλά για το απλό. Θα ντρεπόμουν να φύγω! Δεν δέχομαι ότι μπορεί ένας πολιτικός που ήταν 20 χρόνια στην πρώτη γραμμή είτε ως Βουλευτής, είτε ως Υπουργός κι εγώ ήμουν 23 Βουλευτής, να μεταμφιεστεί και να γίνει κάτι άλλο την επόμενη μέρα από την πτώση του χώρου του, από την πτώση της Κυβέρνησής του ή την δημοσκοπική πτώση. Για λόγους αξιοπρέπειας θα μείνω εδώ! Ό,τι κι αν συμβαίνει μέσα μου. Αυτό σημαίνει πολλά και για κάποιους ανθρώπους. Δεύτερον, δεν αισθάνομαι μόνος γιατί έχω πολλούς φίλους σε όλους τους χώρους και αισθάνομαι ότι οι συνάδελφοί μου με αγαπάνε. Δεν αισθάνομαι επίσης καθόλου μόνος πολιτικά γιατί ο λαός της Φλώρινας με λατρεύει και το ξέρω. Το ζω κάθε φορά που περπατώ στην πόλη ή σε κάποια χωριά και μου φτάνει αυτό. Οποιαδήποτε μοναξιά κι αν έχω η Φλώρινα μου την εξαλείφει.
Βέβαια υπάρχει και η άλλη μοναξιά επειδή μεγάλωσα, έδωσα, έχασα αλλά και πήρα. Έκανα λάθη και τα ξέρω αλλά έκανα και πράγματα για τον τόπο μου και για τον εαυτό μου. Αλλά την μοναξιά δεν την φοβάμαι. Καμμιά φορά η μοναξιά είναι και η μόνη σου αξία.

Ευχαριστώ πολύ κύριε Λιάνη για τον χρόνο σας.

 

Για το www.ditiki.gr

Μιράντα Μπιλιώνη

To Top