Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Πολιτική

H χώρα από την Κυριακή το βράδυ χρειάζεται ηρεμία και όχι νικητές και ηττημένους

“Προτείνω μια άλλη κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από αυτή τη Βουλή και οποία πολύ σύντομα θα φέρει τη συμφωνία και θ’ ανοίξουν οι τράπεζες” δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real Fm το πρωί της Πέμπτης. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του, ο επικεφαλής του Ποταμιού ακόμη τόνισε “πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να τηρήσουν υπεύθυνη στάση και να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Εμείς την έχουμε έτοιμη την πρόταση. Η πρωτοβουλία όμως είναι του Αλέξη Τσίπρα. Αν το θέλει θα είναι ο ίδιος Πρωθυπουργός”.

Τα κύρια σημεία της παρέμβασης του Σταύρου Θεοδωράκη είναι:

– Το Ναι σημαίνει Ναι σε μια συμφωνία με την Ευρώπη. Δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε το κείμενο της 25ης Ιουνίου. Συζητήσαμε το σενάριο να απέχουμε από το δημοψήφισμα, διότι αυτό είναι ψευδεπίγραφο. Εκτιμήσαμε ότι θα θεωρηθεί φυγομαχία, θα θεωρηθεί ότι παρατάμε τα όπλα. Ιδίως στην περιφέρεια υπάρχει διχαστικό κλίμα. Δεν θέλουμε να στιγματιστούν οι άνθρωποι που παλεύουν για την Ευρώπη γιατί δεν πήγαν να ψηφίσουν. Στηρίζουμε το Ναι για μια καλύτερη συμφωνία με την Ευρώπη.

– Είναι ψέμα ότι οι τράπεζες θ’ ανοίξουν σύντομα. Με το Ναι θα χρειαστούν λίγες ημέρες γιατί θα έχουν τη βοήθεια του ELA. Με το Όχι δεν ξέρω πότε θα γίνει. Από τη στιγμή που έχουμε φύγει από το πρόγραμμα και μέχρι να κάνει κάτι η κυβέρνηση, θα έχουμε κλειστές τράπεζες, θα έχουμε έλεγχο κεφαλαίων. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να μας πει ποιος θα χρηματοδοτήσει τις ελληνικές τράπεζες.

– Δεν είμαστε έτοιμοι να τα δεχθούμε όλα. Στην Ευρώπη έχουν καταλάβει ότι συνασπίζονται δυνάμεις στο Ναι που δεν αθωώνουν την Ευρώπη. Έχει κάνει λάθη η Ευρώπη. Πολλές από τις πολιτικές λιτότητας ήταν αντιπαραγωγικές. Όμως αυτή τη στιγμή επιλέγουμε το χρήσιμο. Να είμαστε στην Ε.Ε. Ποιοι θα είναι οι σύμμαχοί μας την επόμενη ημέρα; Ο Μαδούρο και η Λε Πεν; Θέλουν σύμμαχους την Ευρώπη. Ποιος άλλος θα μας δώσει χρήματα; Μέχρι και ο Πρόεδρος της Κίνας, μιας χώρα ανταγωνιστικής ως προς την Ευρωζώνη, δήλωσε πως πρέπει η Ελλάδα να είναι στην Ε.Ε.

– Αυτό που έχουμε ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι ένα μέτωπο ενότητας με τη συμμετοχή και των ευρωπαϊστών του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θέλουμε εκλογές. Η χώρα χρειάζεται ηρεμία. Δεν θέλει νικητές και ηττημένους. Υπάρχει Πρωθυπουργός και πιστεύω πως θα σταθμίσει υπεύθυνα τα γεγονότα. Προτείνω μια άλλη κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από αυτή τη Βουλή και οποία πολύ σύντομα θα φέρει τη συμφωνία και θ’ ανοίξουν οι τράπεζες. Ο Πρωθυπουργός έχει την εντολή από τον Ιανουαρίου. Ελπίζω να τη διαχειριστεί υπεύθυνα. Πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να τηρήσουν υπεύθυνη στάση και να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Εμείς την έχουμε έτοιμη την πρόταση. Η πρωτοβουλία όμως είναι του Αλέξη Τσίπρα. Αν το θέλει θα είναι ο ίδιος Πρωθυπουργός. Αν από την άλλη θέλει να κινηθεί ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και των συνιστωσών, θα βρεθούν άνθρωποι που είναι αποδεκτοί από τον ελληνικό λαό.

To Top