Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Η Δυτική σας προτείνει… «Αμυγδαλόπιτα Σιφνέικη»

Υλικά για 1 μεσαίο ταψί:
500 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1½ κούπα τσαγιού αμύγδαλο άσπρο τριμμένο
300 γρ. ζάχαρη
400 γρ. μαργαρίνη
8 αβγά
2 κουτ.σούπας μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. γλυκού βανίλια σε σκόνη
2 κουτ. σούπας κανέλλα
ξύσμα από ένα λεμόνι
300 ml γάλα

Για το σιρόπι:
1 λίτρο νερό
1 κιλό ζάχαρη
2 ξύλα κανέλλας
2-3 σταγόνες λεμόνι
½ σφηνάκι brandy

Εκτέλεση: Με ένα μίξερ χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, ώσπου το μείγμα μας να ασπρίσει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα αβγά ένα-ένα και συνεχίζουμε να χτυπάμε για να «δέσουν» τα υλικά μας. Σε ένα σκεύος ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, το αμύγδαλο, την κανέλλα, το ξύσμα λεμονιού, το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα που έχουμε ετοιμάσει, ανακατεύοντας διαρκώς με ένα σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, ώσπου όλα τα υλικά να ομογενοποιηθούν. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι με διάμετρο 27 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα. Προσοχή! Γεμίζουμε το ταψάκι μέχρι τη μέση, γιατί θα φουσκώσει κατά το ψήσιμο! Το φουρνίζουμε για 40 λεπτά στους 180 οC.
Για το σιρόπι, βράζουμε όλα μαζί τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει 2-3 βράσεις.
Αφού ψηθεί το γλυκό μας, το κόβουμε όπως επιθυμούμε (τετράγωνο, ρόμβος) για να ποτίσει καλά, καθώς το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.

To Top