Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Πολιτική

Ιδρυτική Διακήρυξη: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ «ΒΕΛΒΕΝΤΟ – ΕΝΩΜΕΝΟ – ΔΥΝΑΤΟ»

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ «ΒΕΛΒΕΝΤΟ – ΕΝΩΜΕΝΟ – ΔΥΝΑΤΟ»

Ιδρυτική διακήρυξη

 

Αγαπητές Συνδημότισσες, Αγαπητοί Συνδημότες, Φίλες και Φίλοι,

 

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί της οφείλουν να έχουν ως κύριους στόχους την Ανάπτυξη του τόπου, τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη και τη Συμμετοχή όλων των δημοτών στην πορεία ενός τόπου προς το μέλλον.

 

Μετά από 9 χρόνια αγώνα για την επανασύσταση του Δήμου Βελβεντού και την ανατροπή της απόφασης του «Καλλικράτη», βρισκόμαστε ενόψει των Δημοτικών εκλογών του Μαΐου, στις οποίες, θα εκλέξουμε το Δημοτικό Συμβούλιο και τα Τοπικά Συμβούλια (Βελβεντού, Καταφυγίου, Αγίας Κυριακής, Πολυφύτου) για να επαναφέρουμε στον τόπο μας την αυτό-διοίκηση.

Μεγάλη η πρόκληση αλλά και η ευθύνη, την οποία καλούμαστε να επιδείξουμε σε κάθε ένα από τα επόμενα βήματά μας. Με επίγνωση της ευθύνης αυτής αλλά και με όραμα για το ΒΕΛΒΕΝΤΟ της επόμενης γενιάς, παρουσιάζουμε την ιδρυτική διακήρυξη του ανεξάρτητου συνδυασμού

«ΒΕΛΒΕΝΤΟ – ΕΝΩΜΕΝΟ – ΔΥΝΑΤΟ» με επικεφαλής τον ΜΑΝΩΛΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

 

Στον συνδυασμό μας μετέχουν πολίτες του Δήμου Βελβεντού που θέτουν τον εαυτό τους στην κρίση του εκλογικού σώματος, έχοντας ως κίνητρο την προσφορά στο κοινό καλό, την στήριξη της προσπάθειας για την αποκατάσταση της λειτουργίας του ταλαιπωρημένου μας Δήμου και την σύμπραξη στη δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας για τον τόπο μας. Με κριτήριο ο συνδυασμός μας να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσωπευτικότητα, προσπαθήσαμε να συμμετέχουν πολίτες  με, αλλά και χωρίς  εμπειρία στην αυτοδιοίκηση, από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους και με τη μεγαλύτερη δυνατή ηλικιακή διασπορά. Κοινό στοιχείο όλων η διάθεση συμμετοχής σε μια ομάδα, η οποία θα πρωτοστατήσει στο απαιτητικό έργο της οργάνωσης και λειτουργίας του νέου Δήμου Βελβεντού.

 

Το ΟΡΑΜΑ μας είναι το Βελβεντό, ως μια  κοινωνία που προσφέρει ποιότητα ζωής με σεβασμό στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, σε αρμονική σύζευξη παράδοσης και εκσυγχρονισμού, όπου η συμμετοχικότητα και οι δημοκρατικές διαδικασίες θα αποτελούν την κανονικότητα στην καθημερινή λειτουργία του Δήμου. 

Δεν έχουμε αυταπάτες για το μέγεθος και τις απαιτήσεις του έργου. Τόσο η διαχείριση των χρόνων της Καλλικρατικής περιόδου όσο και η γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας, δεν προοιωνίζονται μια ευνοϊκή συνθήκη και η νέα Δημοτική Αρχή θα έρθει αντιμέτωπη με πάρα πολλές δυσκολίες. Ουσιαστικά θα πρέπει να εγκαταστήσει την θεσμική λειτουργία εξαρχής, να αποκαταστήσει την αυτοδιοικητική συνέχεια, και να εγγυηθεί την αξιοπιστία των συμμετοχικών διαδικασιών έτσι ώστε ο κάθε δημότης να έχει την δυνατότητα να επηρεάσει με τη γνώμη του τις συλλογικές αποφάσεις.  Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που μεγεθύνει την ευθύνη μας.  

Πέρα από την αυτοδιοικητική παράδοση στο Βελβεντό και τη διάθεση όλων των μελών του συνδυασμού να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις για το καλύτερο αποτέλεσμα, έχουμε πίσω μας 9 χρόνια αγώνα, στα οποία πέραν όλων των άλλων, μάθαμε να διεκδικούμε, να επιμένουμε και να παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μέχρι την επίτευξή του. Την εμπειρία αυτή θέλουμε να την αξιοποιήσουμε και στην επόμενη μέρα, στον Δήμο Βελβεντού, για τον οποίο τόσο προσπαθήσαμε και του οποίου την έλλειψη τα προηγούμενα χρόνια αντιληφθήκαμε όλοι σε κάθε επίπεδο της καθημερινότητάς μας.

 

Σήμερα και με τη διαδικασία μετάβασης στον ανεξάρτητο Δήμο Βελβεντού σε εξέλιξη (ευελπιστώντας ότι η δημοτική Αρχή θα μεριμνήσει έγκαιρα για τα εκ του Νόμου ορισθέντα και αναγκαία), μπορούμε να έχουμε μόνο μια γενική εικόνα της κατάστασης, η οποία θα συγκεκριμενοποιηθεί τους επόμενους μήνες.  Το αποτύπωμα ωστόσο της πρώτης Δημοτικής Αρχής στην μετά – «Καλλικράτη» εποχή θα είναι καθοριστικό για την κοινωνία μας στα χρόνια που έρχονται.

Με το βλέμμα στο μέλλον, λοιπόν, αναγνωρίζουμε την ανάγκη να επικαιροποιήσουμε τους αναπτυξιακούς στόχους για τον τόπο και να ενεργοποιήσουμε  τους διαθέσιμους πόρους για την επίτευξή τους. Πυρήνα του αναπτυξιακού σχεδίου μας αποτελεί το τρίπτυχο: ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ-ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

 

Σημείο αφετηρίας θα αποτελέσει η αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης του νέου Δήμου μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαχωρισμού. Σε κάθε περίπτωση στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις βάσεις για έναν οικονομικά υγιή και βιώσιμο Δήμο, ο οποίος θα λειτουργεί με όρους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας και θα αξιοποιεί κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο.   

ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Ένας τομέας, στον οποίο κάθε συμπολίτης μας τα προηγούμενα χρόνια βίωσε την συνεχή έως και παντελή έλλειψη της Δημοτικής Αρχής είναι αυτός της καθημερινότητας. Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης της Δημοτικής Αρχής, έτσι ώστε το ζητούμενο της «εγγύτητας» να γίνει στο Βελβεντό και πάλι πραγματικότητα και αυτονόητο.

Ταυτόχρονα, με την αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού σε συνδυασμό με την προσφορά των αιρετών στοχεύουμε στον εξορθολογισμό των διαδικασιών και την μεγέθυνση της αποτελεσματικότητας στην υπηρεσία του πολίτη.

Οι κοινωνικές δομές  του Δήμου αποτελούν επίσης προτεραιότητα, καθώς στις δύσκολες εποχές που ζούμε, η στήριξή τους με όσα μέσα απαιτούνται αποτελεί υποχρέωση του Δήμου.

Παράλληλα είναι δεδομένη, η ενίσχυση όλων των Συλλόγων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τόπο μας όλα τα προηγούμενα χρόνια, είτε συρρικνώθηκαν είτε αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες, καθώς έλλειψε η στήριξη από πλευράς του Δήμου, φτάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις να απειλείται η λειτουργία τους. Η συμμετοχή και η προσφορά των εθελοντών – πολιτών και η ενεργοποίησή τους στα πλαίσια των Συλλόγων, είναι ένα πολύτιμο κεφάλαιο και σημαντικό στοιχείο της αυτοδιοικητικής μας ταυτότητάς, το οποίο θέλουμε να στηρίξουμε και να συμβάλουμε για να συνεχιστεί και στις επόμενες γενιές.   

Ένας από τους σημαντικότερους τομείς, με τον οποίο προτιθέμεθα να ασχοληθούμε άμεσα, είναι επίσης η επικαιροποίηση υπαρχουσών μελετών, οι οποίες είτε παρέμειναν αδρανείς, είτε δεν οδηγήθηκαν στον απαιτούμενο βαθμό ωρίμανσης ώστε να γίνουν έργα. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές:

-Ασφαλτόστρωση του δρόμου Μετόχι-Κατασκηνώσεις Αγίας Τριάδας

-Ασφαλτόστρωση του δρόμου Καταφυγίου-Αγίας Κυριακής-Ορίων Νομού Πιερίας.

-Κατασκευή υποδομών στην επέκταση του Πολεοδομικού Σχεδίου

-Ολοκλήρωση Αρχαιολογικού και Βυζαντινού Μουσείου

-Συντήρηση-αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Γρατσάνης

-Λειτουργία μικρών Μουσείων στην Αγία Κυριακή, στο Καταφύγι και στο Παλαιογράτσανο.

-και όποια άλλη ετοιμάστηκε τα χρόνια του «Καλλικράτη» από τον ενιαίο Δήμο, όπως αυτή της Παιδικής & Εφηβικής Βιβλιοθήκης.

Ταυτόχρονα προετοιμαζόμαστε για μια σειρά από παρεμβάσεις, τις οποίες θεωρούμε απαραίτητες για τον τόπο μας και για τις οποίες θα επιδιώξουμε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα υπαγωγής τους σε εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές:

-Ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων

-Βελτίωση-διευθέτηση λειτουργίας δικτύων ύδρευσης αποχέτευσης και ομβρίων.

-Ηλεκτρονικός εκσυγχρονισμός σε βασικές υπηρεσίες καθημερινότητας ώστε το Βελβεντό στο εγγύς μέλλον να γίνει μια έξυπνη πόλη.

-Δυνατότητα εγκατάστασης δικτύου φυσικού αερίου για θέρμανση και άλλες χρήσεις.

-Στήριξη όλων των δομών Παιδείας και Εκπαίδευσης (Σχολεία, Πνευματικό Κέντρο, Αθλητικό Κέντρο και πολιτιστικοί και αθλητικοί φορείς).

-Στήριξη των κοινωνικών δομών για τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού και την τρίτη ηλικία.

Σε κάθε περίπτωση, η πλήρης αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων ενίσχυσης του Δήμου, είτε με τεχνογνωσία, είτε με ανθρώπινο δυναμικό, είτε με χρηματοδότηση, θα αποτελεί για τη νέα Δημοτική Αρχή ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσει.

Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αναφερθούμε σε δύο λέξεις κλειδιά, τις οποίες φιλοδοξούμε να κάνουμε πράξη για να διατρέχουν κάθε ενέργεια και παρέμβασή μας:

Εξωστρέφεια: το Βελβεντό, με όλα τα χαρακτηριστικά του, είτε πρόκειται για το συνεταιριστικό κίνημα είτε για τα τοπικά προϊόντα είτε για την πολιτισμική κληρονομιά, είτε για το φυσικό περιβάλλον,  αξίζει και πρέπει με συστηματικό τρόπο να προβάλλεται αξιόπιστα  με στόχο να δημιουργείται μια προστιθέμενη αξία, η οποία θα ανατροφοδοτεί ενέργειες στο τόπο μας.

Συνέργεια: Τα παραπάνω θα έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας όταν αξιοποιούνται με συνέργειες σε κάθε επίπεδο. Εσωτερικά, με όμορους Δήμους, με εκπροσώπους όλων των βαθμών αυτοδιοίκησης, με Ιδρύματα, με Φορείς, με το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και με τους επιστήμονες της διασποράς οι οποίοι να μπορούν να υποστηρίξουν την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών μας.

 

Είναι σχεδόν αυτονόητο, αλλά θα θέλαμε να το αναφέρουμε και στο σημείο αυτό: βασική μας επιδίωξη για την επόμενη μέρα της αυτοδιοίκησης στο Βελβεντό, η ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή προς όλους τους Δημότες, όλων των οικισμών του νεοσύστατου Δήμου.

 

Ιδιαίτερη επίσης φροντίδα, η σταθερή σύνδεση του Δήμου με τους ετεροδημότες και τους ομογενείς μας απανταχού της γης. Γνωρίζουμε ότι πάντα βρίσκονται κοντά στο Βελβεντό, είτε με την υλική τους βοήθεια, είτε με τις προτάσεις και το αδιάλειπτο ενδιαφέρον τους. Αυτό θα θέλαμε να γίνει ακόμα πιο ουσιαστικό και αμφίδρομο καθώς μας ενδιαφέρει να ενισχύσουμε και από την πλευρά μας την προσπάθεια των Συλλόγων των Βελβεντινών απανταχού να κρατήσουν τη σύνδεση με τις ρίζες τους και η συνείδηση της κοινής καταγωγής να περάσει και στις επόμενες γενιές. Τους χρειαζόμαστε και τους περιμένουμε.

Στον νέο τρόπο λειτουργίας της Δημοτικής Αρχής δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε την ανάγκη αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών με στόχο την απλοποίηση διαδικασιών, την αύξηση της αποτελεσματικότητας, αλλά και τη διασφάλιση της διαφάνειας μέσω της δυνατότητας ελέγχου των αποφάσεων και των πεπραγμένων από κάθε πολίτη.

 

Κλείνοντας θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι ξεκινάμε αυτή την προσπάθεια με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις όλων μας και στη διάθεσή να προσφέρουμε σε έναν τόπο που αξίζει το καλύτερο.

Στην προσπάθεια αυτή ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε όλους τους Δημότες, καθώς υπάρχει χώρος για όλους, οι ανάγκες είναι πολλές και η συνεισφορά του καθενός πολύτιμη.

 

Μόνο εάν το ΒΕΛΒΕΝΤΟ παραμείνει ΕΝΩΜΕΝΟ θα είναι και ΔΥΝΑΤΟ.

Σηκώνουμε όλοι μαζί μανίκια και ξεκινάμε από κάθε μετερίζι. 

 

Για τον Ανεξάρτητο Συνδυασμό «ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ»

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Βελβεντού.

To Top