Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Λαμπρός εορτασμός Δεκαπενταύγουστου στη Σιάτιστα και το Μικρόκαστρο του Δήμου Βοΐου

   Με την πρέπουσα λαμπρότητα και επισημότητα πραγματοποιήθηκε και φέτος ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στο Δήμο Βοΐου και τη Δημοτική Ενότητα Σιάτιστας, και η αναβίωση του εθίμου των καβαλάρηδων της Παναγίας.

   Πλήθος κόσμου βρέθηκε τις ημέρες αυτές στην περιοχή μας, προσκύνησε την Ιερή Εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου και διασκέδασε στη Σιάτιστα μαζί με τις παρέες των καβαλάρηδων, υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής.

   Την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, στο μοναστήρι της Παναγίας του Μικροκάστρου, εψάλη πανηγυρικός εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλου.

   Το βράδυ της παραμονής, η Σιάτιστα πλημμύρισε από κόσμο, με τις παρέες των καβαλάρηδων να γλεντούν σε διάφορα σημεία της πόλης, μαζί με κατοίκους και επισκέπτες, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

   Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μικροκάστρου, με κατάνυξη και ευλάβεια χιλιάδες πιστοί παρακολουθήσαν την Θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος. Ακολούθησε η περιφορά της Ιερής Εικόνας στον εξωτερικό χώρο του Μοναστηριού, παρουσία των αρχών, των καβαλάρηδων και πλήθος πιστών.

   Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι καβαλάρηδες προσκύνησαν την Ιερή Εικόνα της Παναγίας και πήραν τον δρόμο για την πόλη της Σιάτιστας.

   Το μεσημέρι μεγάλο πλήθος κόσμου περίμενε στην Πλατεία Χώρας της Σιάτιστας την επιστροφή των καβαλάρηδων, όπου πραγματοποιήθηκε η επιβλητική παρέλαση με τα καταστόλιστα άλογα τους, συνοδευόμενη η κάθε παρέα από τη δική της ορχήστρα χάλκινων, που δημιούργησαν μια ξέφρενη ατμόσφαιρα γλεντιού και παρέσυραν τους επισήμους και τον κόσμο στο χορό. Το θέαμα που πρόσφεραν ήταν μοναδικό αφού κατάφεραν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον όλων.

   9 παρέες καβαλάρηδων, με 144 άλογα, συμμετείχαν στην παρέλαση, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Δήμου, με τη συνοδεία μουσικών οργάνων. Ο Ιππικός Σύλλογος Σιάτιστας «Ο Άγιος Μόδεστος» παρέλασε, εκτός του προγράμματος του Δήμου, με 100 άλογα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου. Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν από την Πολιτιστική Επιτροπή Σιάτιστας που έκανε την καταμέτρηση των αλόγων.

   Το γλέντι συνεχίστηκε έως αργά το βράδυ, με τις παρέες των καβαλάρηδων να ανανεώνουν το ραντεβού τους για τον επόμενο χρόνο.

   Στις εκδηλώσεις εορτασμού παρέστησαν ο Δήμαρχος Βοΐου κ. Δημήτριος Λαμπρόπουλος, ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο Βουλευτής Νομού Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης, ο Αντιπεριφερειάρτχης Γρεβενών κ. Ευάγγελος Σημανδράκος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κοζάνης κ. Βακουφτσής Ιωάννης, ο Διοικητής Τροχαίας Κοζάνης κ. Διόγκαρης Σπυρίδων, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σιάτιστας κ. Σωκράτης Δημόπουλος, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, οι Αντιδήμαρχοι Βοΐου κα Γλυκερία Νταβατζή – Παπαδιώτη, κ. Γκερεχτές Λάζαρος και κ. Ιωάννης Ρομπόλας, οι Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων Σιάτιστας και Μικροκάστρου, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, και πλήθος κόσμου.

   Ο Δήμος Βοΐου συγχαίρει θερμά όλες τις παρέες των καβαλάρηδων για τη φετινή συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου, το τετραήμερο 12 με 15 Αυγούστου, που για ακόμη μία φορά έδειξαν σε όλο τον κόσμο τη μοναδικότητα αυτού του εθίμου, και ευχαριστεί όλον τον κόσμο που τίμησε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις εορτασμού στη Σιάτιστα και το Μικρόκαστρο.

   15αύγουστος - Σιάτιστα (1) 15αύγουστος - Σιάτιστα (2) 15αύγουστος - Σιάτιστα (3) 15αύγουστος - Σιάτιστα (4) 15αύγουστος - Σιάτιστα (5) 15αύγουστος - Σιάτιστα (6) 15αύγουστος - Σιάτιστα

   15αύγουστος - Βόιο (1) 15αύγουστος - Βόιο (2) 15αύγουστος - Βόιο (3) 15αύγουστος - Βόιο (4) 15αύγουστος - Βόιο (5) 15αύγουστος - Βόιο (6) 15αύγουστος - Βόιο (7) 15αύγουστος - Βόιο (8) 15αύγουστος - Βόιο (9) 15αύγουστος - Βόιο (10) 15αύγουστος - Βόιο (11) 15αύγουστος - Βόιο (12) 15αύγουστος - Βόιο (13) 15αύγουστος - Βόιο (14) 15αύγουστος - Βόιο (15) 15αύγουστος - Βόιο (16) 15αύγουστος - Βόιο (17) 15αύγουστος - Βόιο

   To Top