Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

«Ναυάγιο» η συνάντηση Ξανθού – φαρμακοποιών! Ο ΠΦΣ συνεχίζει τις κινητοποιήσεις!

Δεν φαίνεται φως στο τούνελ… της κόντρας μεταξύ φαρμακοποιών και Υπουργείου Υγείας, καθώς και η νέα συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, μεταξύ του κ. Ξανθού και εκπροσώπων του κλάδου κατέληξε σε «ναυάγιο».
Πιο συγκεκριμένα, μετά το πέρας της συνάντησης οι Πρόεδροι των Φ.Σ. Αθηνών, Φ.Σ. Πειραιά και Φ.Σ. Θήβας κκ. Κων. Λουράντος, Κ. Κούβαρης και Σερ. Ζήκας, δήλωσαν ξεκάθαρα πως η συζήτηση με τον υπουργό απέβη άκαρπη, με τον κ. Λουράντο μάλιστα να ανακοινώνει πως «η απεργιακή κινητοποίηση θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση».
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός υγείας δήλωσε άγνοια για την τελική διατύπωση της Υπουργικής Απόφασης», κάτι ωστόσο που εμμέσως πλην σαφώς διαψεύσθηκε από το γραφείο του υπουργού Υγείας, αφού σε σντίστοιχη ανακοίνωσή του αναφέρει πως η ηγεσία του Υπ. Υγείας «συνεχίζει τη διαπραγμάτευση με τους ‘θεσμούς’ για τη σύνταξη της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που θα αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων».
Το Υπουργείο τονίζει επίσης πως βρίσκεται σε «ανοιχτή επικοινωνία με τον ΠΦΣ» και πως «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να βρεθούν ασφαλιστικές δικλείδες οι οποίες θα αποτρέψουν ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς, στην πρόσβαση των πολιτών στο φάρμακο και στην προστασία της δημόσιας υγείας».
Συνέχιση κινητοποιήσεων
Κι ενώ η Αριστοτέλους συνιστά να επιδειχθεί «ωριμότητα και ευθύνη», ο Πρόεδρος του ΠΦΣ εξερχόμενος από το Υπουργείο ξεκαθάρισε πως η απεργία θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, λέγοντας μάλιστα πως το ποσοστό συμμετοχής σε ολόκληρη την Ελλάδα φθάνει το 100% και πως παράλληλα με τις κινητοποιήσεις συνεχίζονται να πραγματοποιούνται Γενικές συνελεύσεις.
Τα καρφιά
Στην ανακοίνωση του ΠΦΣ, πάντως, δεν λείπουν και τα «καρφιά» για όσα φαρμακεία δεν μετέχουν στις κινητοποιήσεις. «Οι λίγες εξαιρέσεις σε ελάχιστα κεντρικά σημεία, δείχνουν ότι μόνο το Φαρμακείο της γειτονιάς ενδιαφέρεται πραγματικά για τον ασφαλισμένο. Οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν ενδιαφέρονται για το κοινό καλό» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΠΦΣ. Και καταλήγει: «Αυτοί έχουν τα κεφάλαια, εμείς την δύναμη που μας δίνει η συστράτευση όλων των φαρμακοποιών. Κάθε μέρα απεργίας δείχνει δύναμη και πυγμή».
Απαντώντας, δε, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπ. Υγείας μετά το πέρας της συνάντησης των δύο πλευρών, ο ΠΦΣ τόνισε: » η προάσπιση της Δημόσιας υγείας και της εύρυθμης λειτουργίας της αλυσίδας του Φαρμάκου, προϋποθέτει την διατήρηση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας στον επιστήμονα φαρμακοποιό, διασφαλίζοντας την αυτονομία και την ανεξαρτησία του Φαρμακοποιού και αποτρέποντας την δημιουργία καρτέλ μέσω της καθετοποίησης της φαρμακευτικής αγοράς.

 

ΠΗΓΗ:

To Top