Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Πολιτική

Νίκος Χιδίρογλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπέμπει μπολσεβικικού τύπου ιδεοληψία

Όσο περνούν οι μέρες και πλησιάζουμε στην Κυριακή των εκλογών, η ΝΔ δείχνει να επιβάλλεται. Οι δημοσκοπήσεις της δίνουν σε σαφές προβάδισμα, αν και την αφήνουν στην πρώτη κάλπη χωρίς αυτοδυναμία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αυτοπεποίθηση, κλιμακώνει τις επιθέσεις του στο ΠΑΣΟΚ. Είναι προφανές πως θέλει να συνομιλήσει μαζί του όταν έρθει η ώρα και εφόσον αυτό απαιτηθεί, από θέση ισχύος και γι’ αυτό τον «τηγανίζει». Γνωρίζει πολύ καλά πως αν το ΠΑΣΟΚ αρνηθεί να μετάσχει σε σχηματισμό κυβέρνησης, θα χρεωθεί την πολιτική ανωμαλία που θα προκύψει. Γνωρίζει επίσης πολύ καλά πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει δεύτερος, θα αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση ακόμα και με το ΠΑΣΟΚ και με το ΜΕΡΑ25 μαζί. Φυσικά, ο επικεφαλής της ΝΔ γνωρίζει πολύ καλά και ότι υπάρχει πάντα η δυνατότητα της δεύτερης κάλπης, όπου οι πολίτες θα ψηφίσουν με βάση μια προτεραιότητα: το σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης.

Η ΝΔ δεν έχει πια «πονοκεφάλους» στα δεξιά της. Βάσει των σημερινών δεδομένων, θα απορροφήσει με ευκολία την κεντροδεξιά και τη δεξιά ψήφο. Ο ΣΥΡΙΖΑ τρομάζει τους αστούς και τους αγρότες, ενώ η ανάμνηση της συμφωνίας των Πρεσπών, του α’ εξαμήνου του 2015 και της μεταναστευτικής και της φορολογικής πολιτικής των αριστεριστών, δημιουργεί στους ψηφοφόρους αρνητικά αντανακλαστικά για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Είναι προφανές ότι η ΝΔ δεν δυσκολεύεται να συσπειρώσει συντηρητικούςκαι φιλελεύθερους. Επίσης, έχει καταφέρει υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη να αφομοιώσει μια τάξη πολιτών η οποία εμφορείται από «εκσυγχρονιστικές» και «εστέτ» αντιλήψεις για την πολιτική. Την Τρίτη 9 Μαΐου, η συνύπαρξη των Κυριάκου Μητσοτάκη, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά στο Ζάππειο με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, θα ενισχύσει περαιτέρω τη συσπείρωση της ΝΔ. Ένας κεντρώος, ένας κεντροδεξιός και ένας δεξιός θα στείλουν μήνυμα ενότητας στη «γαλάζια» βάση. Η επίδραση της εικόνας, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, αναμένεται να είναι καταλυτική. Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις Σέρρες αλλά και τα όσα είπε εκεί, απεδείχθησαν στρατηγικά λάθη.

Τα πράγματα είναι σε αυτή τη φάση δύσκολα για την Κουμουνδούρου. Πάνω στην απελπισία της, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δελεάσει τους νέους με εξαγγελίες που οι περισσότεροι πολίτες κατανοούν ότι θα κατακρημνίσουν την ποιότητα της παρεχόμενης στα ΑΕΙ Παιδείας. Η όλη τακτική των αριστεριστών αναδεικνύει τον εγγενή τυχοδιωκτισμό τους που μπορεί να έλκυσε κάποιους το 2015, αλλά σήμερα προκαλεί αισθήματα αποστροφής στον μέσο πολίτη. Ενώπιον της κάλπης, η ΝΔ εμφανίζεται ως εγγυητής της σταθερότητας και της ανάπτυξης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εκπέμπει μπολσεβικικού τύπου ιδεοληψία αλλά και μια αποκρουστική «εναλλακτικότητα», που δεν προμηνύουν τίποτα καλό.

 

Ο Νίκος Χιδίρογλου είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στον ημερήσιο, στον ηλεκτρονικό και στον περιοδικό Τύπο. 

To Top