Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Απόψεις

Νομός Κοζάνης.. Συνεχίζεται η αρνητική πορεία.. – του Κώστα Πουτακιδη

Το ενεργειακό λεκανοπέδιο του νομού Κοζάνης αποτέλεσε ευχή και κατάρα για την περιοχή.. με την Τοπική Αυτοδιοίκηση διαχρονικά να μην έχει καταλάβει την σημαντικότητα των ενεργειακών δραστηριοτήτων αλλά και τις ευκαιρίες που έχει η περιοχή και ο νομός γενικότερα..

Η ψήφιση του νόμου το 1996 για το ανταποδοτικό τέλος της ΔΕΗ.. ο κοινός (ΤΠΑ) Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης προς τις τοπικές αυτοδιοικήσεις ήταν ένα τεράστιο εργαλείο που η σωστή του διαχείριση και η ορθολογική κατανομή των πόρων σε στοχευμένες αναπτυξιακές δραστηριότητες θα είχε αλλάξει τον χάρτη της παραγωγικής δραστηριότητας και της οικονομίας στον νομό Κοζάνης..

Δυστυχώς διανύοντας την Τετάρτη προγραμματική περίοδο του ΤΠΑ.. ο απολογισμός είναι η κατασπατάληση δισεκατομμυρίων δρχ και δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε έργα βιτρίνας και σκοπιμότητας.. με αποτέλεσμα η κρίση να μας βρει σε απόλυτη εξάρτηση από την ΔΕΗ..

Μια ΔΕΗ που μετά το 2001 με την απελευθέρωση της ενέργειας και την μετοχοποίηση της επιχειρήσεις σταδιακά αφαιρούσε σημαντικές δυνατότητες που είχε στο παρελθόν τόσο στην απορρόφηση της ανεργίας αλλά και στον γενικότερο προγραμματισμό που στο επίκεντρο της έχει την κερδοφορία των μετόχων..

Με όλα τα αρνητικά δεδομένα ως προς τον προσανατολισμό της ΔΕΗ και των επιπτώσεων στην τοπική κοινωνία η επιχείρηση συνεχίζει να δίνει σημαντικές δυνατότητες στον νομό.. αρκεί οι πόροι του ΤΠΑ να επενδυθούν στον πρωτογενή τομέα.. κυρίως στην καλλιέργεια Θέρμο κηπευτικών προϊόντων.. αξιοποιώντας την παθητική ενέργεια των υφιστάμενων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και την θερμοδυναμική της 5η μονάδας..

Η αδυναμία όλων των βαθμίδων της τοπικής Αυτοδιοίκησης εντοπίζεται στον προγραμματισμό και στην αυστηρή τήρηση μερικών μόνο έργων που δεν θα έχουνε άμεσο πολιτικό όφελος αλλά η ολοκλήρωση τους θα τους δικαιώσει στο διηνεκές..

Και το σημαντικότερο… ο όποιος προγραμματισμός μεγάλων και μικρών έργων πρέπει να συσχετίζονται μεταξύ τους. Ούτως ώστε με την ολοκλήρωση αυτών των έργων να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στον παραγωγικό και οικονομικό προσανατολισμό του νομού..

Δυστυχώς η έλλειψη ενός τέτοιου προγραμματισμού συνεχίζει να είναι η αχίλλειος πτέρνα και των σημερινών βαθμίδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.. με αποτέλεσμα ο νομός να συνεχίζει την αρνητική πορεία προς το μέλλον..

To Top