Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Ο Αστρονομικός Σύλλογος Δυτικής Μακεδονίας στην κεντρική πλατεία Κοζάνης με αφορμή τη διέλευση του Ερμή μπροστά από τον Ηλιακό δίσκο

Με αφορμή το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο της διάβασης του Ερμή μπροστά από τον Ηλιακό δίσκο, μέλη του Αστρονομικού Συλλόγου Δυτικής Μακεδονίας θα βρίσκονται με ειδικά τηλεσκόπια τη Δευτέρα 9 Μαΐου, από τις 14:30 έως 17:00 (και εφόσον ο καιρός το επιτρέψει) στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης. Σκοπός του συλλόγου είναι να δοθεί η ευκαιρία σε όσους το επιθυμούν να παρατηρήσουν και να ενημερωθούν για το ιδιαίτερο αυτό γεγονός.

Λίγα λόγια για το φαινόμενο:

Η διάβαση του μικρότερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, του Ερμή, μπροστά από τον ηλιακό δίσκο, συντελείται καθώς η τροχιά του θα τον φέρει ακριβώς ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο. Ο Ερμής θα φαίνεται σαν μια σκούρα κουκίδα -το 1/150ό της διαμέτρου του Ήλιου- που θα διασχίζει αργά επί 7,5 περίπου ώρες τον ολοφώτεινο δίσκο του άστρου μας.

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί το 2006, αλλά η διάβαση τότε δεν ήταν ορατή από την Ελλάδα. Θα ξανασυμβεί στις 11 Νοεμβρίου 2019, οπότε θα είναι ξανά ορατή από τη χώρα μας, ενώ η μεθεπόμενη διάβαση θα λάβει χώρα το 2032. Κατά μέσο όρο, μέσα σε έναν αιώνα συμβαίνουν 13 ή 14 διαβάσεις του Ερμή.

Προσοχή: Δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να παρατηρήσουμε το φαινόμενο με γυμνά μάτια ή κιάλια. Ο Ερμής έχει φαινόμενη διάμετρο σχεδόν 180 φορές μικρότερη από αυτή του Ήλιου και παρά το ότι βρίσκεται μπροστά από τον Ήλιο δεν ελαττώνει σημαντικά το φως που φθάνει στα μάτια μας. Η χρήση ειδικών ηλιακών γυαλιών ή διαμορφωμένων τηλεσκοπίων από ειδικούς είναι απαραίτητη για την παρατήρηση.

Πληροφορίες:

Νίκος Πλεξίδας 693 966 9800

e-mail: astro.kozani@gmail.com

www.facebook.com/ΑστρονομικόςΣύλλογοςΔυτικήςΜακεδονίας

To Top