Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

O βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού και η Ξένια Καλογεροπούλου

O βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού και η Ξένια Καλογεροπούλου για τη συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης «Ποιος είναι ο Δόκτωρ Κόρτσακ;» – Τη Δευτέρα η ανοιχτή παράσταση για όλους
Ο Γιώργος Μόσχος, βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του παιδιού, για την παράσταση «Ποιος είναι ο Δόκτωρ Κόρτσακ;» του Ντέιβιντ Γκρέιγκ, συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης με το Θέατρο Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου που παρουσιάζεται από 12 Νοεμβρίου.

Ο Γιάνους Κόρτσακ υπήρξε ένας παγκόσμιος πρωτεργάτης των δικαιωμάτων του παιδιού. Υπερασπιζόταν και εφάρμοζε στην πράξη τα δικαιώματα των παιδιών, ιδίως των λιγότερο προνομιούχων, των ορφανών παιδιών της Εβραϊκής κοινότητας στην Πολωνία. Διεκδικούσε μια ανθρωπότητα χωρίς βία, με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη, με σεβασμό στα παιδιά, ιδίως τα πιο ευάλωτα, το “ξυπόλητο προλεταριάτο”, όπως έλεγε. Ο Κόρτσακ εμπιστευόταν τα παιδιά. Μιλούσε για το δικαίωμά τους στην έκφραση και τη συμμετοχή και έφτιαξε μαζί τους εφημερίδα, σχολικές επιτροπές, σύνταγμα, αιτήσεις των παιδιών στις υπηρεσίες και «παιδικό δικαστήριο», που είχε ως ποινές την συγνώμη και την αποδοχή.

Το έργο του Κόρτσακ έχει μεγάλη αξία, διαχρονικά. Ιδίως όμως στις μέρες μας, που τόσα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων τους, λόγω της κρίσης, της αυξανόμενης ανεργίας, της διαρκώς εξαπλούμενης βίας, της προσφυγιάς και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι γονείς να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Ο Συνήγορος του Παιδιού, που λειτουργεί από το 2003 στο πλαίσιο της ανεξάρτητης αρχής «Συνήγορος του Πολίτη», εκτιμά ότι τα διδάγματα από το έργο του Κόρτσακ χρειάζεται να ακουμπήσουν όσο γίνεται περισσότερα παιδιά και ενηλίκους. Να τους εμπνεύσουν να δείχνουν έμπρακτα αλληλεγγύη στους αδυνάτους αλλά και να διεκδικούν τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών, τόσο αυτών που ζουν στη χώρα μας όσο και αυτών που περνούν μέσα από αυτήν, σε αναζήτηση μιας νέας πατρίδας. Να ποτίζουν με κάθε ενέργειά τους, όπως ο Κόρτσακ, τα λουλούδια αυτού του κόσμου, για να ανθίσει πάλι η παιδικότητα, ο ανθρωπισμός, η αξία παιδιών και ενηλίκων.

Το έργο «Ποιος είναι ο Δόκτωρ Κόρτσακ;», το οποίο ανεβαίνει από το θέατρο Πόρτα σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης, προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία σε μαθητές και μαθήτριες να καταλάβουν την ιστορία των δικαιωμάτων του παιδιού, φέρνοντάς μας κοντά στην πραγματικότητα των παιδιών που ζούσαν στο Εβραϊκό γκέτο της Βαρσοβίας. Παράλληλα είναι αφορμή να κουβεντιάσουν τα παιδιά το νόημα της διεκδίκησης των δικαιωμάτων σήμερα. Και τελικά να πάρουν ερεθίσματα για μια πιο ενεργή ανάληψη του ρόλου τους ως πολίτες, όπως ο Κόρτσακ ήθελε να αποκαλεί τα παιδιά.

Σε μια εποχή στην οποία αναζητούνται σύμβολα και εργαλεία για την ενδυνάμωση της συνείδησης του ενεργού και δημοκρατικού πολίτη, πιστεύουμε ότι τα σχολεία αξίζει να γνωρίσουν και να αγκαλιάσουν το έργο αυτό.

Η Ξένια Καλογεροπούλου για τη συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης παρουσιάζει από 12 Νοεμβρίου έως 11 Δεκεμβρίου σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου το συγκλονιστικό έργο «Ποιος είναι ο Δόκτορ Κόρτσακ;» του πολυβραβευμένου συγγραφέα Ντέιβιντ Γκρέιγκ.

Ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το έργο έχει μεταφραστεί και ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο με μεγάλη ανταπόκριση τόσο σε παιδιά και νέους όσο και στους ενήλικες, σε θέατρα και σχολεία. Η παράσταση, παρουσιάζεται στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης από 12 Νοεμβρίου σε μετάφραση της Ξένιας Καλογεροπούλου με δραματουργική επιμέλεια του Θωμά Μοσχόπουλου.

Το Θέατρο Πόρτα είναι ο μακροβιότερος θίασος στην Ελλάδα που έχει υπηρετήσει το θέατρο για παιδιά και νέους έχοντας γράψει ιστορία στη χώρα μας. Η «ψυχή» της σημαντικότερης παιδικής σκηνής της χώρας, η Ξένια Καλογεροπούλου, μας μιλά για τη φετινή συνεργασία του Θεάτρου Πόρτα με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης που πραγματοποιείται για πρώτη φορά μέσα από το ανέβασμα του έργου Ποιος είναι ο Δόκτωρ Κόρτσακ; του σπουδαίου συγγραφέα Ντέιβιντ Γκρέιγκ σε σκηνοθεσία της χαρισματικής Άννας Μιχελή.
«Η ιδέα ότι φέτος εγκαινιάζουμε στο ΠΟΡΤΑ μια συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης με χαροποιεί ιδιαίτερα. Πρώτα απ’ όλα γιατί πρόκειται για ένα Δημοτικό Θέατρο που έχει μια εξαιρετική πορεία στο ενεργητικό του και μια ζεστή και σταθερή σχέση με το κοινό του. Αλλά και γιατί αυτή η συνεργασία εγκαινιάζεται με την παρουσίαση ενός υπέροχου έργου σε πανελλήνια πρώτη, φτιαγμένο από έξοχους καλλιτεχνικούς συντελεστές. Ελπίζω οι μικροί και μεγάλοι θεατές της πόλης σας να αγαπήσουν τον Δόκτωρα Κόρτσακ!» Ξένια Καλογεροπούλου
ΤΟ ΕΡΓΟ “ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΟΚΤΩΡ ΚΟΡΤΣΑΚ;”

Το έργο Ποιος είναι ο Δόκτωρ Κόρτσακ; έχει μεταφραστεί και ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο με μεγάλη ανταπόκριση τόσο σε παιδιά και νέους όσο και στους ενήλικες, σε θέατρα και σχολεία. Πρόκειται για την ιστορία του Γιάνους Κόρτσακ, του σημαντικού Πολωνοεβραίου ανθρωπιστή, συγγραφέα και παιδαγωγού, που έγινε, στις τελευταίες μέρες της ζωής του, διευθυντής του Ορφανοτροφείου του Γκέτο της Βαρσοβίας. Το κείμενο ανοίγει τη συζήτηση για τις ανθρώπινες αξίες και τη σημασία τους: είναι ικανό ένα παιδί μεγαλωμένο στους δρόμους, ένα καινούριο μέλος στην κοινωνία του ορφανοτροφείου, να αμφισβητήσει την πίστη του Κόρτσακ στην ανοχή και τη δικαιοσύνη; Θα τον κάνει να αναρωτηθεί τι νόημα έχουν όσα δίδαξε στα «παιδιά του»;

Σήμερα ο Γιάνους Κόρτσακ αναγνωρίζεται ως ο πρόδρομος μιας σειράς εκπαιδευτικών τάσεων σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών και αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλούς σύγχρονους συγγραφείς και παιδαγωγούς. Πάνω στις παιδαγωγικές ιδέες του Κόρτσακ, βασίστηκε η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού το 1959, καθώς και η «Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού» (1989).

Με τη συνεργασία του Συνήγορου του Παιδιού, του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Σκασιαρχείο και την υποστήριξη της UNICEF.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου-Δραματουργική επιμέλεια:Θωμάς Μοσχόπουλος
Σκηνοθεσία: Άννα Μιχελή

Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Κουστούμια: Κλαιρ Μπρέσγουελ
Κίνηση: Χαρά Κότσαλη
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαντώ Κεραμυδά
Βοηθός σκηνογράφου: Γεωργία Τσίπουρα

Με τους:
Ρομπέρτα Βέγκα
Τάσο Δημητρόπουλο
Δαυίδ Μαλτέζε
Μιχάλη Μιχαλακίδη
Αλκιβιάδη Μπακογιάννη

Ανοιχτή παράσταση τη Δευτέρα στις 7 το απόγευμα στην Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης.\ Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με την Ξένια Καλογεροπούλου που θα βρίσκεται μαζί μας στην Κοζάνη, την σκηνοθέτιδα Aννα Μιχελή και τον Γιώργο Μόσχο, από τον Συνήγορο του Παιδιού. Επίσης στη συζήτηση θα συμμετέχει ο Δήμος Κοζάνης με την ψυχολόγο και δ/ντρια της δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας & Πολιτισμού του δήμου Κοζάνης Ευαγγελία Μαστοροδήμου και εκπρόσωπος από τη μη Κυβερνητική οργάνωση Αρσις παράρτημα Κοζάνης. Τη συζήτηση θα συντονίζει η Ελένη Δημοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης.

To Top