Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Απόψεις

Ο μύθος περί των ρετιρέ εργαζομένων της ΔΕΗ – του Κώστα Πουτακίδη

Στην δεκαετία του 1980.. όποτε οι κυβερνήσεις ήθελαν να ψαλιδίσουν τις αποδοχές ή τα δικαιώματα των εργαζομένων αφετηρία είχαν πάντα την κατασυκοφάντηση των εργαζομένων της ΔΕΗ.. χαρακτηρίζοντας τους με τον όρο ρετιρέ.. ώσπου λέγε .. λέγε κατάφεραν να πείσουν την κοινωνία ότι επρόκειτο για μια ομάδα εργαζομένων που ήταν οι ευεργετημένοι του συστήματος που ζούσαν σε βάρος των υπολοίπων!!!

Μια θεωρεία που καταρρίπτεται από την πραγματικότητα που το συνδικαλιστικό κίνημα της επιχείρησης δεν κατάφερε ποτέ να αποκαταστήσει στην συνείδηση της κοινωνίας.. Τα αίτια πολλά για τα οποία θα επανέλθω σε επόμενο άρθρο μου.. για τους αιωνόβιους συνδικαλιστές και το κλειστό κύκλωμα που ζει και βασιλεύει δεκαετίες τώρα στην ΔΕΗ.!!!

Τα στοιχεία που σας παραθέτω ισχύουν και για την προ μνημονίων εποχής και για την σημερινή κατάσταση που οι απολαβές των εργαζομένων στην ΔΕΗ βρίσκονται σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα.. και εξηγούμαι:

Ένας εργαζόμενος στην χώρα μας πρέπει να εργάζεται 22 ημέρες.. οι επιπλέον είναι υπερεργασία και υπερωρία..

Ένας εργαζόμενος στην ΔΕΗ στα ορυχεία δουλεύει με το πρόγραμμα των τεσσάρων φυλακών και εργάζεται επιπλέον 3 μεροκάματα τον μήνα.. εδώ πρέπει να προσθέσουμε άλλες 24 ώρες που σημαίνει άλλα 3 μεροκάματα για την επιτόπου αλλαγή.. συν μέσω όρο άλλα 3 μεροκάματα από τις 3 Κυριακές και αργίες.. και βέβαια άλλα 3 μεροκάματα από την διαφορά των νυχτερινών.. Σύνολο επιπλέον δεδουλευμένων ημερών 12!!!

Δηλαδή ένας εργαζόμενος στην ΔΕΗ στα ορυχεία δουλεύει 34 ημέρες αντί των 22.. εδώ πρέπει να προστεθούν και οι εργασιακές συνθήκες των ορυχείων και των ΑΗΣ που είναι άκρος επικίνδυνες για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων..

 

To Top