Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

«Οικοδομώντας Κοινότητες Κοινών»

Ένα ντοκιμαντέρ για τα ασύρματα δίκτυα Sarantaporo.gr

15 ημέρες απομένουν για την  προσπάθεια χρηματοδότησης από το πλήθος της παραγωγής του ντοκιμαντέρ της ομάδας Personal Cinema με τίτλο «Οικοδομώντας Κοινότητες Κοινών – Ένα ντοκιμαντέρ για τα Δίκτυα στην περιοχή του Σαρανταπόρου».
Το ντοκιμαντέρ αφορά την ευρύτερη περιοχή του Σαρανταπόρου Ελασσόνας, όπου εδώ και 4 χρόνια με πρωτοβουλία της ομάδας Sarantaporo.gr, στήνεται μία ασύρματη δικτυακή υποδομή κοινής χρήσης για το Σαραντάπορο και τα 14 χωριά γύρω του και την οικοδόμηση μίας κοινότητας γύρω από αυτή. Δεν πρόκειται απλά και μόνο για τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο σε απομακρυσμένες περιοχές. Επιθυμία της ομάδας είναι να δημιουργηθεί ένα πρότυπο όχι μόνο για ανάπτυξη, λειτουργία και επέκταση κοινοτικών ασύρματων δικτύων, αλλά και την οικοδόμηση κοινοτήτων που έχουν ως στόχο την τοπική ανάπτυξη και τη συνεργατικότητα για την παραγωγή κοινών αγαθών.
Το Σαραντάπορο είναι ένα ορεινό χωριό στη Βόρεια Ελλάδα, στον δήμο Ελασσόνας. Πρόκειται για μια περιοχή με αγρο-κτηνοτροφική οικονομία η οποία δεν έμεινε ανεπηρέαστη από την κρίση. Ακόμη και πριν από αυτήν όμως, η κρατική μέριμνα για την περιοχή ήταν ελλιπής. Η νεολαία μετακινούνταν στα μεγάλα αστικά κέντρα ή στο εξωτερικό, δεν υπήρχε πρόσβαση στο διαδίκτυο και οι ντόπιοι βίωναν απομόνωση αλλά και αποκλεισμό από βασικές υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη.
Το 2010, μια ομάδα ανθρώπων δημιουργεί την υποδομή για ένα κοινοτικό, ασύρματο δίκτυο έχοντας ως στόχο την σύνδεση των χωριών της περιοχής μεταξύ τους αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο. Όπως λένε οι ίδιοι:
«Η προσπάθειά μας έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας κοινής χρήσης ασύρματης δικτυακής υποδομής (infrastructure as a commons) και την οικοδόμηση μιας κοινότητας γύρω από αυτή. Δεν πρόκειται απλά και μόνο για την δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο σε απομακρυσμένες περιοχές. Οι ντόπιοι συμμετέχουν ενεργά διαθέτοντας χώρο στα σπίτια τους για να φιλοξενηθεί ο απαραίτητος δικτυακός εξοπλισμός, σχηματίζοντας τοπικές ομάδες υποστήριξης για την ανάπτυξη και συντήρηση της υποδομής, την απόκτηση και ανταλλαγή γνώσεων στις σύγχρονες τεχνολογίες, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την προσωπική επαφή και την συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων. Μέσα από αυτή την εμπειρία μας η επιθυμία μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο όχι μόνο για ανάπτυξη, λειτουργία και επέκταση κοινοτικών ασύρματων δικτύων, αλλά και για την οικοδόμηση κοινοτήτων που έχουν ως στόχο την τοπική ανάπτυξη και την συνεργατικότητα για την παραγωγή κοινών αγαθών.»

χαρτης2
Ωστόσο, καθώς το project ωριμάζει με τον χρόνο, η κοινότητα του δικτύου Sarantaporo.gr στοχεύει ακόμη παραπέρα. Επιθυμούν να αποτελέσουν τον καταλύτη ώστε οι ντόπιοι να ξανα-οργανώσουν συνεταιρισμούς βάσει του ασύρματου δικτύου, να ανα-ζωογονήσουν την τοπική οικονομία καθιστώντας τη βιώσιμη, πιο εξωστρεφή και ανεξάρτητη από τον κρατικό ή εταιρικό έλεγχο. Ευελπιστούν να γεφυρώσουν τεχνολογίες αιχμής (όπως αυτή ενός ασύρματου δικτύου) με τις πραγματικές, καθημερινές προκλήσεις μιας επαρχιακής κοινότητας της οποίας η οικονομία βασίζεται στον πρωτογενή τομέα.
Ποιές είναι αυτές οι προκλήσεις; Πώς γεννιέται μια κοινότητα και πώς επηρεάζονται οι προϋπάρχουσες κοινωνικές δομές κατά τη διαδικασία αυτή; Ποιές είναι οι ιστορίες των ανθρώπων που εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σ’ αυτή τη διαδικασία; Τί σχέση μπορεί να έχει ένα εγχείρημα σ’ έναν μικρό επαρχιακό πληθυσμό, σε μια απομακρυσμένη περιοχή της χτυπημένης από την κρίση Ελλάδας, με ένα πρόγραμμα ΤΠΕ (Τεχνολογίας Πληροφοριών & Επικοινωνιών) του πανεπιστημίου της Καταλονίας και – σε ένα ευρύτερο πλαίσιο – με τις προσπάθειες δημιουργίας ενός νέου κοινού εδάφους για τους λαούς της Ευρώπης;
Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που διατρέχουν το ντοκιμαντέρ.
Μέχρι τώρα έχουν ανταποκριθεί 52 δωρητές από Ελλάδα και το εξωτερικό, δηλώνοντας ότι επιθυμούν να προσφέρουν το συνολικό ποσό των 2.988 ευρώ, φτάνοντας το 48% του στόχου. Η προσπάθεια συνεχίζεται για 16 ακόμη ημέρες, ώστε να επιτευχθεί ο ελάχιστος στόχος των 6.200 ευρώ που απαιτούνται για την επιτυχή ολοκλήρωση της καμπάνιας, η οποία θα επιτρέψει όχι μόνο την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ, αλλά και την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή του, μέσω της διοργάνωσης προβολών και ανοιχτών συζητήσεων για την επικοινωνία και στήριξη του εγχειρήματος, καθώς και για την ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από τα κοινά. Με άλλα λόγια, τα μοντέλα παραγωγής που βασίζονται στην αρχή της ομότιμης παραγωγής και της κοινωνικής οικονομίας.
Σας καλούμε λοιπόν να στηρίξετε αυτή τη προσπάθεια χρηματοδότησης προσφέροντας το ποσό που επιθυμείτε στην ιστοσελίδα της καμπάνιας, καθώς και κοινοποιώντας αυτή τη καμπάνια σε γνωστούς και φίλους σας, παροτρύνοντάς τους επίσης να συνεισφέρουν.
Για τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων δωρητών δείτε τον αναλυτικό οδηγό για το πώς θα ολοκληρώσετε επιτυχώς τη διαδικασία εδώ. Αν πάραυτα δεν καταφέρετε να στείλετε επιτυχώς την προσφορά σας σύμφωνα με τις πιο πάνω οδηγίες, μπορείτε να προβείτε σε τραπεζική κατάθεση του ποσού της χορηγίας σας στον λογαριασμό της ΑΜΚΕ sarantaporo.gr που θα βρείτε παρακάτω, ώστε εμείς πλέον να φορτώσουμε στην καμπάνια εκ μέρους σας συνολικά το αντίστοιχο που θα συγκεντρωθεί, λίγο πριν τη λήξη της καμπάνιας:

Τράπεζα Πειραιώς
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Sarantaporo.gr
Λογαριασμός: 6730126146639
ΙΒΑΝ Απεικόνιση: GR22 0171 7300 0067 3012 6146 639 Αν παρόλο αυτά συνεχίζετε να έχετε πρόβλημα αποστολής της προσφοράς σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο email info@sarantaporo.gr
Δείτε ένα promo trailer video του ντοκιμαντέρ εδώ, και ένα promo video της καμπάνιας χρηματοδότησης εδώ.

To Top