Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Παραιτείται ο Κάμερον μετά το Brexit, «σεβαστή η λαϊκή βούληση»» – Βίντεο

Νέα ηγεσία μέχρι τον Οκτώβριο

Λονδίνο

Το Brexit έριξε τον Κάμερον: Ο βρετανός πρωθυπουργός παραιτείται λέγοντας πως το Λονδίνο χρειάζεται «νέα ηγεσία» και δίνοντας ως ορίζοντα τον Οκτώβριο -μέχρι τότε, θα μείνει στη διακυβέρνηση της χώρας. «Ρωτήσαμε το λαό, και η βούλησή του θα γίνει σεβαστή» τόνισε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενότητας της Βρετανίας.

Ο Κάμερον είπε πως η νέα ηγεσία αναμένεται να έχει επιλεγεί μέχρι το συνέδριο των βρετανών Συντηρητικών τον Οκτώβριο. Ο ίδιος, υπογραμμίζοντας την «ανάγκη σταθερότητας», ξεκαθάρισε πως θα παραμείνει μέχρι τότε στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός έγινε το μεσημέρι δεκτός από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και την ενημέρωσε για την απόφασή του.

Το ποιος θα διεκδικήσει την ηγεσία στους Συντηρητικούς είναι ανοιχτό τις πρώτες ώρες, αλλά όλα τα βλέμματα πέφτουν στον Μπόρις Τζόνσον: Ο τέως δήμαρχος Λονδίνου, προβεβλημένο στέλεχος των Τόρις, είχε από την αρχή συνταχθεί με το Brexit και είχε καταλήξει να γίνεται ο «στρατηγός» της εκστρατείας του «Φεύγουμε».

Το ότι ο Τζόνσον, κι όχι ο Φάρατζ, είχε τεθεί στην κορυφή της εκστρατείας για την αποχώρηση ήταν συμπτωματικό του διχασμού μέσα στους Συντηρητικούς για τη θέση της Βρετανίας στην ΕΕ. Εκείνος ο διχασμός, τον οποίο ο Κάμερον είχε γευτεί με ηχηρές ήττες του στο Κοινοβούλιο, βρισκόταν πίσω από την αρχική επιδίωξη του Κάμερον για επαναδιαπραγμάτευση με την ΕΕ και την τελική προσφυγή στο δημοψήφισμα.

To Top