Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα Θρησκευτικού Τουρισμού την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014 σε έναν ιδιαίτερο χώρο με έντονη θρησκευτικότητα και ιστορικότητα όπως είναι η Ιερά Μονή της Παναγίας Μικροκάστρου.
Η διοργάνωση ήταν του Συνδέσμου Γυναικείων Επιχειρήσεων Δυτικής Μακεδονίας που ιδρύθηκε το 2013 με στόχο την στήριξη, την δικτύωση των Γυναικείων Επιχειρήσεων Δυτικής Μακεδονίας και ευρύτερα την ανάπτυξή τους.
Η Πρόεδρος του ΣΥΓΕΔΥΜ, κα Μπιλιώνη Μιράντα, παρουσίασε συνοπτικά τις δράσεις του προγράμματος που υλοποιήθηκαν με την αμέριστη συμπαράσταση της Τοπικής Ομάδας Δράσης της ΑΝ.ΚΟ., στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος «Προσέγγιση LEADER» Μέτρο 41, Δράση 313-4 στο πλαίσιο του Άξονα 4 του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 – 2013», ξεκινώντας από την καταγραφή των Θρησκευτικών Μνημείων, των εκκλησιών, μοναστηριών που ανήκουν στην περιοχή παρέμβασης του προγράμματος και περιλήφθηκαν σε ολιγόλεπτο ντοκυμαντέρ το οποίο θα είναι διαθέσιμο στην ειδικά σχεδιασμένη ιστοσελίδα www.religioustourism.gr η οποία προσφέρει πληροφοριακό υλικό των τριών Ιερών Μητροπόλεων της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και μάλιστα σε τρεις γλώσσες, Ελληνικά, Αγγλικά και Ρώσικα.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου & Σιατίστης κ.κ. Παύλος ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την ημερίδα χαιρέτησε την εκδήλωση με ολιγόλεπτη τοποθέτηση περί της θρησκευτικότητας και του πολιτισμού που διέκρινε και διακρίνει τους Χριστιανούς ιερείς, μοναχούς αλλά και αγιογράφους, συγχαίροντας την Πρόεδρο κ. Μπιλιώνη για την εξαίρετη πρωτοβουλία του Συνδέσμου.
Η Σεβάσμια Ηγουμένη της Ιεράς Μονής, τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης του Θρησκευτικού Τουρισμού και αύξησης των επισκεπτών στα Θρησκευτικά μνημεία της περιοχής μας συγχαίροντας τον Σύνδεσμο που περιλαμβάνει στους στόχους του και την καλύτερη οργάνωση του Θρησκευτικού Τουρισμού.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η κα Παναγιώτα Ορφανίδου, επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης το Δήμου Βοϊου, η οποία τόνισε την σημασία του Πολιτισμού και της παράδοσης στην περιοχή μας και ιδιαίτερα στην περιοχή του Βοϊου με τα πάμπολλα αξιόλογα Θρησκευτικά Μνημεία που χρήζουν ανάδειξης.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες του Γεωλόγου και Διδάκτωρα Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ κ. Λάζαρο Χατζηλαζαρίδη με τίτλο “Τα Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά Μνημεία της περιοχής μας” και του Διδάκτωρα Ιστορικής Θεολογίας του ΑΠΘ κ. Αναστασίου Δάρδα. με τίτλο “Μεταβυζαντινά μηνημεία της Ι.Μητροπόλεως Σισανίου κ Σιατίστης”.
Ο Σύνδεσμος Γυναικείων Επιχειρήσεων Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποίησε το πρώτο βήμα καταγραφής, ανάδειξης και προβολής των Θρησκευτικών Μνημείων θέλοντας να συμβάλλει στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού που τόσο έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας.