Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Αθλητισμός

Ρίο 2016: Ο Φελπς έσπασε ρεκόρ 2.168 χρόνων!

Τουλάχιστον εντυπωσιακό είναι αυτό που κατάφερε ο Μάικλ Φελπς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, καταφέρνοντας να σπάσει ακόμα και το ρεκόρ ενός Έλληνα πρωταθλητή, που παρέμενε ακατάρριπτο για δύο χιλιετίες.

Με την νίκη του στον τελικό των 200 μέτρων μεικτό, ο αμερικανός κολυμβητής κατέκτησε το 22ο χρυσό μετάλλιό του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, και 13ο σε ατομικό αγώνισμα – έχει άλλα εννέα σε ομαδικές σκυταλοδρομίες.

Με τον «μαγικό» αριθμό 13, ο Φελπς έσπασε το ιστορικό ρεκόρ που κατείχε επί 2.168 χρόνια ο Λεωνίδας από τη Ρόδο, ο οποίος είχε κερδίσει τον κότινο σε 12 ατομικά αγωνίσματα στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, ο Λεωνίδας είχε κερδίσει τρία αγωνίσματα ταχύτητας και αντοχής στον αρχαίο στίβο σε τέσσερις συναπτούς Αγώνες, από το 164 έως το 152 π.Χ., όταν ήταν 36 ετών.

Σε μία εποχή με πολύ λιγότερα αγωνίσματα και χωρίς χορηγούς, είχε αναδειχτεί σε έναν από τους πρώτους θρύλους των Ολυμπιακών. Ο Φελπς χρειάστηκε επίσης τέσσερις Αγώνες για να συγκεντρώσει τα 13 ατομικά χρυσά μετάλλια, όμως το κατόρθωσε σε μικρότερη ηλικία, καθώς είναι 31 ετών.

Παράλληλα, με τη νίκη του στα 200 μέτρα μεικτό, ο Φελπς έγινε ο πρώτος κολυμβητής που κερδίζει το ίδιο αγώνισμα σε τέσσερις διαδοχικούς Αγώνες, κάτι που έχουν ήδη πετύχει στο στίβο οι συμπατριώτες του Αλ Όρτερ και Καρλ Λιούις.

 

Πηγή

To Top