Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

«Shisha»: Το θανατηφόρο ναρκωτικό των φτωχών

Ένα φτηνό ναρκωτικό, το οποίο καπνίζεται αλλά και χρησιμοποιείται με ενδοφλέβια χορήγηση, κάνει θραύση στις γειτονιές της Αθήνας και αφήνει πίσω του ζωντανά ζόμπι να περιφέρονται στους δρόμους της μεγαλούπολης. Το όνομα αυτού «shisha». Τι ακριβώς όμως είναι αυτό το ναρκωτικό, από τι αποτελείται, ποιες είναι οι παρενέργειες και ποιοι το προτιμούν;

Το «shisha» είναι η βάση κρυσταλλικής μεταμφεταμίνης δηλαδή πρόκειται για προϊόν αμφεταμίνης, γίνεται με παράλλαξη της μοριακής δομής της αμφεταμίνης και βρίσκεται σε κρυσταλλική μορφή. Αυτό προέρχεται από μία σύντομη, εύκολη και φτηνή διαδικασία που μπορεί να γίνει ακόμα και σε μία κουζίνα ενός σπιτιού. Μεταξύ των εξαρτημένων χρηστών το shisha εμφανίζεται σαν κάτι που είναι επικίνδυνο και γι αυτό σε γενικές γραμμές προσπαθούν αν το αποφύγουν. Η τιμή του όμως η οποία είναι πολύ χαμηλή τους οδηγούν στο να κάνουν χρήση.

«Με λίγες γνώσεις χημείας και μία προφύλαξη μπορεί να το φτιάξει ο καθένας» εξηγεί ο Γεράσιμος Παπαναστασάτος από το ΚΕΘΕΑ και συμπληρώνει «υγρά μπαταρίας, σαμπουάν ακόμη και λάδια μηχανής είναι μέρος των συστατικών. Ο φώσφορος – ένα από τα συστατικά του shisha. Τα άλατα των υγρών της μπαταρίας περιέχουν φώσφορο και γι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθούν».

Το shisha είναι το πιο φθηνό ναρκωτικό της αγοράς: «Οι τιμές είναι σχετικές, οι μαρτυρίες των χρηστών μας λένε πως μπορεί να το βρει κάποιος και με 1 ευρώ ενώ η έρευνα που έκανε η εφημερίδα Guardian λέει πως το βρήκαν 6 ευρώ» εξηγεί ο κ. Παπαναστασάτος ο οποίος τονίζει πως για να κάνει κάποιος χρήση αυτού του ναρκωτικού σημαίνει πως είναι ήδη χρήστης: «Η ουσία είναι γνωστή εδώ και χρόνια αλλά δεν φαινόταν να είναι δημοφιλής στον χώρο των εξαρτημένων. Στη μικρή ομάδα των εξαρτημένων -που είναι και άστεγοι στην Αθήνα- περίπου από το 2010 έχουμε δει την εξάπλωση του. Δεν είναι η ουσία εισαγωγής στην κουλτούρα των ναρκωτικών. Είναι μία ουσία η οποία έρχεται να συμπληρώσει το ρεπερτόριο των ουσιών όταν κάποιος είναι εξαρτημένος. Δεν ξεκινάει κάποιος με το shisha. Πρέπει να είσαι μέλος μίας κουλτούρας όπου η ουσίες είναι μέρος της καθημερινότητας σου για να μην πονάς. Προφανώς δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ουσίες που συνήθως χρησιμοποιούσαν για να μην πονάνε και γι αυτό στρέφονται σ αυτή».

Το shisha είναι μία ουσία διεγερτική. Το γεγονός ότι χρησιμοποιούν μία διεγερτική ουσία ενώ μέχρι πρότινος προτιμούσαν οπιούχα δηλαδή κατασταλτικές ουσίες, δείχνει πως το χαρακτηριστικό του πληθυσμού είναι η πολυχρήση. Το ότι είναι διεγερτική αυτή η ουσία έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των χρηστών. Το shisha συνδέεται, επίσης, με σεξουαλική υπερδιέγερση και επιτίθεται στην αντίληψη του χρήστη γρήγορα κάνοντας αδύνατη οποιαδήποτε σκέψη. Εξαιτίας του υπάρχει αύξηση των ανεπιθύμητων κυήσεων μεταξύ των γυναικών που κάνουν χρήση αλλά και σημαντική αύξηση της μετάδοσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών. Τα αποτελέσματα όμως από τη χρήση αυτού του ναρκωτικού είναι εμφανή μετά από μόλις βδομάδες. «Δημιουργεί τέτοια βλάβη που μπορεί κάποιος να μην πεθάνει από την τοξικότητα του ναρκωτικού αλλά από όσα προβλήματα έχει δημιουργήσει στον οργανισμό τους. Τις ζημιές που προκαλεί στον οργανισμό η 20ετής χρήση ηρωίνης, το shisha τις προκαλεί σε ελάχιστο διάστημα» εξηγεί ο κ. Παπαναστασάτος. Με μία γρήγορη ματιά στο διαδίκτυο μπορεί κάποιος να δει τις επιπτώσεις που έχει το shisha στην εμφάνιση και κατ’ επέκταση στον οργανισμό. Ο κ. Παπαναστασάτος του ΚΕΘΕΑ εξηγεί «Στην αρχή το πρόσωπο και το σώμα του χρήστη γεμίζει πληγές, η απώλεια βάρους είναι άμεση, τα όργανα καταστρέφονται από τα χημικά, το δέρμα γεμίζει ρυτίδες, τα δόντια σαπίζουν, ενώ «καίγεται» το λίπος στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα άνθρωποι 25 και 30 ετών να μοιάζουν αποστεωμένοι».

Πηγή: http://www.athensmagazine.gr/

To Top