Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Σύνταξη: Κατάργηση της εξόδου με 10.000 ημέρες ασφάλισης πριν τα 67!

http://www.epoli.gr/Ανατροπή – σοκ, κρύβει η τελική Υπουργική Απόφαση για τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς με παρέμβαση της τελευταίας στιγμής, η πλευρά των δανειστών άλλαξε το αρχικό σχέδιο, καταργώντας ουσιαστικά την έξοδο με 10.000 ημέρες ασφάλισης από το ΙΚΑ σε ηλικίες πριν από το 67ο έτος!
Με την ξαφνική αυτή αλλαγή, τα όρια ηλικίας για άνδρες και γυναίκες που συνταξιοδοτούνταν με 10.000 ημέρες ασφάλισης μεταβάλλονται επί το δυσμενέστερον, καθώς αυξάνονται επιπλέον κατά 15 μήνες ως και 8,5 χρόνια, όπως αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Αν δεν γινόταν η παρέμβαση, η αύξηση στα όρια ηλικίας θα ήταν αισθητά μικρότερη και κυρίως οι γυναίκες θα επιβαρύνονταν από 5 μήνες έως 5 χρόνια.

Η ανατροπή αποκαλύπτεται στο τελικό κείμενο, όπου στην παράγραφο 4 του άρθρου 1 αναφέρεται ότι, ο πίνακας που έχει ως όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη το 62ο έτος αφορά σε όσους ασφαλισμένους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, έχοντας χρόνο ασφάλισης ίσο ή μεγαλύτερο από 10.500 ημέρες (ή 35 έτη) ασφάλισης.

Στο αρχικό σχέδιο όμως της Υπουργικής Απόφασης που είχε διαρρεύσει το Υπουργείο Εργασίας στην ίδια παράγραφο (4) του ίδιου άρθρου (1) αναφερόταν ότι, στα όρια ηλικίας που αυξάνονται σταδιακά στα 62 για πλήρη σύνταξη υπάγονται όσοι ασφαλισμένοι θεμελιώνουν δικαίωμα με χρόνο ασφάλισης ίσο ή μεγαλύτερο από 10.000 ημέρες (ή 33,3 έτη) ασφάλισης.

Η αλλαγή αυτή σημαίνει ότι, όσοι δεν έχουν τουλάχιστον 35 έτη (ή 10.500 ημέρες) μέχρι το 2012 θα πάνε υποχρεωτικά με τα όρια ηλικίας του πίνακα για πλήρη σύνταξη στο 67ο έτος και όχι με τον πίνακα για το 62ο έτος.

ΠΗΓΗ:

To Top