Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Απόψεις

Ταξιδεύοντας στον κόσμο της γεύσης, με τον Δημήτρη Πλιάφα

«POMME D’ AMOUR»! Οι Γάλλοι την αποκαλούσαν «μήλο του έρωτα»!

Οι Αζτέκοι την ονόμαζαν «TOMATL», δηλαδή, «αφράτο φρούτο»!

Όποια όμως κι αν είναι η ονομασία, είτε εάν για Γάλλους και Αζτέκους θεωρείται φρούτο αφροδισιακό, είτε για μας θεωρείται ένα υπέροχο λαχανικό, η ουσία είναι ότι η ΝΤΟΜΑΤΑ σηματοδοτεί τον ερχομό του καλοκαιριού. Θα μου πείτε ότι πλέον ντομάτες υπάρχουν 12 μήνες το χρόνο. Ναι, αλλά ό,τι είναι εκτός εποχής του….!

Η καταγωγή της ΝΤΟΜΑΤΑΣ είναι από τις κάτω Άνδεις, άσχετα εάν θεωρείται το SUPERFOOD της Μεσογείου. Σήμερα βέβαια, σ’ όλο τον κόσμο, καλλιεργείται και καταναλώνεται ντομάτα. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι περίπου 5.000, ενώ γίνεται λόγος από τους ειδικούς, (τους γευσιγνώστες), για 11.000 ποικιλίες!!!

Φημισμένα σ’ όλον τον κόσμο τα ντοματάκια Σαντορίνης, όπως και η ποικιλία THESSALONIKI. Την συγκεκριμένη ποικιλία την προτιμούν, γιατί η χαρακτηριστική βαθυκόκκινη ντομάτα θεωρείται ΙΔΑΝΙΚΗ για σαλάτες, για σάλτσες, για κονσερβοποιία.

Γενικά η ντομάτα είναι ένα λαχανικό που καλλιεργείται, ΚΑΙ καταναλώνεται, σ’ όλον τον κόσμο. Έτσι βλέπουμε στη Ρωσία να υπάρχει μια σχεδόν μαύρη ντομάτα, η «blackfromTula», με πολύ ιδιόμορφη γεύση, η «limmony», μια πικάντικη ντομάτα, με γλυκιά και παράλληλα όξινη γεύση, στην Αϊόβα των ΗΠΑ υπάρχει η «ananaorange», με γεύση που θυμίζει φρούτο τροπικό, ενώ πολύ ιδιαίτερες ποικιλίες βρίσκουμε σε Χαβάη, Νεπάλ, Τσεχία. «GREENSAUSAGE», «Yellowpears», «Tomatillopurple», είναι κάποιες πολύ ιδιαίτερες ποικιλίες, που όπως λέει και το όνομά τους παραπέμπουν σε «πράσινα λουκάνικα», «κίτρινα αχλάδια», «μικρές μελιτζάνες».

Μέχρι πρότινος ξέραμε μόνο τον σομελιέ. Τον ειδικό για ότι αφορά το κρασί. Σήμερα υπάρχει και ο TOMMELIER, (τομελιέ), ο πλέον ειδικός την ντομάτα! Στην Ιταλία λοιπόν, ο Πάολο Μπατιστέλ, τομελιέ στο επάγγελμα, διδάσκει σ’ όλον τον κόσμο, κάνει σεμινάρια, πάντα με θέμα τη ντομάτα, έχοντας δημιουργήσει μάλιστα και σχολή Ντομάτας κοντά στη λίμνη Γκάρντα. Άλλωστε, η γευσιγνωσία, είναι κάτι που δεν σταματά να εξελίσσεται, ζητώντας από ανθρώπους επαΐοντες κατά βάση, με τις γνώσεις τους, τις εμπειρίες τους, και τον ενθουσιασμό τους, να ανακαλύπτουν διαρκώς νέες γευστικές συγκινήσεις.

Φίλες και φίλοι.

Αναμφισβήτητα, η ντομάτα έχει καθιερωθεί σαν η βασίλισσα της (κάθε) κουζίνας. Δροσιστικό και ζουμερό αυτό το «μήλο του έρωτα» κατά τους Γάλλους, προσφέρεται για δημιουργία μοναδικών συνταγών, ελληνικών και διεθνών, καλώντας μας να την δούμε ως χρώμα και άρωμα, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να ζωγραφίσουμε και να αρωματίσουμε μ’ αυτήν πολλά πολλά πιάτα.

Να είστε καλά.

 

pdselect@gmail.com

www.pliafas.gr

ΥΓ: Χρησιμοποιώντας ντομάτα σε κάποιο φαγητό μας, στο οποίο φαγητό η οξύτητα της ντομάτας θα είναι υπερτονισμένη, θα απαιτηθεί ένα λευκό κρασί από ποικιλία ασύρτικο.

Εάν η σάλτσα ντομάτας περιέχει κρέας, τότε θα απαιτηθεί ένα κόκκινο κρασί από ποικιλία ξινόμαυρο για να υπάρξει έτσι ισορροπία.

To Top