Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Πολιτισμός

Τέχνη χωρίς όρια: Δωρεάν Εργαστήριο για Παιδιά

Ο Δήμος Κοζάνης, σε συνεργασία με το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Κοζάνης, το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Υψηλάντη, το Σύλλογο γονέων, κηδεμόνων και φίλων Ατόμων με Αναπηρία «Ηλιαχτίδα», το Σύλλογο γονέων, κηδεμόνων και φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Κοζάνης, το Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία Π.Ε. Κοζάνης, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, το Παιδιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης «Κιβωτός» και το Γενικό Προξενείο των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνουν ένα δωρεάν εργαστήριο με τον εικαστικό καλλιτέχνη και εκπαιδευτικό Timothy Lomas, από 30 Ιουνίου έως 01 Ιουνίου 2014, για παιδιά 9-14 ετών. Το εικαστικό εργαστήρι θα περιλαμβάνει παιδιά με και χωρίς αναπηρία που θα δουλέψουν μαζί και θα  ετοιμάσουν τη δική τους έκθεση.

Ο Τίμοθυ Λόμας, συνιδρυτής του Global Children’s Art Programme, είναι ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης, με εξειδίκευση στα καλλιτεχνικά εκπαιδευτικά προγράμματα στη Νέα Υόρκη.  Έχει ασχοληθεί με τη ζωγραφική και την γλυπτική, τη φωτογραφία, τη γραφιστική και την κεραμική.  Πέρα από τις σπουδές του στο Temple University στη Ρώμη, το  Parsons School of Design στη Νέα Υόρκη και το Tyler School of Art στη Φιλαδέλφεια, ο Τίμοθυ Λόμας έχει διδάξει στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς και σε προγράμματα για ενήλικες και ηλικιωμένους. Έχει διοργανώσει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στην Ασία και την Ευρώπη κι έχει ειδικευτεί σε προγράμματα για παιδιά με  αναπηρία και αναπτυξιακές δυσκολίες. Είναι καθηγητής καλλιτεχνικών προγραμμάτων στο IDEAL School of Manhattan, ένα μεικτό σχολείο που φιλοξενεί παιδιά με και χωρίς  αναπηρία και έχει στόχο να δημιουργήσει μια κοινότητα που αποδέχεται τη διαφορετικότητα.

Ο Τίμοθυ θα δουλέψει με τα παιδιά χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά για να δημιουργήσουν έργα που μπορεί να εμπνευστούν από πολιτιστικές παραδόσεις μέχρι τη σύγχρονη τέχνη.
Τα εργαστήρια του Τίμοθυ βασίζονται στη φιλοσοφία της αποδοχής και την πίστη ότι τα παιδιά που παίζουν και δημιουργούν τέχνη ομαδικά μαθαίνουν να ζουν αρμονικά μαζί.  Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου που θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Χαρισίου Μούκα, τα παιδιά θα συνεργαστούν για να δημιουργήσουν έργα με θέματα που θα επιλέξουν τα ίδια και θα προετοιμάσουν τη δική τους εικαστική έκθεση, την οποία θα παρουσιάσουν τη δεύτερη ημέρα του εργαστηρίου, την Τρίτη 01 Ιουλίου, από τις 06:30 έως τα 09:00 το απόγευμα, στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης. Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι φίλοι των παιδιών είναι όλοι καλεσμένοι στην έκθεση, όπου παράλληλα, το Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης θα παρουσιάσει το Σύνολο Βιολιών, της τάξης της κ. Αχιμπάλοβα Λουντμίλα, με τη συνοδεία πιάνου της κ. Κουτούλα Γλύκα και την Τάξη Φλογέρας του Σάκη Κουκουμπέση.

Το εργαστήριο θα γίνει στα αγγλικά και στα ελληνικά, με τη συμμετοχή και βοήθεια και Έλληνα καλλιτέχνη-εικαστικού.
Οι ώρες διεξαγωγής των εργαστηρίων είναι Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014, 06:00-08:30 το απόγευμα και Τρίτη 01 Ιουλίου 09:30-12:30 το πρωί.
Τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο education@kozanh.gr.  Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το τηλέφωνο 2461351117 (Τμήμα Παιδείας, Νέας Γενιάς και Δια Βίου Μάθησης.
Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές μέχρι τη Δευτέρα 30 Ιουνίου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

To Top