Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Τρία νέα ηλεκτρικά οχήματα μεγάλης αυτονομίας στο στόλο του Δήμου Κοζάνης- Αυτόνομος ηλιακός σταθμός φόρτισης σε συνεργασία με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

Ο Δήμος Κοζάνης με την προσχώρηση του στο «Σύμφωνο των Δημάρχων» έχει δεσμευτεί έναντι των υποχρεώσεων της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας του «Συμφώνου των Δημάρχων» για μείωση των εκπομπών CO2, εξοικονόμηση ενέργειας και προώθηση των ΑΠΕ.

Eχοντας την εμπειρία της ηλεκτροκίνησης με τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Green emotion το 2014 σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, στο οποίο εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι 8 σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα μαζί με το Δήμο Αθηναίων που ήταν πιλότοι του προγράμματος με κύριο εταίρο τη ΔΕΗ, προχώρησε στην αγορά και στην ένταξη στο δημοτικό του στόλο των τριών πρώτων ηλεκτρικών αυτοκίνητων αυτονομίας 300km.

Παράλληλα για την φόρτιση των 3 ηλεκτρικών οχημάτων ανάπτυξε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτρικής Ισχύος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας έναν αυτόνομο ηλιακό σταθμό φόρτισης που εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια για τη φόρτιση των οχημάτων στο χώρο του αμαξοστασίου του Δήμου Κοζάνης έναντι των συμβατικών λύσεων, με σκοπό να συμβάλει στην οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος. Το Εργαστήριο Ηλεκτρικής Ισχύος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας που ανέπτυξε το υβριδικό σύστημα φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα χρησιμοποίει την συγκεκριμένη εγκατάσταση και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Ο Σταθμός φόρτισης αποτελείται από 3 φορτιστές που κατασκεύασε το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και έναν ταχυφορτιστή ισχύος 7,2kW. Η συνολική ισχύς του φωτοβολταϊκού σταθμού είναι 8KW με αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας 50kwh σε μπαταρίες.

Στόχος του Δήμου Κοζάνης είναι η σταδιακή αντικατάσταση του δημοτικού στόλου με ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Επίσης γίνεται προσπάθεια σε συνεργασία με τη ΔΕΗ στην οποία ανήκουν και οι 8 σταθμοί φόρτισης που είναι ήδη εγκατεστημένοι σε διάφορα σημεία της πόλης να διατεθούν στους πολίτες προς χρήση.

To Top