Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Πολιτική

Υπόμνημα για την τοποθέτηση του βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη στη συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Με αφορμή τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας, θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο κατηγορίες θεμάτων, σε ειδικά/τοπικού χαρακτήρα και σε γενικά/εθνικού ενδιαφέροντος θέματα.

Ειδικά ζητήματα:

α. Ο Δήμος Εορδαίας βρίσκεται εδώ και 4 μήνες σε περιοριστικά μέτρα, τους 3 από αυτούς σε αυστηρά. Είναι δυσεξήγητο φαινόμενο. Δεν έχουν γίνει κατανοητά τα κριτήρια και γι’ αυτό χρειάζεται καλύτερη ενημέρωση προς τους πολίτες.  

β. Ο εμπορικός κόσμος της ΠΕ Κοζάνης έχει υποστεί τη μεγαλύτερη βλάβη συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα, εξαιτίας των παρατεταμένων περιοριστικών μέτρων. Η αγορά έχει μείνει πρακτικά κλειστή για πάνω από 100 ημέρες συμπεριλαμβανομένων των Χριστουγέννων. Έχουμε ζητήσει την επιπλέον στήριξη, όμως, δεν έχουν ακόμα συγκεκριμενοποιηθεί τα στοιχεία της ενίσχυσης και ο χρόνος καταβολής της. Το ζήτημα είναι άμεσης προτεραιότητας.

γ. Απολιγνιτοποίηση. Με αφορμή τις ενεργειακές εξελίξεις, η Δυτική Μακεδονία γίνεται για μία ακόμα φορά πεδίο λαϊκισμού και ιταμών πολιτικών συγκρούσεων. Μέσα σε ενάμιση χρόνο, σε επίπεδο σχεδιασμού και προετοιμασίας, έχει γίνει τόση δουλειά όση δεν είχε γίνει τα προηγούμενα δέκα χρόνια. Χρειάζονται όμως απτές δράσεις και παρεμβάσεις που θα απαντήσουν πειστικά στις ανησυχίες των πολιτών.

Χρειάζονται:

– Γενναίες χρηματοδοτήσεις για τις αποκαταστάσεις των ορυχείων,

– Ολοκλήρωση των μετεγκαταστάσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και οριστική λύση στο ζήτημα της μετεγκατάστασης της Ακρινής,

– Συγκοινωνιακά δίκτυα [Ε65, Νίκη-Κοζάνη-Λάρισα, σιδηροδρομικές συνδέσεις],

– Στοχευμένο πρόγραμμα για την ενεργειακή φτώχεια: Ειδικό Εξοικονομώ για τη Δυτική Μακεδονία,

– Μέρισμα των ωφελημάτων από την ενεργειακή μετάβαση στους ΟΤΑ και στις τοπικές κοινωνίες. Συμμετοχή της περιοχής στα μεγάλα ενεργειακά πρότζεκτ που εγκαθίστανται στη Δυτική Μακεδονία λόγω των ισχυρών δικτύων. Με παράλληλη μέριμνα για την οργανωμένη χωροθέτηση των ΑΠΕ και όχι σε βάρος των άλλων παραγωγικών δυνάμεων του τόπου και ιδίως του πρωτογενή τομέα. Ανάγκη για Ειδικό Χωροταξικό ΑΠΕ.

– Νομοθετική κατοχύρωση της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης, με υποχρέωση του κάθε υπουργείου να την συμπεριλάβει στον ετήσιο προγραμματισμό του και να συντάξει έκθεση επιπτώσεων των εστιασμένων δράσεών του στις περιοχές σε απολιγνιτοποίηση.

Γενικά ζητήματα:

α. Τα μέτρα στήριξης που δίνονται στην αγορά είναι σημαντικά, όμως, πρέπει να προσεχθεί λίγο παραπάνω ο χώρος της εστίασης και άλλων δραστηριοτήτων που έχουν πληγεί ιδιαίτερα (πχ γυμναστήρια).

β. Στο μεταναστευτικό, είναι πολύ ενθαρρυντικά τα στοιχεία από τις τελευταίες ενημερώσεις και ελπίζουμε να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η προσπάθεια των επιστροφών.

γ. Στο συνταξιοδοτικό, αποτελεί τομή η προκαταβολή της σύνταξης και πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια για την εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων από το παρελθόν και την ολοκλήρωση του έργου της ψηφιακής σύνταξης.

δ. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωράει καλά, με όσο το δυνατό περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα στις απομακρυσμένες περιοχές όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μεγάλης ηλικίας.

ε. Η θέσπιση του Εθνικού Μητρώου για τις νεοπλασίες σε παιδιά και έφηβους είναι μία ελπιδοφόρα είδηση για την αντιμετώπιση του καρκίνου και πρέπει να επεκταθεί σε όλον τον πληθυσμό, ενώ πρέπει να ενεργοποιηθεί και Εθνικό Σχέδιο, με την καταγραφή και διασύνδεση όλων των κρατικών φορέων, των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης, των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, για τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών από τους πάσχοντες. Να πάρουμε λίγο βάρος από πάνω τους!

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Στην πρώτη συνάντηση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας το 2019, η οποία είχε πραγματοποιηθεί σε κλίμα ελπίδας και αισιοδοξίας εξαιτίας της νομοθέτησης ευάριθμων θετικών μέτρων για την κοινωνία, είχατε προφητέψει και τις δύσκολες στιγμές. Και ήρθαν: μεταναστευτικό, εθνικά, πανδημία, παγκόσμια οικονομική κρίση, φυσικές καταστροφές, εμβολιαστικό πρόγραμμα. Κι όχι μόνο αντέξαμε και τις ξεπερνούμε αλλά υλοποιούμε παράλληλα και το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα, μέρα με τη μέρα.

Γι’ αυτό, παρά τις μεγάλες δυσκολίες και τις εύλογες αντιδράσεις που αυτές προκαλούν, η κοινωνία δείχνει κατανόηση, έχει εμπιστοσύνη και στηρίζει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.»

 

 

 

Στάθης Κωνσταντινίδης

Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας  Π.Ε. Κοζάνης

Πολιτικά γραφεία:

Κοζάνη: Παγούνη 2, Τ. 2461037253 // Πτολεμαΐδα: 25ης Μαρτίου 36, Τ.2463027418.

Facebook: Στάθης Κωνσταντινίδης Βουλευτής ΝΔ – Π.Ε. Κοζάνης

e-mail: stathiskοnstantinidisnd@gmail.com

To Top