Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Απεβίωσε ο Γεράσιμος Αρσένης

   Είχε διατελέσει υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Οικονομικών -Σύζυγός του η Λούκα Κατσέλη, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας – Νοσηλευόταν στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας της κλινικής «Μητέρα» και απεβίωσε στη ΜΕΘ του «Υγεία»

   Απεβίωσε πριν από λίγα λεπτά ο πρώην υπουργός Γεράσιμος Αρσένης σε ηλικία 85 ετών. Ο Γεράσιμος Αρσένης τον τελευταίο μήνα νοσηλευόταν στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας της ιδιωτικής κλινικής «Μητέρα». Εμφάνισε επιπλοκές και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Υγεία» όπου και κατέληξε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο θάνατός του οφείλεται σε λοίμωξη του αναπνευστικού. Ήταν παντρεμένος με την νυν πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, τον Δημήτρη και την Αμαλία.

   Γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το 1931. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης των Η.Π.Α. (MIT), στην Οικονομική Επιστήμη. Εργάστηκε σαν οικονομολόγος στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), στη Νέα Υόρκη και στη Γενεύη.

   Διετέλεσε διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών του Κέντρου Ερευνών του Ο.Ο.Σ.Α. στο Παρίσι (1964-1966) και διευθυντής στον Οργανισμό του Ο.Η.Ε. για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (United Nations Conference on Trade and Development, UNCTAD) από το 1967 ως το 1980.

   Ως διευθυντικό στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών, ανέλαβε πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο, σε συνεργασία με διάφορες σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, και υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας για μια «Νέα Διεθνή Οικονομική Τάξη Πραγμάτων» (New International Economic Order, NIEO), μια τελικά ατελέσφορη προσπάθεια να εγκαθιδρυθεί ένα νέο και πιο προοδευτικό διεθνές οικονομικό σύστημα.

   Σύζυγος της σημερινής προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Λούκας Κατσέλη, ο Γεράσιμος Αρσένης διατέλεσε υπουργός Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά την περίοδο της κρίσης των Ιμίων.

   «Κάτσε καλά Γεράσιμε»

   Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Γεράσιμος Αρσένης είχε παρουσιάσει το βιβλίο του, με τίτλο «Γιατί δεν έκατσα καλά». Αναφερόμενος, τότε, στη «γενιά των καταλήψεων», της περιόδου 1998-1999, ενθυμούμενος φυσικά τη δική του θητεία στο υπουργείο Παιδείας, είχε πει: «Θα ήθελα με αυτά τα παιδιά να αναλογιστούμε, αν χρόνια πριν είχαμε εκβάλει τη φοβία του καινούριου, είχαμε προχωρήσει σε αλλαγές σε πολλούς τομείς, πόσο διαφορετική θα ήταν σήμερα η κατάσταση σε αυτόν τον τόπο».

   Ο τίτλος του βιβλίου που συνέγραψε ο Γεράσιμος Αρσένης ήταν εμπνευσμένος από το σύνθημα «κάτσε καλά Γεράσιμε» που φώναζαν μαθητές και φοιτητές στον πρώην υπουργό διαμαρτυρόμενοι για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

   «Αν είχαμε ενεργήσει διαφορετικά 20 χρόνια πριν, σήμερα θα ήμασταν σε μια διαφορετική κατάσταση, όχι μόνο στην Παιδεία, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς» έλεγε τότε.

   Τα τελευταία χρόνια απείχε από την ενεργό πολιτική, ωστόσο μιλούσε σε εκδηλώσεις, καταφερόταν ενάντια των κυβερνητικών πρακτικών και φρόντιζε ανελλιπώς να ενημερώνεται για ό,τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία…

    Ίδρυσε το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα

   Το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (1987-1989) ήταν το κόμμα που ίδρυσε ο Γεράσιμος Αρσένης όταν είχε αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ.

   Το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (γνωστό και με τα αρχικά ΕΣΚ), με πλήρες όνομα Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα για Δημοκρατία και Ανάπτυξη ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1987]και υπήρχε μέχρι τον Οκτώβριο 1989. Μέλη του ήταν μεταξύ άλλων οι Χρήστος Κοκκινοβασίλης, Δημήτρης Πιπεργιάς, Ροβέρτος Σπυρόπουλος καθώς και η ηθοποιός Νόρα Κατσέλη, αδελφή της συζύγου του προέδρου το κόμματος, Λούκας Κατσέλη.

   Το κόμμα γενικά εξέφραζε την πιο αριστερή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, και κυρίως αυτούς που είχαν δυσαρεστηθεί με το σταθεροποιητικό πρόγραμμα 1985-1987 του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κώστα Σημίτη. Το πρόγραμμα αυτό είχε εγκρίνει ο Ανδρέας Παπανδρέου ως αντιστάθμισμα στην πολύ γενναιόδωρη κοινωνική πολιτική των ετών 1981-1985. Μέσω του προέδρου του, το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ήταν ένα από τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου από τον Απρίλιο 1987 μέχρι τον Οκτώβριο 1988. Στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν στις 18 Ιουνίου του 1989 το ΕΣΚ πήρε το 0,21% των ψήφων (13.833 ψήφοι). Στις Ευρωεκλογές που διεξήχθησαν την ίδια μέρα, έλαβε 43.654 ψήφους (0,66%).

   Το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα διαλύθηκε όταν ο Γεράσιμος Αρσένης επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ στις 5 Οκτωβρίου του 1989 μέσω της δημοκρατικής συμπαράταξης.

   «Γιώργο χάσαμε»

   Στις 19 Ιανουαρίου του 1996 ο Γεράσιμος Αρσένης διεκδίκησε την πρωθυπουργία απέναντι στον Κώστα Σημίτη και στον Άκη Τσοχατζόπουλο. Στην ψηφοφορία που έγινε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο Αρσένης έλαβε 50 ψήφους έναντι 53 που έλαβαν οι άλλοι δύο συνυποψήφιοί του. Ο Γεράσιμος Αρσένης αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο και οι περισσότεροι βουλευτές που τον στήριξαν ψήφισαν υπέρ του μετέπειτα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

   Ο ίδιος ο Γεράσιμος Αρσένης δεν πήρε θέση δημοσίως υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου και αντιμετώπισε το αποτέλεσμα με εντυπωσιακό χιούμορ διηγούμενος ανέκδοτο με πρωταγωνιστή έναν Κεφαλονίτη που κατέληγε με τη ρήση «Γιώργο χάσαμε».

    

   Πηγή

   To Top