Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Δυο Αντιπεριφέρειες, ένα ολέθριο λάθος στη Βεγορίτιδα!

Στις 20/04/2020 ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας με έγγραφο ενημέρωσε τους Αντιπεριφερειάρχες Πέλλας κο. Τζαμτζή και Φλώρινας κο. Κιοσέ καθώς και τα αντίστοιχα Τμήματα Αλιείας για την επικείμενη σφαγή των Κυπρίνων στη Βεγορίτιδα. Τις προηγούμενες μέρες είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Πιο συγκεκριμμένα  στο έγγραφο μεταξύ άλλων, αναφέρονταν: «Λόγω των καιρικών συνθηκών (υψηλές θερμοκρασίες, ήπιος χειμώνας), η αναπαραγωγή του Κυπρίνου ξεκίνησε νωρίτερα από τη συνηθισμένη χρονική περίοδο αναπαραγωγής. Ως εκ τούτου, θεωρούμε αναγκαία την απαγόρευση αλιείας άμεσα στην λίμνη Βεγορίτιδα προκειμένου να διαφυλαχθεί η αναπαραγωγή του Κυπρίνου και όχι την 27η Απριλίου όπως είναι προγραμματισμένο καθώς και την εξάντληση των δυνατοτήτων του χρόνου απαγόρευσης που δίνει η νομοθεσία.»

Με λύπη διαπιστώσαμε την ανακοίνωση  απαγόρευσης για 27 Απριλίου, χωρίς να λαμβάνει υπόψη επιστημονικές εισηγήσεις, αλλά και τις φωνές της λογικής. Δυστυχώς πολλά χρόνια τώρα, καμία απ τις δυό Αντιπεριφέρειες δεν διαθέτει ιχθυολόγο παρά τις πολλές λίμνες που βρίσκονται στα διοικητικά όρια ευθύνης τους.

Αυτό το διάστημα αλιεύτηκαν εκατοντάδες γονιμοποιημένα ψάρια και στην ουσία μ ευθύνη της λανθασμένης απόφασης των δύο Αντιπεριφερειών, Πέλλας και Φλώρινας, οδηγηθήκαμε σε μαζικό αφανισμό χιλιάδων ψαριών.

Σε επαφή που είχαμε με ψαράδες της περιοχής μας εξέφρασαν την θλίψη τους γι αυτή την καταστροφή και την λανθασμένη ημερομηνία απαγόρευσης της αλιείας. Επί βδομάδες αλιεύονταν γονιμοποιημένα ψάρια, γιατί προφανώς οι δύο Αντιπεριφέρειες εισάκουσαν τις φωνές των ελαχίστων ψαράδων που δρούν σαν ΠΙΡΑΝΧΑΣ στη λίμνη, ψαρεύοντας με μόνο κριτήριο την τσέπη τους και το σήμερα.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι δυό Αντιπεριφέρειες και οι υπηρεσίες τους δεν πήραν καμιά θέση για τις πρόσφατες καταπατήσεις και τους εμπρησμούς στη λίμνη αλλά ταυτόχρονα κόπτονται η απαγόρευση αλιείας να αρχίσει αργότερα παρά τις εκκλήσεις μας.

Πριν μερικά χρόνια το ιχθυαπόθεμα του Κυπρίνου στην Βεγορίτιδα είχε μειωθεί σημαντικά, σε σημείο που ο Σύλλογος παρόλο που δεν είναι συνετό εξαναγκάστηκε να προβεί σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας Πέλλας σε δαπανηρό εμπλουτισμό της με Κυπρίνο για να αυξηθεί ο πληθυσμός, κάτι που έγινε και το είδος σταθεροποιήθηκε. Είναι ξεκάθαρο όμως πως πλέον η Βεγορίτιδα αριθμεί πολύ λιγότερα είδη ιχθυηρών (με σημαντικούς πληθυσμούς – κάποια εξαφανίστηκαν τελείως) σε σχέση με την προηγούμενη 20ετία.

Στο δελτίο τύπου επισυνάπτονται φωτογραφίες αλιευμένων ψαριών πριν την 20η Απρίλη, όλα γονιμοποιημένα, που δείχνουν την τεράστια καταστροφή που επέφερε στον αριθμό των ψαριών της λίμνης Βεγορίτιδας η λαθασμένη απόφαση των αρμοδίων φορέων. Η φετινή ανομβρία μείωσε ξανά δραματικά την στάθμη της λίμνης. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να βρεθούμε σε δραματικές καταστάσεις που βιώσαμε κατά το παρελθόν.

Ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας στάθηκε πάντα στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης της φύσης, της λίμνης και της ζωής ενώ πρόσφατα κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για αλιεία με παράνομα μέσα έπειτα από ολονύκτια επιχείριση της Αστυνομίας στην Άρνισσα.

Από τις δύο Αντιπεριφέρειες αναμένουμε μια συνεργασία που θα στηρίζεται στις γνώσεις εξειδικευμένων επιστημόνων και όχι στις ορέξεις αδίστακτων καιροσκόπων.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ

To Top