Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Απόψεις

Επιβλαβής μπλε ακτινοβολία – της Χριστίνας Μυρωνίδου, Οπτικού – Οπτομέτρη

   Πού υπάρχει & πώς να προστατευτώ;

   Δεν είναι μόνο η UV ( υπεριώδης / ultraviolet) ακτινοβολία του ηλιακού φωτός που αποτελεί απειλή για τα μάτια. Είναι και το μπλε – ιώδες φως των tablets, smartphones, τηλεοράσεων με επίπεδες οθόνες και των λαμπτήρων Led. Νεότερες έρευνες δείχνουν ότι το μπλε φως, υψηλής ενέργειας ορατή ακτινοβολία, αυξάνει την πιθανότητα εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μίας συνήθως μη αναστρέψιμης πάθησης, η οποία προκαλεί προοδευτική απώλεια της κεντρικής όρασης και αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες σοβαρής μείωσης της όρασης.
   Η οπτική ακτινοβολία στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα κείται μεταξύ των ακτίνων Χ και των μικροκυμάτων, και υποδιαιρείται σε επτά κυματικές ζώνες: Υπεριώδης C (UV-C), Υπεριώδης B (UV-B) , Υπεριώδης A (UV-A) , Ορατή ακτινοβολία, Υπέρυθρη Α (IR-A), Υπέρυθρη B (IR-B), Υπέρυθρη C (IR-C).

   em-spectrum

   Πιο σημαντική είναι η επίδραση στο μάτι των ακτινοβολιών μεταξύ 350 nm (υπεριώδης) και 441 nm (ορατή) γιατί έχει διαπιστωθεί ότι είναι οι δυνητικά πιο επικίνδυνες για πρόκληση αμφιβληστροειδικής βλάβης κάτω από φυσιολογικές συνθήκες.
   Το μπλε – ιώδες φως που αντιστοιχεί στα 460 nm του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και αποτελεί μέρος της ορατής ακτινοβολίας εισχωρεί βαθύτερα στα μάτια και η συσσωρευτική του επίδραση μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες, όπως αυτής της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

   blue-led-eye-damage-4

   Πού υπάρχει μπλε ακτινοβολία;

   Η σημαντικότερη πηγή μπλε – ιώδους φωτός είναι ο ήλιος. Επίσης, επιβλαβείς μπλε – ιώδεις ακτίνες εκπέμπουν σχεδόν όλες οι σύγχρονες οθόνες και τα smartphones, tablets που χρησιμοποιούν led φωτισμό. Γι’ αυτό και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις μικρές ηλικίες, καθώς έως και το 80% του συνόλου της υπεριώδους ακτινοβολίας συσσωρεύεται στα μάτια πριν την ηλικία των 18 ετών και σύμφωνα με στατιστικές μελέτες το 70% των παιδιών δεν φορούν προστατευτικά γυαλιά ηλίου και επιπλέον περνούν κατά μέσο όρο τρεις ώρες την ημέρα βλέποντας τηλεόραση, παίζοντας σε ένα tablet ή smartphone.

   Prevencia_Launch_800px

   Η αρνητική επίδραση του μπλε – ιώδους φωτός στον ύπνο

   Αποδεδειγμένα, το μπλε φως που εκπέμπεται από ηλεκτρονικές συσκευές, επηρεάζει την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου μας. Οι μπλε – ιώδεις ακτίνες “χτυπούν” τα χιλιάδες οφθαλμικά κύτταρα, τα οποία ανταποκρίνονται στο συγκεκριμένο φως, και τα κάνει να στείλουν σήμα σε μια περιοχή του εγκεφάλου να διακόψει την παραγωγή μελατονίνης, μίας ορμόνης υπεύθυνης για τη ρύθμιση του κύκλου ύπνου – αφύπνισης. Οι διαταραχές ύπνου έχουν συνδεθεί με αρνητικές επιρροές στη διάθεση και την ψυχολογία, όπως άγχος και κατάθλιψη, αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων και στις σοβαρές μορφές διαταραχών αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προσβολών, παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου II, καθώς επίσης και διαφόρων μορφών καρκίνου.

   Πώς μπορώ να προστατευτώ;

   Ένας τρόπος να μειώσουμε την αρνητική επίδραση της μπλε ακτινοβολίας, καθότι δεν μπορούμε να απενεργοποιήσουμε την εκπομπή από όλες τις πηγές φωτός, είναι με γυαλιά οράσεως επιλέγοντας φακούς με ειδικές επιστρώσεις. Οι εν λόγω φακοί που δημιουργήθηκαν μετά από πολυετείς μελέτες και κλινικές δοκιμές από κορυφαία εταιρία οφθαλμικών φακών φιλτράρουν το επιβλαβές μπλε- ιώδες φως και προσφέρουν ολοκληρωμένη προστασία τόσο σε εξωτερικό χώρο όσο και κατά την ενασχόληση με Η/Υ, tablets, smartphones που λειτουργούν με Led.

   Crizal_Blue_Light

   Η καινοτομία της κορυφαίας εταιρίας έγκειται στο γεγονός ότι φιλτράρει επιλεκτικά το επιβλαβές μπλε- ιώδες φως, αφήνοντας να περάσει το Μπλε – Γαλάζιο φως, το οποίο είναι ευεργετικό και απαραίτητο, όχι μόνο για την όρασή μας, αλλά και για το σύνολο της ανθρώπινης υγείας και ευεξίας του οργανισμού.

   Ποιοι χρειάζονται περισσότερο προστασία;

   Άνθρωποι που έχουν υψηλή έκθεση σε λευκού Led ή λαμπτήρες φθορισμού που βρίσκονται σε γραφεία και σπίτια, συχνοί χρήστες οθόνων υπολογιστών Led, tablets και smartphones αλλά και ομάδες υψηλού κινδύνου εμφάνισης AMD (age-related macular degeneration, εκφύλιση ωχράς κηλίδας σχετιζόμενη με την ηλικία) και ακόμη πιο υψηλού κινδύνου, όσων έχουν οικογενειακό ιστορικό της παραπάνω πάθησης , είναι καπνιστές. Τέλος, ιδιαίτερης και μεγάλης σημασίας η προστασία των παιδιών.

    

   Χριστίνα Μυρωνίδου
   Οπτικός – Οπτομέτρης

   mironidou.chris@gmail.com
   Fb page: Οπτικά Όρασις

   Χριστίνα Μυρωνίδου

   To Top