Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Εξιχνιάσθηκαν -12- ακόμη περιπτώσεις τηλεφωνικής απάτης

Εξιχνιάσθηκαν -12- ακόμη περιπτώσεις τηλεφωνικής απάτης σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών, για τις οποίες συνελήφθη 52χρονος αλλοδαπός, από το Τμήμα Ασφάλειας Φλώρινας 

Ανωτέρω περιπτώσεις διαπράχθηκαν χθες και προχθές στην ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας και της Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης αναζητούνται να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία ακόμη δύο συνεργών

Εξιχνιάσθηκαν, μετά από συντονισμένες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Φλώρινας, -12- ακόμη περιπτώσεις τηλεφωνικής απάτης, σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών, εκ των οποίων -1- τετελεσμένη και -11- σε απόπειρα, που διαπράχθηκαν την 15-03-2022 στη Θεσσαλονίκη και την 16-03-2022 στην ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας.

Ύστερα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Φλώρινας, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τούμπας-Τριανδρίας, συνελήφθη χθες (16-03-2022) τις μεσημβρινές ώρες στην πόλη της Φλώρινας, 52χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία, για το αδίκημα της απάτης, ενώ αναζητούνται να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία ακόμη δύο (2) συνεργών του.

Συγκεκριμένα, χθες (16-03-2022) πρωινές και μεσημβρινές ώρες ο 52χρονος από κοινού με τους δύο (2) συνεργούς του (άνδρα-γυναίκα), τηλεφώνησαν σε 11- ημεδαπούς, στην ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας και προσποιούμενοι ο μεν άνδρας τον ιατρό, η δε γυναίκα το συγγενικό πρόσωπο των θυμάτων, αποπειράθηκαν να αποσπάσουν χρηματικά ποσά, αναφέροντας ψευδώς σε αυτούς ότι στενά συγγενικά τους πρόσωπα έχρηζαν άμεσης νοσηλείας και χειρουργικής επέμβασης, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας τους, ενώ ο 52χρονος σε περίπτωση που κάποιο από τα θύματα πειθόταν να δώσει χρήματα ή χρυσαφικά, θα τα παραλάμβανε. Σημειώνεται ότι, οι δράστες δεν κατάφεραν να τους εξαπατήσουν, διότι οι ίδιοι παθόντες αντιλήφθηκαν την απόπειρα εξαπάτησης σε βάρος τους και δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις αυτών.

Συνεχιζόμενης της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι, οι προαναφερόμενοι δράστες προχθές (15-03-2022) κατάφεραν και εξαπάτησαν, με πανομοιότυπο τρόπο 78χρονη ημεδαπή στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αποσπώντας από αυτή το χρηματικό ποσό των -1.500- ευρώ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην προσωρινή οικία του 52χρονου στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στον ίδιο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

  • το χρηματικό ποσό των -1.340- ευρώ, το οποίο και θα αποδοθεί στην 78χρονη παθούσα και
  • -1- κινητό τηλέφωνο με -2- κάρτες sim.

Από το Τμήμα Ασφάλειας Φλώρινας συνεχίζονται οι έρευνες, για την ταυτοποίηση των δύο άγνωστων ατόμων-συνεργών, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Ο συλληφθείς με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία θα οδηγηθεί στην κα. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Φλώρινας.

Επισυνάπτεται μία (1) φωτογραφία.

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά εξαπάτησης:  

  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι σας ζητούν χρήματα, για δήθεν επείγουσα ανάγκη συγγενικού/φιλικού σας προσώπου, όπως νοσηλεία σε νοσοκομείο ή για δήθεν τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε το συγγενικό σας πρόσωπο, που είχε ως συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό ανήλικου, συνήθως παιδιού. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά.
  • Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.
  • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό – συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται.
  • Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι ή σας έδωσαν οι δράστες να μιλήσετε.
  • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

 

 

 

To Top