Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Οικονομία

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Κινδυνεύουμε να φτάσουμε σε σημείο χωρίς επιστροφή

Ακόμα ένα Eurogroup πέρασε, χωρίς καμία ουσιαστική εξέλιξη για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την αξιολόγηση. Αυτό πρακτικά σημαίνει την παράταση της αγωνίας και την επιμήκυνση της αβεβαιότητας. Αντέχει όμως η οικονομία μας τον περαιτέρω εγκλωβισμό της σε αυτές τις συνθήκες; Η απάντηση είναι όχι. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της αναμονής και κυρίως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνεχιστεί αυτή η στασιμότητα, που μόνο κακό προκαλεί και τις συνέπειες της θα τις συνειδητοποιήσουμε όλοι αργότερα.

Ως άνθρωπος της αγοράς οφείλω να επισημάνω τους κινδύνους που παραμονεύουν. Η πραγματική οικονομία όχι απλώς είναι βαθύτατα «πληγωμένη». Αν δεν κινείται τίποτα στην αγορά, αυτό σημαίνει καταστροφή για το σύνολο των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και κατ επέκταση των εργαζομένων. Πώς αύριο το πρωί οι  επιχειρηματίες θα συγκεντρώσουν το απαραίτητο ποσό για να καλύψουν τις αυξημένες υποχρεώσεις τους στο φορολογικό και το ασφαλιστικό πεδίο; Πως θα κρατήσουν βιώσιμες τις επιχειρήσεις τους οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι, όταν ο τζίρος υποχωρεί καθημερινά; Δεν θα έχουν συνέπειες όλα τα παραπάνω στην απασχόληση, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα έσοδα του Δημοσίου; Η πραγματική οικονομία έχει το εξής χαρακτηριστικό. Πρέπει να κινείται για να υπάρξει απόδοση και βελτίωση στους δείκτες. Δεν μπορούμε να την αφήσουμε στο περιθώριο και απλώς να περιμένουμε να περάσει ο καιρός για να βρεθεί η κατάλληλη λύση.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς είμαστε όλοι αλληλοεξαρτόμενοι, θα αναφέρω ως παράδειγμα τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Η αγορά περιμένει με αγωνία την ψήφιση και την εφαρμογή του, προκειμένου να δοθούν πολύτιμες «ανάσες» σε επιχειρήσεις. Επειδή όμως είναι ακόμα σε εκκρεμότητα το θέμα της αξιολόγησης, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική εξέλιξη γι αυτό το τόσο σοβαρό θέμα.

Την ίδια ώρα ακούμε να αυξάνονται οι «φωνές» εκτός των συνόρων για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Και αντί αυτή η πραγματικά δύσκολη κατάσταση να είναι η αφορμή συσπείρωσης όλων των δυνάμεων της χώρας, παρατηρώ με έκπληξη ότι συνεχίζονται αμείωτες οι εσωτερικές πολιτικές έριδες.

Καμία ανάκαμψη και καμία βελτίωση της οικονομίας δεν θα έλθουν από μόνες τους. Απαιτούνται στοχευμένες ενέργειες, για τις οποίες όμως είναι άκρως απαραίτητη η σύμπνοια και κυρίως η συνεργασία. Αν δεν καθίσουμε όλοι μας στο ίδιο τραπέζι αυτή την κρίσιμη στιγμή, πότε θα το κάνουμε; Όταν πλέον όλα θα έχουν καταστραφεί γύρω μας;

Διαιρεμένοι δεν πάμε πουθενα. Η πραγματική οικονομία δεν μπορεί να περιμένει άλλο, γιατί πολύ απλά δεν αντέχει άλλη στασιμότητα. Όσο καθυστερούμε, τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε να φτάσουμε σε ένα σημείο χωρίς δυνατότητα επιστροφής.

To Top