Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Απόψεις

Γυαλιά ηλίου, τί πρέπει να προσέχουμε – της Χριστίνας Μυρωνίδου, Οπτικού – Οπτομέτρη

   Γυαλιά ηλίου

   Τί πρέπει να προσέχουμε!

   Θα έχετε παρατηρήσει ότι όταν εκτίθεστε στον ήλιο, χωρίς γυαλιά ηλίου, κλείνετε τα μάτια σας αντανακλαστικά και η κόρη των ματιών μικραίνει. Αυτό συμβαίνει, γιατί τα μάτια μας διαθέτουν ένα μηχανισμό αυτοπροστασίας και μικραίνοντας η κόρη, εμποδίζεται η είσοδος της επιβλαβούς υπεριώδους ακτινοβολίας στα μάτια. Το αντίθετο συμβαίνει σε χαμηλές συνθήκες φωτισμού (σκοτάδι) όπου η κόρη διαστέλλεται.

   Μυρωνίδου - Sunglasses (1)

   Αν τα γυαλιά ηλίου που φοράμε δεν είναι απορροφητικά στην υπεριώδη ακτινοβολία θέτουμε σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία τους, καθώς καθότι σκούροι οι φακοί, οι κόρες των ματιών μας διαστέλλονται και επιτρέπουν σε μεγάλο βαθμό στην υπεριώδη ακτινοβολία να εισχωρήσει με καταστρεπτικές δυνητικά οφθαλμικές συνέπειες στις οποίες συγκαταλέγονται:

   -Καταρράκτης
   -Εγκαύματα κερατοειδούς
   -Αμφιβληστροειδοπάθειες
   -Εκφύλιση ωχράς κηλίδας
   -Καρκίνος βλεφάρων

   Είναι δηλαδή πολύ πιο επικίνδυνο να φοράμε μη απορροφητικά γυαλιά ηλίου από το να μη φοράμε καθόλου!

   Μυρωνίδου - Sunglasses (2)

   Αφορμή για το κείμενο αυτό , είναι η πληθώρα περιπτώσεων διάθεσης και πώλησης γυαλιών ηλίου από μη εξουσιοδοτημένα καταστήματα, sites, ως προϊόντα προσφοράς σε supermarkets σε πολύ χαμηλές τιμές, από πλανόδιους, καταστήματα αξεσουάρ και όχι μόνο, τα όποια στο βωμό της μόδας θυσιάζουν την υγεία των ματιών μας. Τα συγκεκριμένα γυαλιά ηλίου δεν διαθέτουν την απαραίτητη πιστοποίηση ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία των ματιών, και κανείς δεν γνωρίζει αν αυτά τα προϊόντα πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τα γυαλιά ηλίου. Βέβαια, πολλοί ανυποψίαστοι εξαπατώνται από τα πλαστογραφημένα σήματα ασφαλείας CE, τα οποία παράνομα φέρουν τα εν λόγω μη απορροφητικά γυαλιά ηλίου.

   Οι προϋποθέσεις-προδιαγραφές για ένα σωστό και ποιοτικό ζευγάρι γυαλιών ηλίου είναι:

   • Να είναι απορροφητικά στην ηλιακή ακτινοβολία, τόσο ακριβώς όσο χρειάζεται ώστε η περατότητα της ακτινοβολίας να παρέχει διαφάνεια.

   • Να είναι οπτικά κατεργασμένα, ομοιογενή και αναλλοίωτα όπως και τα κρύσταλλα οράσεως.

   • Η αντοχή τους στην πίεση να ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές (απαιτείται συγκεκριμένο πάχος – αντοχή υλικού), με σκοπό την αποφυγή ατυχημάτων.

   • Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στους σκελετούς γυαλιών ηλίου θα πρέπει να μην προκαλούν ερεθισμούς στο δέρμα, αλλεργίες και γενικά να είναι συμβατά με το ανθρώπινο δέρμα.

   Μυρωνίδου - Sunglasses

   Το χρώμα των φακών ηλίου, σε συνάρτηση με τον βαθμό σκουρότητάς τους, προσδιορίζουν την καταλληλότητά τους, ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος (συννεφιά, ηλιοφάνεια, επιφάνειες έντονης ανάκλασης κ.λπ.).

   Θα πρέπει, επίσης, να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι οι ποιοτικές προδιαγραφές των γυαλιών ηλίου είναι δυνατόν να αλλοιωθούν με την πάροδο του χρόνου (2-2,5 χρόνια).

   Μυρωνίδου - Sunglasses (3)

    

   Χριστίνα Μυρωνίδου

   Οπτικός – Οπτομέτρης

   mironidou.chris@gmail.com

   Fb page Οπτικά Όρασις

   Χριστίνα Μυρωνίδου

   To Top