Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Πολιτική

Σύμφωνα με το Reuters ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα είναι ο διάδοχος του Γιάνη Βαρουφάκη

Η ανάρτηση με την οποία ο Γιάννης Βαρουφάκης ανακοίνωσε την παραίτηση του από την θέση του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Τσίπρα έγινε πολύ γρήγορα… viral στα διεθνή ΜΜΕ.
Τόσο στις ιστοσελίδες των μεγάλων ξένων εφημερίδων, τηλεοπτικών σταθμών και ειδησεογραφικών πρακτορείων, όσο και στα twitter των ξένων δημοσιογράφων, η είδηση έγινε πρώτο θέμα και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως.
Κοινή αίσθηση όλων ήταν ότι η καρατόμηση του Βαρουφάκη από τον Αλέξη Τσίπρα αποτελεί μια σαφή ένδειξη της επικείμενης συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης όπως ανακοίνωσε στο blog του παραιτείται από υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Βαρουφάκης στο κείμενο με το οποίο γνωστοποίησε την αποχώρησή του υπογράμμισε ότι με νόημα ότι οι εταίροι «θα «εκτιμούσαν» την… απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας»

Αναλυτικά έγραψε ο πρώην, πλέον, ΥΠΟΙΚ:

«Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως μοναδική στιγμή που ένας μικρός ευρωπαϊκός λαός όρθωσε το ανάστημά του εναντίον της Χρεοδουλοπαροικίας.
Όπως όλες οι δημοκρατικές κατακτήσεις, έτσι κι αυτή η ιστορική απόρριψη του τελεσίγραφου του Eurogroup της 25ης Ιουνίου έχει μεγάλο κόστος. Είναι λοιπόν απαραίτητο το κεφάλαιο του ΟΧΙ να επενδυθεί άμεσα ώστε να μετατραπεί σε ΝΑΙ σε κάποια έντιμη συμφωνία-επίλυση – με αναδιάρθρωση χρέους, με μειωμένη λιτότητα, με αναδιανομή υπέρ των μη εχόντων, με πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα «εκτιμούσαν» την… απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Για αυτό και αποχωρώ από το Υπουργείο Οικονομικών.

Είναι καθήκον μου να βοηθήσω όσο μπορώ τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί, όπως εκείνος κρίνει, το κεφάλαιο που μας δώρησε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος.
Κι είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών.

Η Αριστερά λειτουργεί συλλογικά και οι αριστεροί δεν αγαπάμε τις καρέκλες. Θα στηρίξω τον Αλέξη Τσίπρα, την νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, την κυβέρνηση της Αριστεράς.
Η υπερπροσπάθεια να τιμήσουμε τον γενναίο ελληνικό λαό, και το περίφημο ΟΧΙ που χάρισε χτες στους απανταχού δημοκράτες, μόλις ξεκινά!».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για την παραίτηση Βαρουφάκη:
«Ο Γιάνης Βαρουφάκης ως Υπουργός Οικονομικών έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός νιώθει την ανάγκη να τον ευχαριστήσει για την αδιάκοπή του προσπάθεια να προωθήσει τις θέσεις της κυβέρνησης και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.
Μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών θα ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του».

Στο μεταξύ σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Γιώργος Σταθάκης φέρεται να είναι το φαβορί για να διαδεχθεί τον Βαρουφάκη. Αρχικά πληροφορίες ανέφεραν ότι επίκειται και παραίτηση του Χουλιαράκη, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνεται.

Σύμφωνα με το Reuters ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα είναι ο διάδοχος του Γιάνη Βαρουφάκη.

 

ΠΗΓΗ: ysterografa.gr

To Top