Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Η τέλεια (;) ληστεία στο Νέο Ψυχικό! Ο γνωστός δικηγόρος Ηλίας Σιδέρης και η νομική πλευρά

Κινηματογραφική η κλοπή σε τέσσερις (4) θυρίδες Τράπεζας στο Νέο Ψυχικό αφού οι δράστες, ξάφρισαν χρήματα και κοσμήματα, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί και χωρίς να αφήσουν ίχνη.

Κοσμήματα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων, τιμαλφή και μετρητά εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας μέσα από τις τραπεζικές θυρίδες των συζύγων γνωστών επιχειρηματιών της χώρας, χωρίς κανείς να αντιληφθεί το παραμικρό, καθώς το υποκατάστημα της τράπεζας δεν έφερε κανένα σημάδι διάρρηξης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι δράστες παραβίασαν, επιλεκτικά σχεδόν, τις τέσσερις θυρίδες καθώς οι υπόλοιπες θυρίδες που ελέγχθηκαν δεν έχουν παραβιαστεί. Σημειωτέον ότι στο συγκεκριμένο τραπεζικό υποκατάστημα, διατηρούνται γύρω στις 1.500 θυρίδες. 

Η έρευνα των Αρχών ξεκίνησε στις 13 Νοεμβρίου 2020, έπειτα από την καταγγελία μίας γυναίκας στο Α.Τ. Ψυχικού, η οποία ανέφερε ότι άγνωστοι παραβίασαν τη θυρίδα που διατηρούσε σε τραπεζικό υποκατάστημα και άρπαξαν χιλιάδες ευρώ σε μετρητά και κοσμήματα αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Μέσα στα επόμενα τρία εικοσιτετράωρα δέχτηκαν και τις άλλες τρεις καταγγελίες από κυρίες της κοσμικής Αθήνας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλαν οι ίδιες, από τη μία γυναίκα κλάπηκαν 42.000 ευρώ και κοσμήματα αξίας 3 εκατομμυρίων. Από την δεύτερη 75 λίρες και κοσμήματα αξίας 5 εκατομμυρίων. Από την τρίτη κοσμήματα αξίας 1 εκατομμυρίου και από την τέταρτη 130.000 ευρώ.

Οι έρευνες αρχικά ανατέθηκαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, όμως λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης ο φάκελος πέρασε στο ΥΔΕΖΙ της Ασφάλειας Αττικής, όπου οι αξιωματικοί ανέλαβαν την εξιχνίαση της υπόθεσης.  Η άκρη του νήματος ίσως, βρίσκεται στο βιντεοσκοπημένο υλικό, το οποίο, αν έχει λειτουργήσει σωστά, θα αποκαλύψει όλες τις κινήσεις που έγιναν στον χώρο, καθώς και τα πρόσωπα που βρέθηκαν στο σημείο όπου φυλάσσονται οι θυρίδες. Στην αντίθετη περίπτωση το θέμα περιπλέκεται.

Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση που τα τεράστιας αξίας αντικείμενα και χρήματα που κλάπηκαν ήταν ασφαλισμένα σε εταιρίες του εξωτερικού από τους ιδιοκτήτες τους, τότε στο θέμα της έρευνας θα γίνουν πράγματα που δεν θα έχουν ξανασυμβεί ποτέ στην Ελλάδα με τη συμμετοχή ειδικών αστυνομικών και ερευνητών.

Ο γνωστός Δικηγόρος Ηλίας Σιδέρης, μιλώντας στο www.ditiki.gr σημείωσε ότι:

«Οι τράπεζες παραχωρούν στους πελάτες τους αντί αμοιβής τη χρήση θυρίδας για την αποθήκευση σ’ αυτήν πολύτιμων κινητών πραγμάτων, όπως κοσμήματα, μετρητά, μετοχές ή/και συμβόλαια. Με τη σύμβαση αυτή δηλαδή παραχωρείται στον πελάτη χρήση χώρου κατάλληλου για την ασφαλή φύλαξη πολύτιμων πραγμάτων από τους συνήθεις καθημερινούς κινδύνους, όπως παραδείγματος χάριν στην οικία μας. Η ευθύνη της τράπεζας εξαντλείται εκεί. Τα πράγματα που αποθηκεύει ο πελάτης δεν παραδίδονται στην τράπεζα, αλλά εναποτίθενται στη θυρίδα μόνον από τον ίδιο τον πελάτη, και η τράπεζα όχι απλώς δεν γνωρίζει, αλλά απαγορεύεται να έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο της θυρίδας. 

Η τράπεζα εκπληρώνει την υποχρέωσή της με τεχνικές κατασκευές (π.χ. ασφαλές θησαυροφυλάκιο, φρούρηση και βιντεοσκόπηση χώρου) και εάν ελλείπουν τότε έχει υποχρέωση αποζημίωσης σε περίπτωση ζημιάς του πελάτη. Τα ανωτέρω παραδέχεται και η νομολογία. Βέβαια, ο πελάτης πρέπει να αποδείξει το μέγεθος της ζημιάς του, σε περίπτωση κατά την οποία η τράπεζα αρνείται να αποζημιώσει».

 

 

To Top