Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Καθίζηση Αναργύρων – Κατολίσθηση Ορυχείου Αμυνταίου : Θα μας καταπιεί η ΔΕΗ για να μας εξαφανίσει…

Το Σάββατο 10 Ιουνίου 2017 το πρωί το Ορυχείου Αμυνταίου θάφτηκε έπειτα από μεγάλη κατολίσθηση, με αποτέλεσμα ο οικισμός των Αναργύρων να έχει υποστεί τεράστιες ζημιές από τις καθιζήσεις και τα ρήγματα που διευρύνθηκαν από το συμβάν και είναι περισσότερο θαύμα παρά οτιδήποτε άλλο που δεν θρηνήσαμε θύματα τόσο στο Ορυχείο όσο και στον Οικισμό.

Η «συνήθης ύποπτος» ΔΕΗ με τον «συνήθης συνεργό του» το Κράτος φρόντισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και την ημέρα του συμβάντος όπως γίνεται συνήθως, παρά τις κραυγές αγωνίας και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων των Αναργύρων και των εργαζομένων της Επιχείρησης για την επικινδυνότητα της κατάστασης, αγνοώντας τις εκκλήσεις και προειδοποιήσεις τους, να αφήσουν στην κυριολεξία τους κατοίκους στο έλεος του Θεού και τους εργαζόμενους να σώζονται στην προκειμένη περίπτωση από θαύμα, καθώς παρά το γεγονός ότι γνώριζαν τι θα συμβεί και «έλαβαν» τα μέτρα τους, δεν είχαν υπολογίσει το μέγεθος της καταστροφής.

Γνωστή τακτική της ΔΕΗ η υποτίμηση – υποεκτίμηση και η υποβάθμιση – απαξίωση των καταστάσεων γενικώς με πολλά παραδείγματα και νομίζοντας ότι ελέγχει τις καταστάσεις όταν φτάνουμε στην καταστροφή προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, χωρίς να δέχεται ή να παραδέχεται λάθη, αστοχίες, παραλήψεις και αποτυχίες.

Η δε τεράστια οικονομική καταστροφή από τις χαμένες κιλοβατόρες που θα έμπαιναν στο δίκτυο όταν θα ήταν έτοιμες οι Μονάδες και για το ότι θάφτηκαν τέσσερα από τα έξι μηχανήματα εκσκαφείς, καθώς και ο λιγνίτης που «χάθηκε», επιπρόσθετα με την καθίζηση στους Αναργύρους και τους όποιους κινδύνους από τους οποίους ευτυχώς «γλυτώσαμε», είναι θέματα που πρέπει να απασχολήσουν τους Διοικούντες Πολιτικούς και Υπηρεσιακούς Παράγοντες, γιατί για την ΔΕΗ, με το Κράτος σύμμαχο να την σιγοντάρει, φαίνεται με αποδείξεις όπως όλα δείχνουν ότι δεν τηρεί τα προβλεπόμενα ή μάλλον ότι τα τηρεί εικονικά και στα χαρτιά και θα εξηγηθεί και παρακάτω αυτό.

Η ΔΕΗ όπως και στο ρήγμα Μαυροπηγής το 2010 είναι αυτή η οποία έχει την ευθύνη για την καταστροφή του οικισμού και συγκεκριμένα τα Ορυχεία της, με την Αυτοδιοίκηση να παρακολουθεί τις εξελίξεις παρόλο που τις γνωρίζει και να δρα κατόπιν εορτής – καταστροφής.

Και όπως και στο Ρήγμα Μαυροπηγής θα ξεκινήσουν διαδικασίες διερευνήσεις των αιτιών και των ευθυνών και τα λοιπά και τα λοιπά.

Οι Ανάργυροι θα έπρεπε να έχουν ήδη μετεγκατασταθεί, όχι βέβαια μόνο για το τωρινό συμβάν, αλλά για αυτονόητους λόγους ανθρώπινων και αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και επιβίωσης και για τους ίδιους ακριβώς λόγους θα έπρεπε να έχει ήδη μετεγκατασταθεί και η Ακρινή !!!

Και οι δύο μετεγκαταστάσεις «κολάνε» στα χαρτιά και αυτές όπως και της Μαυροπηγής τότε και εξαιτίας της αδιαφορίας της Πολιτείας της απαξίωσης της ΔΕΗ και την Αυτοδιοίκηση να είναι όπως πάντα θεατής και όχι μπροστά από τις εξελίξεις, δεν προχωρούν και δεν επισπεύδουν όπως υποχρεούνται τις διαδικασίες, όχι για να ξεκινήσουν επιτέλους οι μετεγκαταστάσεις και να έχουν ήδη γίνει, αλλά για να μην συμβεί το ολέθριο και το έσχατο που ευτυχώς μέχρι τώρα πέρα από τις μεγάλες ζημιές οικονομικές, την μεγάλη ταλαιπωρία, κυρίως όμως τις ψυχοφθόρες καταστάσεις που βιώνουν οι κάτοικοι των χωριών αυτών, δόξα τον Θεό δεν είχαμε.

Μην ξεχνάμε και την Μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το Εξασθενές Χρώμιο στον Ελλήσποντο όπου έγινε για λογαριασμό του Δήμου Κοζάνης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και αποφάνθηκε πως φταίει η Τέφρα, με την ΔΕΗ στην συνέχεια να πληρώνει και αυτή και να απαντά με δική της Μελέτη πως δεν φταίει αυτή και ενώ αυτή γνώριζε για την ύπαρξη του δηλητηρίου αυτού έξι-εφτά χρόνια πριν ανακοινωθεί !

Το Κράτος – Αυτοδιοίκηση παρατηρητής – θεατής.

Σας θυμίζει κάτι αυτό ;;;

Στο Ρήγμα Μαυροπηγής η ΔΕΗ κρατούσε αποστάσεις και απαξίωνε με αποτέλεσμα το χωριό να αποκοπεί.

Στους Αναργύρους αδιαφορία με αποτέλεσμα την Κατολίσθηση του Ορυχείου Αμυνταίου και την Καθίζηση των Αναργύρων.

Συντρίμμια και καταστροφές και στις δύο περιπτώσεις !!!

Μήπως πρέπει να θαφτεί η Ακρινή για να μετεγκατασταθεί…;

Και όταν κάτοικοι και Σύλλογοι διαμαρτύρονται στην ΔΕΗ για τα αυτονόητα και για τους κινδύνους που υπάρχουν από τις ζημιές και τις επικείμενες καταστροφές που έρχονται, η ΔΕΗ συνεχίζει να αδιαφορεί, να απαξιώνει και σε ρόλο Τιμωρού – Κριτή και Δικαστή οι Διευθυντές της να τους απολύουν και να βάζουν ποινές που καμία σχέση δεν έχουν με την υπηρεσία και τα καθήκοντα τους, απαιτώντας από τους εργαζόμενους να χάσουν την αξιοπρέπεια τους για να είναι επιεικείς μαζί τους !!!

Σε αναμονή λοιπόν των Επιστημονικών Μελετών και Πορισμάτων και μέχρι τότε….‘‘θα μας καταπιεί η ΔΕΗ για να μας εξαφανίσει και θα πει ότι δεν υπήρξαμε ποτέ για να μην υπάρχουν και ευθύνες και θα χρησιμοποιήσουν μετά τους Θεσμικούς – Τοπικούς Άρχοντες και Επιστήμονες για Άλλοθι, μόνο αυτό παραδέχονται ΔΕΗ και Πολιτεία.

Ας ελπίσουμε οι πρόσφατες εξαγγελίες τόσο των Κυβερνητικών όσο και των Τοπικών Αρχόντων να μην μείνουν στα λόγια αλλά και ούτε και στα χαρτιά, αλλά να γίνουν πράξεις και να μην χρειαστεί να ξεσπιτώνονται πολίτες επειδή κάποιοι δεν προνοούν, δεν θέλουν ή δεν μπορούν να επιτελέσουν έργο που οι ίδιοι ζήτησαν να αναλάβουν με την ψήφο των πολιτών και έχοντας τους Διοικούντες της ΔΕΗ σε θέσεις ευθύνης αλλά να είναι κατώτεροι των περιστάσεων και των υποχρεώσεων τους με τον εγωισμό τους ανώτερο από τις ανθρώπινες ζωές.

Υ.γ. 1 : Το κείμενο αποτελεί δημοσίευμα του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Ελλησπόντου Κοζάνης τον Σεπτέμβριο του 2010 για το Ρήγμα Μαυροπηγής και έγιναν μικρές αλλαγές και προσθέσεις, αφού το μόνο που άλλαξε είναι το χωριό.

Ελπίζω και εύχομαι να μην χρειαστεί να γίνουν τροποποιήσεις και μετατροπές στο μέλλον στο ίδιο κείμενο για να προσαρμοστεί στα δεδομένα μιας άλλης ακόμα καταστροφής ενός άλλου ακόμα χωριού.

Υ.γ. 2 : Ευχαριστώ τον φίλο Αντώνη Πουγαρίδη για την διάθεση των φωτογραφιών για το κείμενο αυτό. 

(γράφει ο Αλέξανδρος Κων. Κοκκινίδης)

Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Άγιος Δημήτριος Ελλησπόντου Κοζάνης

Αλέξανδρος Κων. Κοκκινίδης

To Top