Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Ο Αφρικανός πρόσφυγας που αρίστευσε στις πανελλαδικές

Ο Ζυλιέν, που ζούσε στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων Προσφύγων της Κόνιτσας, τα κατάφερε. Ήταν παράνομος μετανάστης και έμεινε για 3 μήνες στο κρατητήριο, ζούσε στους δρόμους της Αθήνας, και τον Οκτώβριο του 2012, με εισαγγελική παραγγελία, φιλοξενήθηκε στο Κέντρο της Κόνιτσας. Έπειτα από όλα αυτά, μπόρεσε να σταθεί στη ζωή του και να προχωρήσει, αφού πέρασε στο ΤΕΙ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πειραιά, με 18.500 μόρια!

«Ευχαριστώ την Ελλάδα που με στήριξε. Ευχαριστώ όλους εδώ στην Κόνιτσα, που με βοήθησαν να σταθώ στη ζωή και να προχωρήσω. (…) Θέλω να αφιερώσω αυτήν την επιτυχία στους γονείς και τα αδέλφια μου, που δεν υπάρχουν πια στη ζωή», λέει.Όσοι τον ξέρουν, λένε πως ήταν πάντα θλιμμένος, σκεπτικός και το μοναδικό αίτημά του ήταν να πάει σε σχολείο. Οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να εγγράψουν τον νεαρό πρόσφυγα από την Αφρική στο ΕΠΑΛ της Κόνιτσας.

«Οι γονείς μου πάντα μου έλεγαν ότι το πιο σημαντικό στη ζωή είναι η παιδεία. Εγώ αυτό το κράτησα», διηγείται ο Ζυλιέν. Ήταν ο πρώτος μαθητής στην τάξη, κάθε χρόνο, και το απολυτήριό του γράφει 19,8.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο Ζυλιέν έκανε αίτηση για χορήγηση προσφυγικού ασύλου. «Θέλω να νιώθω ασφαλής και να έχω διεθνή προστασία, σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης. Θέλω να προχωρήσω, για να γίνω χρήσιμος και σημαντικός άνθρωπος για την κοινωνία. Να προσφέρω, όσο μπορέσω, στην Ελλάδα που με βοήθησε».

To Top