Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Ο Ηλίας Κάτανας, εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Δυτ. Μακ., στο ditiki.gr για την Πολιτική Προστασία & την Σχολή Πυροσβεστών της Πτολεμαΐδας

Συναντήσαμε τον κ. Ηλία Κάτανα Εντεταλμένο Σύμβουλο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για θέματα Πολιτικής Προστασίας για μία συζήτηση γύρω από τα θέματα που τον αφορούν.

Ξεκινήσαμε μία μεγάλη προσπάθεια στην Πολιτική Προστασία, να την αναβαθμίσουμε σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία. Είχαμε βάλει ένα στόχο, ότι πρέπει να παντρέψουμε την Πολιτική Προστασία με την εκπαίδευση. Για να ασχοληθεί κάποιος με την Πολιτική Προστασία αλλά και να μάθει ο κόσμος τί είναι η Πολιτική Προστασία θα πρέπει να συνδεθεί με την εκπαίδευση. Για αυτόν το λόγο, το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να εισηγηθούμε σαν γραφείο να μπει η Πολιτική Προστασία στα δημοτικά σχολεία, έστω και μία ώρα. Αυτό, ο κος Καπάκης, ο Γενικός Γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας, το δέχθηκε με πολλή θέρμη και μας είπε ότι θα το εισηγηθεί στο Υπουργείο Παιδείας.

Πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον μέχρι στιγμής για τη Σχολή Πυροσβετικής που ιδρύεται στην Πτολεμαΐδα. Ο κ. Κάτανας μάς ενημέρωσε σχετικά για την σημαντική αυτή απόφαση.

Κάναμε μία μεγάλη άσκηση στο στρατόπεδο Ρωμανέλλη, τον Νοέμβριο του 2015, όπου συμμετείχαν όλες οι διασωστικές ομάδες και όλοι οι κρατικοί φορείς. Ήταν η πρώτη φορά που έλαβε χώρα κάτι τέτοιο, σε πανελλήνιο επίπεδο, και πήραμε τα εύσημα από τον κο Καπάκη παρουσία του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Εκεί, ο κος Καρυπίδης ανακοίνωσε τη Σχολή Πυροσβεστικής που θα γίνει στην Πτολεμαΐδα. Είναι μία μεγάλη επιτυχία της Περιφερειακής Αρχής που πλέον ιδρύεται ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα, για πρώτη φορά, μέσα από το Πυροσβεστικό Σώμα και θα εδρεύει στην Πτολεμαΐδα, στην παλιά σχολή της Δημοτικής Αστυνομίας.

Ήδη εγκρίθηκαν 93 πυροσβέστες που θα συμμετάσχουν μέσω των πανελληνίων εξετάσεων. Η Πυροσβεστική Σχολή έχει ήδη ενταχθεί στο μηχανογραφικό δελτίο και συγκεκριμένα από τις 3 Ιουνίου μέχρι και τις 17 ο μαθητής που θέλει να περάσει στις Πυροσβεστικές Σχολές παρουσιάζεται αυτοπροσώπως και κάνει την αίτησή του στις μητροπολιτικές πυροσβεστικές υπηρεσίες, ανά περιφερειακή ενότητα.

Από τη 1 Ιουνίου μέχρι και τις 15 μπορεί να μπει στο www.fireservice.gr και να πάρει την αίτηση από εκεί. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει να το έχει δηλώσει στο μηχανογραφικό του δελτίο. Μιλώντας με τον κο Καπέλιο, Υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, η συζήτηση είναι τεράστια και σε τοπικό ενδιαφέρον διότι, καταλαβαίνετε, ότι μία σχολή που θα εδρεύει στην Πτολεμαΐδα κεντρίζει το ενδιαφέρον. Πλέον βλέπουμε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα αναβαθμίζεται και ακαδημαϊκά κι επίσης έρχεται μία τέτοια σχολή, ακαδημαϊκού επιπέδου στην πόλη της Πτολεμαΐδας.

Ο κ. Κάτανας αναφέρθηκε και στο Εθνικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας το οποίο θα γίνει δίπλα από τη Σχολή Πυροσβεστικής.

Στο Εθνικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας θα πιστοποιούνται μεταπτυχιακά.Θα ενεργοποιηθεί η Εθνική Σχολή Πολιτικής Προστασίας, θα έρχονται όλες οι διασωστικές ομάδες από όλη την Ελλάδα για να πιστοποιούνται εκεί. Θα μένουν 6 μήνες προκειμένου να λάβουν την πιστοποίηση οπότε, αντιλαμβάνεστε, πόσα οφέλη θα υπάρξουν για την τοπική κοινωνία. Μιλάμε για εκπαιδευτικό τουρισμό όπου θα έρχονται από όλη την Ελλάδα, θα διαμένουν στις πόλεις μας κι αυτό σημαίνει οικονομική ευρωστία για τις τοπικές κοινωνίες που τόσο έχουν ανάγκη.

Η Περιφερειακή Αρχή και ο κος Καρυπίδης έχει καταφέρει, ενώ οι σχολές κλείνουν, εμείς να ανοίγουμε.

Κλείνοντας μάς μίλησε για το σεμινάριο Πολιτικής Προστασιας το οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Τελευταία κάναμε το σεμινάριο Πολιτικής Προστασίας σχετικά με τη διαχείριση κρίσεων όπου η συμμετοχή ήταν τεράστια. Οι συμμετέχοντες ήταν από όλη την κοινωνία των πολιτών, δικηγόροι, καθηγητές, πυροσβέστες, διασώστες αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες. Κάποια σεμινάρια θα συνεχιστούν που θα αφορούν ένταξη παιδιών – προσφυγόπουλων στις τοπικές κοινωνίες αλλά και διαχείριση κρίσεων ανθρωπιστικού περιεχομένου.

To Top