Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Ο ΟΑΕΔ προσεγγίζει τις επιχειρήσεις

Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού καταρτίζει νέο πλάνο για την προσέγγιση των επιχειρήσεων που προσφέρουν θέσεις εργασίας ή μπορούν να δημιουργήσουν νέες. Μεταξύ άλλων θεσπίζει μόνιμο μηχανισμό για τη μέτρηση του βαθμού ικανοποίησης των εργοδοτών από τις υπηρεσίες του Οργανισμού ενώ δημιουργεί και ειδική μονάδα για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι αλλαγές αυτές υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος για τον «Επαναπροσδιορισμό του Επιχειρησιακού Μοντέλου του ΟΑΕΔ» και ειδικότερα, του ενταγμένου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» έργου «Αναβάθμισης Υπηρεσιών, Εργαλείων και Διαδικασιών Συμπράξεων». Το έργο που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο εκτιμάται ότι με την ολοκλήρωσή του, εντός των επόμενων μηνών, θα αλλάξει καταλυτικά τον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού.
Τις αλλαγές αυτές στη μεθοδολογία, στη διαδικασία και στις πρακτικές προσέγγισης των επιχειρήσεων-εργοδοτών ο ΟΑΕΔ τις χάραξε και τις υλοποιεί, λαμβάνοντας υπόψη τις καταγεγραμμένες ανάγκες, συστάσεις και προτεραιότητες των ίδιων των επιχειρήσεων που δημιουργούν θέσεις εργασίας. Για την καταγραφή αυτή διενεργήθηκε τον Μάρτιο του 2015 έρευνα «ικανοποίησης εργοδοτών». Η έρευνα είχε αναδείξει πρώτα μεταξύ των ζητημάτων που οι εργοδότες θέτουν αναφορικά με την συνεργασία τους με τον Οργανισμό, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσω της Διαδικτυακής Πύλης του ΟΑΕΔ. Έτσι, για παράδειγμα, η αναβάθμιση της Διαδικτυακής Πύλης του ΟΑΕΔ γίνεται με γνώμονα ο Οργανισμός να παρέχει στο άμεσο μέλλον προς τις επιχειρήσεις αλλά και προς τους αναζητούντες εργασία προσωποποιημένη πληροφόρηση, αυτοματοποιημένη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης, εργαλεία αναζήτησης υποψηφίων και ανάρτησης αγγελιών για κενές θέσεις εργασίας, ικανοποιώντας τις ανάγκες των συναλλασσόμενων όπως οι ίδιοι τις έχουν προσδιορίσει.
Το σύνολο των αλλαγών που έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται στον ΟΑΕΔ και στις οποίες οικοδομείται η νέα σχέση του Οργανισμού με τις επιχειρήσεις-εργοδότες παρουσιάστηκαν σε δύο ημερίδες που οργανώθηκαν στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα -στις 10/11 και στις 13/11- με θέμα «Ο ΟΑΕΔ προσεγγίζει τις επιχειρήσεις» στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος και με την συμμετοχή εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου καθώς και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ.
Χαιρετίζοντας την ημερίδα στην Αθήνα η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας κα Ράνια Αντωνοπούλου, ανέπτυξε τη στρατηγική του Υπουργείου για την αύξηση της απασχόλησης στη νέα προγραμματική περίοδο, τον ρόλο του ΟΑΕΔ στην υλοποίηση της στρατηγικής, ενώ αναφέρθηκε και στην φιλοσοφία των προγραμμάτων για ανέργους που ξεκινούν σύντομα.
Η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ, κα Μαρία Καραμεσίνη, αναφέρθηκε στην ανάγκη του επιχειρησιακού επαναπροσδιορισμού του Οργανισμού, ώστε να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες της κοινωνίας και τις προκλήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες βελτίωσης των υπηρεσιών του Οργανισμού προς τους εργοδότες και τους ανέργους είναι μία συνεχής προσπάθεια που θα συνεχιστεί και μετά την ολοκλήρωση του επιχειρησιακού επαναπροσδιορισμού του ΟΑΕΔ το 2016.
Οι ίδιοι οι εργοδότες είχαν τη δυνατότητα να εκθέσουν τους προβληματισμούς τους για τη συνεργασία τους με τον ΟΑΕΔ, ανταλλάσσοντας απόψεις με τους ειδικευμένους εργασιακούς συμβούλους και την διοίκηση του Οργανισμού στο πλαίσιο συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης. Ο εποικοδομητικός αυτός διάλογος κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών του Οργανισμού.
Στις ημερίδες συντονιστής ήταν ο Διαχειριστής του Προγράμματος, Γενικός Διευθυντής Εργατικού Δυναμικού κος Δημ. Μπουγιακλής. Στις εισηγήσεις που παρουσίασαν στελέχη του Οργανισμού εκτός από τη συνολική πορεία υλοποίησης του προγράμματος για τον «Επαναπροσδιορισμό του Επιχειρησιακού Μοντέλου του ΟΑΕΔ», τονίστηκε ο κεντρικός ρόλος των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ), τα οποία αναμένεται να αποτελέσουν «ισχυρό συνεργάτη του επιχειρηματία». Τα νέα εργαλεία που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος αλλά και η γεωγραφική τους διασπορά επιτρέπει στα ΚΠΑ να αναπτύξουν αυτή τη νέα σχέση στενής συνεργασίας.

 

 

To Top