Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Απόψεις

Ο θάνατος του εμποράκου – του Σιαμπανόπουλου Αντώνη, Οικονομολόγου-Λογιστή

Toν τίτλο και το περιεχόμενο του θεατρικού έργου του αμερικάνου συγγραφέα – Άρθουρ Μίλλερ «Ο θάνατος του εμποράκου» φαίνεται πως ζήλεψε και αποφάσισε να εφαρμόσει η κυβέρνηση με τις επιλογές της απέναντι στους επαγγελματίες. Δεν πρόλαβαν οι έμποροι, οι βιοτέχνες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να συνέλθουν από το σοκ της φορολογικής επίθεσης που επιβλήθηκε από 01/01/2016 (29% φορολογία από το πρώτο ευρώ ,100% προκαταβολή φόρου, αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης) και ένα δεύτερο πιο εξοντωτικό χτύπημα έρχεται με τις προτάσεις Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις η συνολική μηνιαία επιβάρυνση για τους επαγγελματίες θα φτάνει το 38,45% επι του εισοδήματος τους .(20% εισφορά για κύρια σύνταξη,7,5% εισφορά για επικουρική,6,95% για υγειονομική περίθαλψη και 4% για εφαπαξ). Αυτό σε συνδυασμό με τους υψηλούς συντελεστές φορολογίας και τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις στην ουσία εξανεμίζει το σύνολο του εισοδήματος.

Για να γίνει πιο κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος παραθέτουμε το παράδειγμα ενός επαγγελματία με μηνιαίο εισόδημα 2000 ευρώ, δηλαδή ετήσιο εισόδημα 24000 ευρώ.

Σιαμπανόπουλος αρθρο

 

Από το παράδειγμα προκύπτει ότι στον συγκεκριμένο επαγγελματία με 24.000 ετήσιο εισόδημα το κράτος παρακρατεί για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές το 78% του εισοδήματος του και του αφήνει 5.347 ευρώ για να καλύψει τις δαπάνες διαβίωσης αυτού και της οικογένειάς του. Αν εδώ προσθέσουμε τα τέλη κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του και τον ΕΝΦΙΑ του σπιτιού του, τότε είναι αμφίβολο αν στο τέλος μένει κάτι για την οικογένεια. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα κι ας επιμένουν κάποιοι να μας πείσουν για το αντίθετο. Εκτός από τα παραπάνω οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που απασχολούν προσωπικό θα πληγούν και από την διαφαινόμενη πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Φαίνεται πως στην πρώτη φορά «αριστερή» κυβέρνηση οι λέξεις ελεύθερο επάγγελμα, ιδιωτική πρωτοβουλία, επιχειρηματικό κέρδος προκαλούν αλλεργία και έχουν βαλθεί με κάθε τρόπο να αφανίσουν οτιδήποτε έχει σχέση με αυτές. Με όλα αυτά τα μετρά όχι μόνο η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν αλλά ένα νέο κύμα επιχειρήσεων θα συνεχίσει με αμείωτο ρυθμό να εγκαταλείπει τη χώρα και να μεταναστεύει στις γειτονικές βαλκανικές χώρες όπου αν μη τι άλλο, τουλάχιστον απολαμβάνουν ένα ιδιαιτέρως φιλικό κλίμα για το επιχειρείν.

To Top