Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Πολιτική

Σταματήστε κ. Μακρή να περιφέρετε την άγνοιά σας και δείξτε λίγο σεβασμό στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας

Άλλο αστικά απορρίμματα κι άλλο επικίνδυνα τοξικά απόβλητα

Δε συνηθίζουμε να μπαίνουμε σε διαδικασίες ανταπαντήσεων και ιδιαίτερα όταν αυτές αφορούν σε ανακοινώσεις που στερούνται οποιασδήποτε αλήθειας. Θα το κάνουμε για μια και τελευταία φορά με την ανακοίνωση της Ραχήλ Μακρή με τίτλο «Η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, υπέγραψε την ταφή τοξικών αποβλήτων της ΔΕΗ, ναι ή όχι;», καθώς σχετίζεται με το σοβαρότατο θέμα της υγείας των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας, την προστασία του περιβάλλοντος, το μέλλον της περιοχής και με τέτοια θέματα δεν επιτρέπουμε να «παίζει» κανείς.

Υπενθυμίζουμε, λοιπόν, στην κ. Μακρή, αν και όφειλε να γνωρίζει, ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο Περιφερειάρχης προσωπικά, έδωσε έναν τεράστιο αγώνα και κατάφερε με την απόφαση 1682/2016 του Συμβουλίου της Επικρατείας να ακυρώσει απόφαση της τότε Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ν. Γιαννακοπούλου, υπ’ αριθμ. πρωτ. οικ. 175510/14.10.2014, με τίτλο «Έγκριση Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΤΕΠΕΜ)» για την εγκατάσταση απόθεσης και διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων σε περιοχή των Ορυχείων Καρδιάς της Δ.Ε.Η. Α.Ε.», που καθιστούσε τα ορυχεία της ΔΕΗ τόπο ταφής των επικινδύνων αποβλήτων σχεδόν όλης της χώρας.

Αυτό σημαίνει ότι απομακρύνθηκε οριστικά η απειλή να καταλήξουν επικίνδυνα τοξικά απόβλητα από όλη την Ελλάδα στη Δυτική Μακεδονία και να υποβαθμιστεί επιπρόσθετα το περιβάλλον της περιοχής.

Σε ότι αφορά στο θέμα της Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΜΕΑ) που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, πάλι πιάνουμε την κ. Μακρή «αδιάβαστη», καθώς ως υπάλληλος του Υπουργείου Περιβάλλοντος όφειλε να γνωρίζει πως η ΜΕΑ δεν έχει καμία σχέση με τα επικίνδυνα και τοξικά απόβλητα, αφού αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα.

Να της συστήσουμε, δε, να ελέγχει καλύτερα τις πληροφορίες της πριν βιαστεί να γράψει, καθώς ο Περιφερειάρχης δεν ήταν παρών στα εγκαίνια, πολύ δε περισσότερο «αγκαζέ», αφού βρισκόταν στην Αθήνα σε προγραμματισμένες συναντήσεις, ενόψει του συνεδρίου παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Άλλο αστικά απορρίμματα κ. Μακρή κι άλλο επικίνδυνα και τοξικά απόβλητα. Σταματήστε να περιφέρετε στον τύπο την άγνοια σας και δείξτε λίγο σεβασμό στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας που κάποτε σας τίμησαν με την ψήφο τους.

Απάντηση στην επιστολή κας Μακρή που ακολουθεί:

Ραχήλ Μακρή: «Η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, υπέγραψε την ταφή τοξικών αποβλήτων της ΔΕΗ, ναι ή όχι;»

Στις 9 Ιουνίου 2015 το Γραφείο Τύπου της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης, εξέδωσε Δελτίο Τύπου με τίτλο «Οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν ανάγκη από φαραωνικά έργα αποικιοκρατικού χαρακτήρα» με το οποίο κατήγγειλε τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, για αθέτηση της προεκλογικής δέσμευσης του ΣΥΡΙΖΑ για ακύρωση όλων των έργων διαχείρισης απορριμμάτων, που είχαν δρομολογηθεί από τις προηγούμενες μνημονιακές Κυβερνήσεις με τη μέθοδο ΣΔΙΤ.

Κατηγόρησε μάλιστα την ΔΙΑΔΥΜΑ, για εσπευσμένη υπογραφή σύμβασης για τη δημιουργία ενός φαραωνικού τύπου εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων με ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα 90.000 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία και χορό συμφερόντων που έσυραν οι διεθνείς και εγχώριοι εργολάβοι τη μνημονιακή εποχή για να δημιουργήσει τετελεσμένα για τα επόμενα 30 περίπου χρόνια για την Δυτική Μακεδονία, με παρωχημένες μεθόδους επεξεργασίας, που είναι επιβαρυντικές για το περιβάλλον και δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, παρά μόνο συσσωρεύουν κέρδη για τους ιδιώτες επενδυτές επιβαρύνοντας οικονομικά τους πολίτες της περιοχής.

Μεταξύ άλλων κατήγγειλε την δέσμευση για την ταφή τοξικών αποβλήτων της ΔΕΗ και την αύξηση κινδύνου για την επιμόλυνση των εδαφών σε μία ήδη επιβαρυμένη περιοχή και τον κίνδυνο αλλοίωσης του γήινου φλοιού της περιοχής.

Καταλαβαίνουμε ότι η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης, θέλει να ξεχάσει τα Δελτία Τύπου και φυσικά σιωπά ή κατά την «συριζαϊκή»  ορολογία το «βούλωσε» όταν πριν από λίγες ημέρες ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος αγκαζέ με τον Περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας και εκλεκτούς Δημάρχους, εγκαινίασαν το έργο της ΔΙΑΔΥΜΑ, ωστόσο εμείς που αρνούμαστε να σιωπήσουμε όσο και αν προσπαθούν με θεμιτούς και αθέμιτους τρόπους, είμαστε υποχρεωμένοι να ανασύρουμε τα όσα κατήγγειλε η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ και να καλέσουμε την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που φέρει βαρύτατες ευθύνες για την υπογραφή αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεων, καταστροφικών για την περιοχή, να απαντήσει: Κύριε Περιφερειάρχα Δυτικής Μακεδονίας, υπογράψατε μεταξύ άλλων την ταφή τοξικών αποβλήτων της ΔΕΗ, ναι ή όχι;

Ραχήλ Μακρή

Πρώην Βουλευτής – Επικεφαλής του Μετώπου Νίκης

To Top