Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Telegraph: «Τα Ελγίνεια ανήκουν στη Βρετανία, κυρία Κλούνεϊ»

«Τα Γλυπτά στην Ελλάδα θα είχαν γίνει θεμέλια κάποιου κεμπαπτζίδικου»

Επίθεση στην Ελλάδα για το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα με αιχμή του δόρατος την επίσκεψη της Αμάλ Κλούνι στην Αθήνα, εξαπολύει η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

«Εάν ο άθλιος λόρδος Έλγιν δεν είχε λεηλατήσει τα έργα τέχνης, θα μπορούσαν να έχουν καταλήξει στα θεμέλια κάποιου κεμπαπτζίδικου της Αθήνας» αναφέρει σε εκτενές άρθρο με τίτλο: «Τα Ελγίνεια ανήκουν στη Βρετανία, κυρία Κλούνεϊ», ο δημοσιογράφος Τζέρεμι Πάξμαν.

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τον ισχυρισμό του ο δημοσιογράφος τονίζει ότι την εποχή εκείνοι οι Αθηναίοι είχαν τη συνήθεια να καταστρέφουν τα μαρμάρινα αγάλματα για την παραγωγή ασβέστη και χρησιμοποιούσαν μέρη αυτών ως βάσεις για άλλα κτίσματα.

Τονίζει ότι την εποχή που ο Έλγιν απέσπασε τα Γλυπτά, η Ελλάδα βρισκόταν υπό τουρκική κατοχή.

Υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να τα επανατοποθετηθούν στο μνημείο, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα άνοιγε τον ασκό των διεκδικήσεων προς όλα τα μουσεία.

«Τα σύγχρονα επιχειρήματα είναι στην ουσία πολιτικά: μια φτωχή μεσογειακή κουλτούρα απαιτεί την αποκατάσταση της ξεθωριασμένης αυτοκρατορικής εξουσίας» αναφέρει.

Χαρακτηρίζει, επίσης, το Μουσείο της Ακρόπολης μοναδικό επειδή σκοπό έχει «να δείξει όχι τι έχει στην κατοχή του αλλά τι δεν έχει».

«Νωρίτερα, αυτό το μήνα, οι ελληνικές αρχές ξενάγησαν την κ. Κλούνεϊ στο υπέροχο νέο μουσείο, για το οποίο η χώρα έχει ξοδέψει εκατομμύρια τα οποία δεν έχει» αναφέρει το δημοσίευμα.

Ελγίνεια μάρμαρα

Πηγή: http://www.tovima.gr

To Top