Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Κοινωνία

Το Μουσικό σχολείο Σιάτιστας στο Άγιον Όρος

Διανύοντας την Μεγάλη Τεσσαρακοστή, το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας «Κωνσταντίνος και Ελένη Παπανικολάου» πραγματοποίησε τριήμερη προσκυνηματική εκδρομή στα πλαίσια του προγράμματος που διοργανώνει το Σχολείο για την φετινή χρονιά «Περιδιαβαίνοντας το περιβόλι της Παναγίας».

Κατά την άφιξη στο Άγιον Όρος οι μαθητές με τους συνοδούς καθηγητές τους επισκέφθηκαν το Πρωτάτο όπου προσκύνησαν την θαυματουργή εικόνα του Άξιον Εστί, είδαν τις καταπληκτικές αγιογραφίες του Πανσελήνου και στη συνέχεια την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους.

Η πρώτη διανυκτέρευση έγινε στην Ιερά Μονή Ιβήρων όπου είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Πορταΐτισσας και όλα τα ιερά λείψανα που φυλάσσονται στην Μονή. Επίσης έγινε ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο της Μονής όπου οι μαθητές έμειναν έκπληκτοι από αυτά που είχαν την ευκαιρία να δούν. Την επόμενη ημέρα, μετά την ακολουθία του όρθρου, η αποστολή επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου, την Σκήτη του Αγίου Ανδρέα – Σεράι όπου προσκύνησαν τα ιερά κειμήλια των Μονών, καθώς και την Αθωνιάδα Σχολή.

Μεγάλη ευλογία αποτέλεσε η συνάντηση με τον γέροντα Γαβριήλ, ο οποίος  δέχθηκε με μεγάλη θέρμη και μίλησε στα παιδιά και τους έδωσε πολλές  χρήσιμες συμβουλές. Η δεύτερη διανυκτέρευση έγινε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου όπου η αποστολή έτυχε θερμής υποδοχής από τους πατέρες της Ιεράς Μονής. Οι μαθητές παρηκολούθησαν την ακολουθία των χαιρετισμών και εν συνεχεία την ομιλία από τον ηγούμενο της Μονής γέροντα Εφραίμ. Την επομένη, μετά την ακολουθία του όρθρου, το Μουσικό Σύνολο Βυζαντινής Χορωδίας του σχολείου ψάλλανε μαζί με τον υπεύθυνο καθηγητή τους Θωμά Θεοδωρόπουλο στην Θεία λειτουργία στο παρεκκλήσιο του Αγίου Παντελεήμονος.

Όλοι μείνανε κατενθουσιασμένοι από την αβραμιαία φιλοξενία που παρέθεσαν όλες οι Μονές, και την μεγάλη ευλογία που απεκόμισαν από αυτή την εκδρομή. Τέλος οι μαθητές δεσμεύθηκαν όπως επαναλάβουν την επόμενη χρονιά την επίσκεψή τους  στο Άγιον Όρος.

Η διεύθυνση και οι καθηγητές του Σχολείου εκφράζουν τις θερμές ευχαριστίες στον μεγάλο ευεργέτη του Σχολείου κ. Κων/νο Παπανικολάου ο οποίος για άλλη μια φορά χρηματοδότησε ένα μέρος αυτής της εκδρομής. Ο Θεός να του χαρίζει δύναμη και υγεία.

To Top