Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

To Χρυσό Μετάλλιο της πόλης της Κοζάνης απονεμήθηκε στη Φιλαρμονική του Δήμου «Πανδώρα» και τον Αρχιμουσικό της Πάρη Καραχάλιο

   To Χρυσό Μετάλλιο της πόλης της Κοζάνης απονεμήθηκε στη Φιλαρμονική του Δήμου «Πανδώρα» και τον Αρχιμουσικό της Πάρη Καραχάλιο, σε ειδική εκδήλωση στην Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης. Το μετάλλιο απονεμήθηκε, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, από το Δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη.

   Η «Πανδώρα», το παλιότερο σωματείο της Βόρειας Ελλάδας, συμπληρώνει 113 χρόνια παρουσίας στον πολιτισμό, την ιστορία και την παράδοση της πόλης, ενώ ο Αρχιμουσικός της τιμήθηκε για τα 31 χρόνια προσφοράς του σε αυτήν.

   Ο Δήμαρχος Κοζάνης στην ομιλία του ανέφερε:

   Αγαπητοί συμπολίτες,

   ως εκφραστής όλων των κατοίκων του Δήμου Κοζάνης, είμαι και είμαστε σαν Δημοτικό Συμβούλιο, στην ευχάριστη θέση με την αποψινή επίσημη τελετή να κάνουμε πράξη την απόφαση του ΔΣ, με την οποία, απονέμεται το Χρυσό μετάλλιο της πόλης στην Φιλαρμονική του Δήμου Κοζάνης «Πανδώρα» και στον σημερινό αρχιμουσικό της κ. Πάρη Καραχάλιο, στο πλαίσιο της απόδοσης τιμητικών διακρίσεων σε πρόσωπα και θεσμούς της πόλης.
   Η Φιλαρμονική είναι ένας από τους ευγενέστερους θεσμούς από τον οποίο πέρασαν εκατοντάδες παιδιά κι έφηβοι της πόλης, έμαθαν και αγάπησαν σ’ αυτήν τη μουσική. Είναι το παλιότερο σωματείο της Βόρειας Ελλάδας, το οποίο κυριάρχησε στην νεότερη ιστορία της πόλης, παράγοντας έργο με εθνικές, πατριωτικές και πνευματικές διαστάσεις. Δεν υπήρξε μόνο φορέας πολιτισμού, αλλά και παιδείας για τον τόπο.
   Ο αρχιμουσικός της Πάρης Καραχάλιος είναι μια προσωπικότητα υψηλής μουσικής παιδείας, η ψυχή της Φιλαρμονικής, στην οποία αφιέρωσε τον μέχρι τώρα βίο του. Είναι από τους ανθρώπους που συνδέθηκαν με την καθημερινότητα της πόλης, αλλά και την εορταστική της πραγματικότητα.
   Η τιμή αυτή απευθύνεται και αντανακλά σε όλους όσους συμμετείχαν ενεργά στη ζωή της Πανδώρας, ως μέλη των Δ.Σ. συμβουλίων της, ως ενεργοί μουσικοί, και οι οποίοι είναι εκατοντάδες συμπολίτες μας μέσα στη μακρόχρονη ιστορία της Φιλαρμονικής.
   Στο παρελθόν ο Δήμος Κοζάνης τίμησε με Χρυσά Μετάλλια προσωπικότητες του τόπου. Συγκεκριμένα, τιμήθηκαν:
   Ο Νικόλαος Δελιαλής ως ο αναστηλωτής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στη νεότερη ιστορία της και ως πνευματικός άνθρωπος για το έργο του.
   Ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου πολιτικός και συγγραφέας γα την πολύπλευρη προσφορά του στην πόλη.
   Ο Μητροπολίτης Διονύσιος Ψαριανός για τη μεγάλη δωρεά της προσωπικής του βιβλιοθήκης με περισσότερους από 15 χιλ. τόμους στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.
   Ο Κωνσταντίνος Σιαμπανόπουλος σε συνδυασμό με τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και τεχνών για την προσφορά τους στον τοπικό πολιτισμό.
   Η απονομή διακρίσεων σχετίζεται με την υποχρέωση και την ανάγκη μιας οργανωμένης πόλης να αναγνωρίσει εν ζωή -κι αυτό είναι το σημαντικότερο, διότι οι τιμές πρέπει να αποδίδονται εκεί που πρέπει και στο χρόνο που πρέπει- το έργο και την προσφορά ανθρώπων και θεσμών.
   Με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση, προτείνω να θεσπιστούν θεσμικά οι Διακρίσεις του Δήμου Κοζάνης, ώστε στο τέλος κάθε χρόνου να γίνεται απονομή σε ανθρώπους και θεσμούς της που ξεχώρισαν μέσα στο έτος, και να αποδίδονται τιμές σε όσους αποτέλεσαν για την πόλη κάτι εξαιρετικό σε διαφόρους τομείς.
   Η αποψινή τελετή είναι μια από τις πιο ωραίες στιγμές της πόλης, αφού η μουσική μάς κάνει όλους καλύτερους ανθρώπους, άρα και πολίτες.

   Από την πλευρά του ο κ. Καραχάλιος ανέφερε πως «είναι μεγάλη τιμή μετά από 41 χρόνια υπηρεσίας, στρατιώτης για την πόλη της Κοζάνης, που θέλησε ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο να μου δώσουν το βραβείο των καλών υπηρεσιών. Τους ευχαριστώ από καρδιάς και κυριότερα όλους τους κατοίκους της Κοζάνης, οι οποίοι μας περιβάλλουν με μεγάλη αγάπη και για αυτό μας στέλνουν και τα παιδιά τους και αυτό είναι η μεγάλη μου χαρά».

   IMG_8177 IMG_8241 IMG_8308 IMG_8318 IMG_8352 IMG_8399 IMG_8405 IMG_8421 IMG_8436 IMG_8455 IMG_8476 IMG_8481 IMG_8505 IMG_8531 IMG_8538 IMG_8548 IMG_8553 IMG_8561 IMG_8568 IMG_8610 IMG_8624 IMG_8626 IMG_8629 IMG_8631 IMG_8647

   To Top