Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Υπ. Υγείας: Μετά την αξιολόγηση θα αποπληρωθούν οι οφειλές προς τους παρόχους

Με τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης η οποία θα σημάνει και την εκταμίευση τον 5,7 δις ευρώ ευελπιστεί ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός ότι  το κομμάτι της υγείας θα έχει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο, και θα αποπληρωθούν όλοι οι πάροχοι υγείας όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα.

Πρόκειται για οφειλές που ανέρχονται συνολικά στα 3 δις ευρώ με τον ΕΟΠΥΥ να χρωστά 1,8 δις ευρώ και τα νοσοκομεία 1,2 δις ευρώ.

«Διεκδικούμε να καλυφθεί το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς συμβεβλημένους φορείς και προμηθευτές.  Και των νοσοκομείων, αθροιστικά είναι περίπου στα 3 δις.  Αυτό θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της δόσης, από την έγκαιρη εκταμίευσή της κλπ.  Η δέσμευσή μας πάντως είναι ότι θα υπάρχει προτεραιότητα στην αποπληρωμή υποχρεώσεων του κράτους στο χώρο της υγείας γιατί καταλαβαίνουμε όλοι τη ζωτική σημασία που έχει να λειτουργεί εύρυθμα αυτός ο τομέας, να καλύπτονται οι ανάγκες εφοδιασμού των νοσοκομείων με φάρμακα, υγειονομικό υλικό αλλά και η συνδρομή που έχει ο ιδιωτικός τομέας μέσω των συμβεβλημένων παρόχων»  τόνισε ο κ. Ξανθός

Μάλιστα ο Υπουργός Υγείας, υπογράμμισε ότι υπάρχει συμφωνία με το Υπουργείο Εργασίας και με τον Πρωθυπουργό, για αυξημένη ροή ασφαλιστικών εισφορών υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια  προς τις δημόσιες δομές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, πέρυσι αποδόθηκαν προς τον ΕΟΠΥΥ 3,5 δις ευρώ, ενώ εφέτος το νούμερο αυτό θα αυξηθεί σε 4 δις ευρώ ενώ από τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν να αποδοθούν επιπλέον 500 εκατ. ευρώ, για εφέτος.

Όσον αφορά τα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας όπως το νοσοκομειακό clawback και η αναμενόμενη γενική ανακοστολόγηση των φαρμάκων ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι έχει συγκροτηθεί ένας μηχανισμός παρακολούθησης, επιτήρησης και ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία φέτος, με επικεφαλής τη Διεύθυνση Οικονομικών του Υπουργείου.

«Στον μηχανισμό αυτό, συμμετέχουν ο ΕΟΠΥΥ, ο ΕΟΦ , η ΗΔΙΚΑ και οι υγειονομικές Περιφέρειες, ενώ παράλληλα και οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί κάνουν μία πολλή μεγάλη προσπάθεια να έχουμε μηνιαία δεδομένα για την εξέλιξη της δαπάνης και κυρίως να ενισχύσουμε τις παρεμβάσεις ελέγχου της ζήτησης, μέσα από την ενεργοποίηση και των επιτροπών για τα θεραπευτικά πρωτόκολλα ανά νοσοκομείο, και των επιτροπών ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και των ογκολογικών συμβουλίων, τα οποία διαχειρίζονται τα ακριβά φάρμακα που αφορούν τους ογκολογικούς ασθενείς. Κάνουν λοιπόν μία σημαντική προσπάθεια να υπάρξει περιορισμός της ζήτησης και κατανάλωσης φαρμάκων στα νοσοκομεία, να μην υπάρχουν φαινόμενα σπατάλης, όπως ενδεχομένως υπήρχαν στο παρελθόν, και να είμαστε σίγουροι γι΄ αυτό» επισήμανε ο κ. Ξανθός.

Μάλιστα  έστειλε μήνυμα προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, ότι «θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, έτσι ώστε η υπέρβαση της δαπάνης, πάνω από το όριο που έχει τεθεί, να είναι η λιγότερο δυνατή και άρα και η επιβάρυνση των ΚΑΚ να είναι η λιγότερη δυνατή και άρα να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και στην ανάγκη εφοδιασμού των δημόσιων νοσοκομείων».

Αυτό που εκκρεμεί τώρα, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας είναι μία υπουργική απόφαση που θα ρυθμίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του claw back, πως θα κατανέμεται και η προσπάθειά  είναι να συνυπολογίζεται η έκπτωση που δίνουν οι εταιρείες στα νοσοκομεία.  Διότι όπως υπογράμμισε εάν «δεν γίνει αυτό ,δεν έχουν κανένα κίνητρο οι εταιρίες να δίνουν εκπτώσεις».

Όσο για την ανατιμολόγηση οι Θεσμοί ζητούν να τελειώσει το καθεστώς προστασίας στα παλιά φάρμακα, σημείωσε ο κ. Ξανθός, προσθέτοντας, ότι «εμείς προσπαθούμε να θέσουμε ανώτατο όριο μείωσης τιμών ώστε να μην έχουμε ανεξέλεγκτη μείωση στις τιμές παλιών και καταξιωμένων φαρμάκων. Βεβαίως βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τα θεσμικά όργανα του κλάδου ΠΕΦ και ΣΦΕΕ,» τόνισε, προσθέτοντας ότι επίκειται για το θέμα αυτό, σχετική υπουργική απόφαση, άμεσα.

Αμέσως μετά την υπουργική αυτή απόφαση, αναμένεται και το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που θα προκύψει από την ανατιμολόγηση.

 «Είμαστε σε τελική συνεννόηση και πιστεύω ότι στις επόμενες μέρες θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε την υπουργική απόφαση αυτή που θα ρυθμίζει αυτό τον τρόπο με τον οποίο θα βγει το επόμενο δελτίο τιμών» δήλωσε ο κ. Ξανθός προσθέτοντας πως για «το claw back  , ετοιμάζουμε το σχέδιο για την υπουργική απόφαση που θα το ρυθμίζει και έχουμε συμφωνήσει, έχουμε συνεννοηθεί και με την ΠΕΦ και με το ΣΦΕ να αποσταλεί για παρατηρήσεις και μια γρήγορη διαβούλευση πριν από την τελική υπογραφή. Ο στόχος μας είναι σε αυτή την εβδομάδα να προχωρήσουν και τα δύο».

ΠΗΓΗ:

To Top