Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Παραλύει σήμερα και αύριο η Υγεία. Ποιοί απεργούν

«Λουκέτο» βάζει σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη η Υγεία, καθώς γιατροί, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές και λοιπό προσωπικό σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Προνοιακά Ιδρύματα και ΕΚΑΒ έχουν ανακοινώσει πως θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που έχουν προκυρήξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου θα στην 24ωρη Πανυγειονομική κινητοποίηση θα λάβουν μέρος:
1) ΠΟΕΔΗΝ: Τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία έχουν ανακοινώσει πως θα συμμετέχουν στη σημερινή Πανελλαδική απεργία, αλλά και στη συγκέντρωση που έχει προγραμματισθεί για το μεσημέρι της ίδιας ημέρας (12:00) έξω από το Υπουργείο Εργασίας. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν, μεταξύ άλλων, την ένταξη των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων στα ΒΑΕ, αλλά και την πληρωμή των δεδουλευμένων τους, χωρίς περικοπές.
3) Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ: Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ στηρίζοντας την 24ωρη Πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει η ΠΟΕΔΗΝ θα πραγματοποιήσουν 4ωρη στάση εργασίας από 11:00-15:00 με προσυγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως, αλλά και στην Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας που έχει προγραμματιστεί για τις 12 στο Υπουργείο Υγείας (προσυγκέντρωση στις 11:30 στο Πεδίον του Άρεως).
«Απεργούμε ενάντια στην εφαρμογή κατάπτυστων Νόμων στα πλαίσια των Μνημονιακών συμβάσεων που εκτελούνται και πλήττουν τους εργαζόμενους και κατ’ επέκταση όλη την κοινωνία, μειώνοντας μισθούς και συντάξεις, διαλύοντας ασφαλιστικά δικαιώματα, κάνοντας ληστρικές επιδρομές με φόρους στα ήδη χαμηλά εισοδήματα των εργαζομένων και απειλούν την αρπαγή της πρώτης κατοικίας χιλιάδων συμπολιτών μας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Σωματείου.
Το «παρών» στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης, 3 Δεκεμβρίου, θα δώσουν:
1) ΟΕΝΓΕ: Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου με αίτημα, μεταξύ άλλων, την προσλήψεις γιατρών και προσωπικού στο ΕΣΥ, την επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, αλλά και τη θεμελίωση συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγείας.
2) Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Ο ΠΙΣ καλεί τους γιατρούς να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση με αιτήματα την προάσπιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους, τη διατήρηση της ανεξαρτησίας του Ταμείου των Υγειονομικών και τη συμμετοχή του Κράτους στη τριμερή χρηματοδότηση. Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του εκφράζει «την κάθετη αντίθεση του στη συγχώνευση του Ταμείου των Υγειονομικών με άλλα Ταμεία. Θέση του Π.Ι.Σ. είναι ότι η σχεδιαζόμενη ενοποίησή του θα έχει δυσμενή αποτελέσματα για τους ασφαλισμένους, καθώς θα χαθούν όσα αποθεματικά έχουν απομείνει, ενώ η σύνταξη θα πάψει να είναι αξιοπρεπής».
3) Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, στηρίζει την 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, για την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015 και καλεί τα μέλη του, να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση, με κύρια αιτήματα την προάσπιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων καθώς και την στήριξη του συστήματος υγείας.
2) ΠΟΕΔΗΝ: Η Ομοσπονδία, πέραν της 24ωρης απεργίας την Τετάρτη, έχει κάνει γνωστό πως θα στηρίξει και την 24ωρη Πανεργατική απεργία που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ για την ΠΕΜΠΤΗ 3 Δεκεμβρίου και έδωσαν σημείο προσυγκέντρωσης στις 10πμ, το Υπουργείο Υγείας.
3) Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ: Οι εργαζόμενοι του Κέντρου θα πραγματοποήσουν 24ωρη απεργία. Τα περιστατικά θα εξυπηρετούνται από προσωπικό ασφαλείας.
4) Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών: Οι φυσικοθεραπευτές με ανακοίνωσή τους έχουν δηλώσει πως θα στηρίξουν την απεργία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Στα κύρια αιτήματα του κλάδου συμπεριλαμβάνεται η ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, η άμεση χορήγηση επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, καθώς και η άμεση στελέχωση με πρόσληψη μόνιμης σταθερής εργασίας φυσικοθεραπευτών σε όλες τις κρατικές μονάδες Υγείας σε όλες τις βαθμίδες.
4) Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.): Τα μέλη της Ομοσπονδίας καλούν τους συναδέλφους τους στην απεργία «για να παλέψουν όλοι μαζί για ασφάλιση με κοινωνικό χαρακτήρα, ενιαία δημόσια και καθολική, για μισθούς και συντάξεις αντίστοιχους των σύγχρονων αναγκών τους, για κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών – αντεργατικών νόμων».
Σημειώνεται πως παραμένει σε ισχύ η απόφαση της ΟΕΝΓΕ για στάση εργασίας την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου στα Νοσοκομεία και ΚΥ όλης της χώρας από τις 11πμ μέχρι το πέρας του ωραρίου, ημέρα που εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή της ΟΕΝΓΕ για αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου, κατ΄ αναλογία προς τις προσφυγές δικαστικών και ενστόλων.

ΠΗΓΗ

To Top