Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Πολιτική

Βαρουφάκης: Δεν φταίμε εμείς για την καθυστέρηση

Η Ελλάδα έστειλε τη λίστα των μεταρρυθμίσεων στις Βρυξέλλες και η οποία θα συζητηθεί σε τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να εγκριθεί.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως στη λίστα θα περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό, η πάταξη του λαθρεμπορίου και η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο.

Όπως σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε δηλώσεις του στο CNN η καθυστέρηση στην αποστολή του εγγράφου δεν οφείλεται στην ελληνική πλευρά, η οποία ήταν έτοιμη να στείλει το κείμενο τη Δευτέρα το βράδυ. Όπως είπε, όμως, οι “θεσμοί” ζήτησαν η λίστα να αποσταλεί τελικά το πρωί της Τρίτης.

«Παραδίδουμε μια ευσύνοπτη και περιεκτική λίστα στους εταίρους μας», πρόσθεσε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος εκτιμά ότι η λίστα θα εγκριθεί και θα δοθεί «χώρος και χρόνος ανάσας στην Ελλάδα», ώστε να περάσει στην επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης τόσο για την αναδιάρθωση του χρέους όσο και για τα «ασφυκτικά» πρωτογενή πλεονάσματα, που είχαν διαπραγματευτεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Πιο αναλυτικά στη λίστα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:

1. Ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
2. Μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
3. Στη λίστα υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:
α. Δίκαιο φορολογικό σύστημα
β. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
γ. Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς
δ. Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό).
ε. Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα –μείωση της γραφειοκρατίας
4. Στη λίστα γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά με αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις.
5. Επίσης δεν γίνεται αναφορά στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά στη να συμφωνία Γκουρία – Τσίπρα για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα.
6. Τέλος δεν γίνεται αναφορά σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι όπως ο αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει, αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό.

Η λίστα των μεταρρυθμίσεων θα σταλεί την Τρίτη το πρωί στους ΥΠΟΙΚ του Eurogroup, ενώ το απόγευμα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη.

Την Τρίτη θα υπάρξει συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στις 11:00. Επίσης θα συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει σύγκληση και της Κεντρικής Επιτροπής.

ΠΗΓΗ: ysterografa.gr

 

To Top