Υλικά
♦150 ml κρέμα γάλακτος
♦250 mg γάλα
♦1 κλωναράκι βανίλια (ή 1 στικ)
♦3 κρόκοι αβγών
♦40 γρ. ζάχαρη
για την καμένη ζάχαρη:
♦ ζάχαρη
Διαδικασία
Σε χαμηλή φωτιά και μια κατσαρόλα ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος, το γάλα και τη βανίλια, μέχρι να πάρουν μια ελαφριά βράση. Στο μεταξύ χτυπάω με σύρμα χειρός ή στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη. Αφαιρώ από την κατσαρόλα το κλωναράκι της βανίλιας (αν χρησιμοποιήσω αυθεντική) και χύνω το γάλα σιγά-σιγά στο μπολ με τους κρόκους, ανακατεύοντας συνεχώς και ζωηρά με το σύρμα, να ενσωματωθούν πλήρως όλα μου τα υλικά.
Μοιράζω την κρέμα σε 6 πυρίμαχα μπολάκια, κούπες ή φόρμες των 100ml. Τα τοποθετώ μέσα σε ένα ψηλό ταψί, το οποίο γεμίζω με ζεστό νερό, να φτάνει μέχρι τη μέση από τα μπολ.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για 35′-45′, μέχρι να ψηθεί καλά η κρέμα. Αφήνω την κρέμα μου να κρυώσει λιγάκι και κατόπιν την κρυώνω όσο χρειαστεί κι όσο τη θέλω κρύα, στο ψυγείο.
για την καμένη ζάχαρη:
Πριν σερβίρω, πασπαλίζω κάθε μπολάκι με μπόλικη ζάχαρη, να πάει παντού. Την καίω με φλόγιστρο. Εναλλακτικά, χρησιμοποιώ το γκριλ, στο max. για μερικά λεπτά (5′). Προσέχω ώστε να μη μου καεί η ζάχαρη και μαυρίσει, γιατί θα πικρίσει και δεν θα τρώγεται.