Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Πολιτική

Επερώτηση που αφορά στην:«Αναστολή Λειτουργίας των Αγροτικών Ιατρείων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας»

Κοζάνη, 17.02.2021

Μείζων Αντιπολίτευση       

Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Μακεδονίας                                        

Πληροφορίες: Τασιούλα Κωνσταντία

Τηλ.: 2461053348, 6973790111

Email: k.tasioula@pdm.gov.gr

ΠΡΟΣ:Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου

Δυτ. Μακεδονίας, κ. Ντιό Ευφροσύνη

                                                                        ΚΟΙΝ:1.Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας

                                                                                                κ. Κασαπίδη Γεώργιο

  1. Αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη

     κ. Τοπαλίδη Ηλία

 

Θέμα: Επερώτησηπου αφορά στην:«Αναστολή Λειτουργίας των Αγροτικών Ιατρείων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας»

 

Κα Πρόεδρε

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα συνειδητοποίησε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι ο θεμέλιος λίθος για την αντιμετώπιση της. Επίσης, καθίσταται πιο σαφές από ποτέ ότι το δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας αποτελεί το πρώτο και κύριο ανάχωμα στην πίεση που υφίστανται τα νοσοκομεία. Για να ανταποκριθεί όμως η πρωτοβάθμια υγεία στις αυξημένες προκλήσεις που τις παρουσιάζονται, απαιτείται η πλήρης και ενισχυμένη λειτουργία όλων των δομών της, δηλαδή των Κέντρων Υγείας, των πολυϊατρείων και των Αγροτικών Ιατρείων.

Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα ακολουθήθηκε η αντίστροφη πορεία. Αποδυνάμωση όλων των αγροτικών ιατρείων, των πολυϊατρείων και των Κέντρων Υγείας, με τελική κατάληξη την αναστολή λειτουργίας σχεδόν όλων των αγροτικών ιατρείων της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι χιλιάδες πολίτες της Περιφέρειας μας, οι οποίοι ζουν εκτός των αστικών κέντρων, υφίστανται μέγιστη ψυχική και σωματική ταλαιπωρία για την βασική πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα και την συνταγογράφηση των φαρμάκων τους, αν ληφθούν υπόψη οι δύσκολες καιρικές συνθήκες, ένας βαρύς χειμώνας διάρκειας 6 μηνών, καθώς και η γεωμορφολογία της περιοχής και οι μεγάλες αποστάσεις που αυτή περιλαμβάνει.

Στην πλειονότητα τους οι κάτοικοι των οικισμών αυτών είναι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, με χρόνια νοσήματα και αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία στην μετακίνηση τους. Η διαιώνιση της υπάρχουσας κατάστασης θα επιδεινώσει τα προβλήματα της υγείας τους, εκθέτοντας τους ίδιους σε πολλούς κινδύνους και υποβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής τους.

Σίγουρα, η μετακίνηση του αγροτικού ιατρού προς τους οικισμούς αυτούς είναι απείρως ασφαλέστερη από την μετακίνηση των κατοίκων ενός ολόκληρου χωριού προς τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας εν μέσω πανδημίας.

Επειδή πιστεύουμε ότι απαιτείται ενίσχυση και όχι αποδυνάμωση όλων των δομών πρωτοβάθμιας υγείας αυτήν την κρίσιμη περίοδο.

Επειδή πιστεύουμε ότι η βελτιωμένη και αποτελεσματική προνοσοκομειακή αντιμετώπιση της κρίσης είναι η μόνη λύση για να μην οδηγούν όλοι οι δρόμοι στα νοσοκομεία, δημιουργώντας συνθήκες συνωστισμού ή λειτουργικού «μπλακάουτ» και δυσκολία στην αντιμετώπιση όλων των άλλων νοσηροτήτων.

Επειδή πιστεύουμε ότι η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίζει, ιδίως τα θέματα υγείας των πολιτών, με την αρχή της ισότητας.

Επερωτάται ο κύριος Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος κύριος Αντιπεριφερειάρχης:

Ποιες πρωτοβουλίες πήρε ή σχεδιάζει να πάρει η Περιφερειακή Αρχή για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αναστολής λειτουργίας των αγροτικών ιατρείων, που έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις στο πολυτιμότερο αγαθό των ανθρώπων, την υγεία τους;

 

                      Με εκτίμηση

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος

τηςΜείζονος Αντιπολίτευσης

«Ανατροπή – Δημιουργία»

 

To Top