Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Αθλητισμός

Γ. Καραμπέτσος: Δεσμεύομαι για ισονομία, διαφάνεια, αξιοκρατία

Μετά από πολυετή καριέρα στην διαιτησία, με συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Γιώργος Καραμπέτσος αποφάσισε να εμπλακεί στα διοικητικά για να πάει… Το Βόλεϊ Μπροστά, ακριβώς όπως ονόμασε τον συνδυασμό του, θέτοντας την υποψηφιότητά του για τις εκλογές της Ε.Ο.Π.Ε. οι οποίες θα διεξαχθούν στις 3 ή 4 Σεπτεμβρίου 2016 στην Αθήνα.

Πώς πήρατε αυτή την απόφαση, κύριε Καραμπέτσο;
Πριν από λίγους μήνες, κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής εκδήλωσης των 50 χρόνων του ΣΥΔΠΕ Αθήνας, είχα εκφράσει αυθόρμητα την ανάγκη να αναλάβω ενεργή πρωτοβουλία για τις επερχόμενες εκλογές στην Ομοσπονδία μας.
Η σκέψη μου ωρίμασε και πλέον παρουσιάζω μία εναλλακτική πρόταση για να μπορέσει το ελληνικό βόλεϊ να βγει από την κρίση και να πάρει το δρόμο της ανάκαμψης.
Η ανταπόκριση που βρήκε το κάλεσμά μου προς τους επώνυμους και ανώνυμους παράγοντες και στους άλλους φορείς του ελληνικού βόλεϊ ήταν εντυπωσιακή και ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου.
Γνώριζα πως στο άθλημά μας υπάρχουν πολλοί και αξιόλογοι παράγοντες που παρά τις δύσκολες συγκυρίες και μέσα στη μεγάλη οικονομική κρίση υπηρετούν και υποστηρίζουν το αγαπημένο μας άθλημα.
Ο ενθουσιασμός τους, η υποστήριξή τους και οι προτροπές τους για να κάνω το επόμενο βήμα είναι η κινητήριος δύναμή μου. Μου έδωσαν άτυπα την εντολή για τη δημιουργία μιας ενιαίας και δυναμικής πρωτοβουλίας που θα πάει Το Βόλεϊ Μπροστά.
Νιώθουν όλοι την ανάγκη μιας δυναμικής και πρωτοποριακής εκπροσώπησης.
Είμαι έτοιμος για να παρουσιάσω μία ξεχωριστή υποψηφιότητα, μαζί με δυναμικούς και ικανούς συνεργάτες, έμπειρους παράγοντες από όλη την Ελλάδα που σκοπεύουμε να φτάσουμε το βόλεϊ και το μπιτς βόλεϊ εκεί που αξίζουν.
Σκοπός είναι να ενώσουμε πάλι όλη την κοινότητα του αθλήματος, να δημιουργήσουμε νέα δυναμική σε διοικητικό, οικονομικό και αγωνιστικό επίπεδο.
Δεν σας κρύβω ότι θέλω να επιστρέψω στο βόλεϊ αυτά που έμαθα από το άθλημα το οποίο υπηρέτησα και ως αθλητής και ως προπονητής και ως παράγοντας και ιδρυτής ομάδας στην περιφέρειά μου και πολλά χρόνια ως διαιτητής.
Δεσμευτήκατε για μειώσεις και καταργήσεις παραβόλων. Πόσο εφικτό είναι αυτό; Πού θα βρείτε τα χρήματα για να καλύψετε τη διαφορά;
Στην Ομοσπονδία τα τελευταία χρόνια έγιναν, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, σπατάλες που δεν τις χωράει ο νους. Τα οφειλόμενα από κληρονομία και κακοδιαχείριση είναι πολλά και πραγματικά αυτό που με τρομάζει, σε περίπτωση που τα σωματεία μού δώσουν την εντολή, είναι τι θα δουν τα μάτια μου σε πραγματικά χρέη. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να δεσμευτούμε σε συγκεκριμένες θέσεις για τα σωματεία και μέχρι εκεί που έχουμε γνώση, όπως: το παράβολο δελτίων για την έκδοση 1ης εγγραφής (5 ευρώ) καταργείται. Το παράβολο συμμετοχής για τα Εθνικά πρωταθλήματα στην Α1 Γυναικών μειώνεται κατά 50%, στην Α2 Ανδρών και Α2 Γυναικών μειώνεται κατά 50%. Στα παράβολα μεταγραφών, το παράβολο των 15€ γίνεται 5€ και το παράβολο των ειδικών μεταγραφών θα επαναπροσδιορισθεί. Το παράβολο των ξένων στην Α1 Ανδρών μειώνεται κατά 50%. Το παράβολο των ξένων στην Α1 Γυναικών μειώνεται κατά 50%. Το παράβολο συμβολαίων των Ελλήνων αθλητών μειώνεται κατά 50%. Κατηγορήθηκα για την παραπάνω δέσμευση, που ανέρχεται στις 30000 με 35000, ως λαϊκιστής αλλά δεν με πειράζει, στόχος είναι η σύνθεση και όχι η αποσύνθεση και την επόμενη μέρα χρειάζονται εθελοντές. Πού θα βρεθούν τα χρήματα; Μα από τη μείωση της σπατάλης χωρίς ανταποδοτικό όφελος για το άθλημα και αναφέρω ένα μόνο παράδειγμα που μου έρχεται στο νου. Στην Ομοσπονδία οι παραγωγές της τηλεόρασης σε ελληνικές και αλβανικές εταιρίες για το 2015-16 έχουν κοστίσει περίπου 80.000 ευρώ και πάνω. Με διαγωνισμό για όλο το τηλεοπτικό προϊόν της Ομοσπονδίας θα σταματήσει επιτέλους η Ε.Ο.ΠΈ. να πληρώνει τις τηλεοπτικές παραγωγές και από τα διαφημιστικά έσοδα και τις κινήσεις του τμήματος μάρκετινγκ θα επιχειρήσουμε, όχι απλώς να ισοσκελίσουμε τη διαφορά, αλλά να έχουμε και κέρδος, μέρος του οποίου θα επιστρέψουμε ανταποδοτικά στα σωματεία.
Να μιλήσουμε λιγάκι και για τις Εθνικές Ομάδες. Ποιο είναι το όραμά σας και ποια τα σχέδιά σας για να το υλοποιήσετε;
Οι Εθνικές ομάδες πρέπει να έχουν μακρόπνοο αγωνιστικό και όχι μόνο προγραμματισμό, χρειάζονται αναδιοργάνωση με στόχο, σε βάθος χρόνου, την επιστροφή στις διακρίσεις και την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Θα αναζητήσουμε προσωπικότητες για μετατροπή των Εθνικών ομάδων σε πόλο έλξης των φίλων του αθλήματος. Κάθε ματς της Εθνικής ομάδας πρέπει να είναι γιορτή του αθλήματος, να είναι τηλεοπτικό χωρίς χρέωση της Ομοσπονδίας, να έχει υποστήριξη από το μάρκετινγκ και την επικοινωνία. Βασική προϋπόθεση είναι ότι θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με συγκεκριμένο ποσοστό. Δεν θα πληρώνουν τα παραπάνω χρήματα οι παράγοντες των σωματείων ως έμμεσοι χορηγοί. Για κάθε παραπάνω βήμα θα πρέπει να βρίσκεται χορηγός, είτε για όλες τις Εθνικές ομάδες είτε ξεχωριστά για κάθε τμήμα. Έχουμε το υλικό των αθλητών/αθλητριών και των προπονητών για να τα καταφέρουμε. Θα αναζητήσουμε τα οικονομικά εχέγγυα για να κάνουμε τη ζωή όλων πιο εύκολη. Ένα καλό που έκανε η απερχόμενη διοίκηση ήταν η αποκέντρωση του αθλήματος, αυτό θα διατηρηθεί και θα επεκταθεί χωρίς οι τοποθεσίες όμως να έχουν σχέση με την καταγωγή μας, τον τόπο διαμονής μας, την προσωπική ή ομαδική προβολή μας ή την επανεκλογή μας, αλλά μόνο την προβολή του αθλήματος και πάντοτε χωρίς κόστος για το ταμείο της Ομοσπονδίας ή ελάχιστο όσον αφορά κυρίως τις αναπτυξιακές ηλικίες.
Υπάρχουν λάθη που καταλογίζετε στη νυν διοίκηση της Ε.Ο.Π.Ε.; Τι θα θέλατε να αλλάξετε στην Ομοσπονδία;
Αρκετές σπατάλες χωρίς ανταποδοτικό όφελος για το άθλημα, αδυναμία συλλογικών αποφάσεων και ομοφωνίας. Δεν θα επιβαρύνουμε τις πολλές διοργανώσεις της Ομοσπονδίας με τη μετακίνηση, διαμονή και διατροφή μελών του Δ.Σ. εκτός αυτών που προβλέπεται αυστηρά για την διεξαγωγή των αγώνων, εντός και εκτός της Ελλάδας. Στο άθλημά μας έχουν απαξιωθεί οι πάντες και πρέπει να γίνει σοβαρή προσπάθεια να επαναδραστηριοποιηθούν όσοι έχουν τη θέληση για προσφορά. Στη σημερινή εποχή ο εθελοντισμός είναι απαραίτητος για την επιτυχία. Χωρίς σεβασμό στο παρελθόν και γνώση του παρόντος, δεν μπορεί να πάει «Το Βόλεϊ Μπροστά». Ξέρετε, έχω περάσει από όλες τις βαθμίδες του αθλήματος, αθλητής και παράγοντας, προπονητής και διαιτητής και αισθάνομαι πως έρχεται η ώρα για την πιο μεγάλη ευθύνη. Το ίδιο αισθάνονται και οι συνεργάτες μου. Προσωπικά δεσμεύομαι ότι είναι αδιαπραγμάτευτο το νόημα των λέξεων «ισονομία, διαφάνεια, αξιοκρατία».

Πώς οραματίζεστε να διοικήσετε την Ομοσπονδία αν εκλεγείτε πρόεδρος;
Η διοίκηση της Ομοσπονδίας θα γίνεται με τρόπο συλλογικό, με δημοκρατικές διαδικασίες, με ανάδειξη του έργου των αναβαθμισμένων επιτροπών, οι οποίες θα λειτουργούν έχοντας ξεκαθαρίσει ποιοι είναι οι στόχοι μας και ποιος είναι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός δράσης σε όλους τους τομείς και όλες τις βαθμίδες της Ομοσπονδίας. Όλη αυτή η δουλειά θα καταλήγει μέσω συντονιστών στο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο και θα ελέγχει την πρόοδο των αποφάσεων για την επίτευξη των στόχων. Ο ρόλος του προέδρου θα είναι καταλυτικός, δεν ισχύει όμως το ενός ανδρός αρχή.

 

Για το www.ditiki.gr

Αίγλη Καρανάνου

To Top