Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Πραξικόπημα στην Τουρκία: Διπλωματικό θρίλερ με τους 8 αξιωματικούς που ζητάνε άσυλο στην Ελλάδα! “Φοβούνται για τη ζωή τους”

– Οι αξιωματικοί που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη το πρωί του Σαββάτου βρίσκονται αυτήν την ώρα ενώπιον του εισαγγελέα – ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ
– Τι λένε οι δικηγόροι τους
– Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών θεωρεί δεδομένο πως θα εκδοθούν στη γειτονική χώρα
– Τι είπαν στις συνομιλίες τους οι κύριοι Κοτζιάς και Τσαβούσογλου για το ελικόπτερο και τους αξιωματικούς
– Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο σε τέτοιες περιπτώσεις και ποιες οι σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης
– Τι διαπιστώθηκε από την έρευνα στο στρατιωτικό ελικόπτερο που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη

Σε εξέλιξη είναι από χθες το πρωί διπλωματικό θρίλερ με τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς, οι οποίοι έφτασαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα, και ζητούν άσυλο στην Ελλάδα.

Οι οχτώ βρίσκονται αυτήν την ώρα ενώπιον του εισαγγελέα, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για παράνομη είσοδο στη χώρα μας και διατάραξη των διεθνών σχέσεων. Ήδη, κατέθεσαν ηλεκτρονικά τα στοιχεία τους, αιτούμενοι άσυλο.

«Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι δεν εμπλέκονται στο πραξικόπημα και δέχθηκαν εντολές από ανωτέρους τους να μεταφέρουν τραυματίες. Δέχθηκαν πυρά από αστυνομικούς και έφυγαν για να σώσουν τη ζωή τους”, είπε στο MEGA η δικηγόρος δύο Τούρκων μηχανικών, Κατερίνα Δαπουδάνη.
Και συνέχισε: “Φοβούνται για τη ζωή τους και τις οικογένειές τους. Πέρα από την θανατική ποινή, το θέμα -αν εκδοθούν στην Τουρκία- είναι και κατά πόσο θα υποβληθούν σε βασανιστήρια…”.

Η δικηγόρος κ. Μαρινάκη, δικηγόρος τεσσάρων εκ των στρατιωτικών, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, σημείωσε πως οι Τούρκοι στρατιωτικοί είχαν εντολές να μεταφέρουν τραυματίες από τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης σε σημείο στο οποίο βρίσκονταν ασθενοφόρα όταν δέχθηκαν πυρά και φοβούμενοι για τη ζωή τους αποφάσισαν να έρθουν στην Ελλάδα.

Τόνισε επίσης πως και οι 8 αιτούντες άσυλο είναι οικογενειάρχες και αν δεν υπήρχαν τα γεγονότα της απόπειρας πραξικοπήματος δεν θα είχαν καμία πρόθεση να αφήσουν τη χώρα τους.

Τέλος η κα Μαρινάκη τόνισε πως μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Πρόεδρου ήταν πανικοβλημένοι και ζήτησαν μάλιστα να μεταφερθούν ακόμη και σε χώρες της Νοτίου Αμερικής για να μπορέσουν να ζήσουν.

Στην ελληνική πλευρά υπάρχει η εκτίμηση ότι σε περίπτωση που οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εμπλέκονται στο πραξικόπημα, είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η έκδοσή τους. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης, θα τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κρίσιμες για την έκβαση αυτής της υπόθεσης είναι οι εκτιμήσεις που θα γίνουν για το εάν με την έκδοση των 8 συλληφθέντων μελών του πληρώματος στη χώρα τους, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους, εάν δηλαδή θα δικαστούν ή αν υπάρχει περίπτωση να εκτεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο λόγω θανατικής ποινής. Επισημαίνεται ότι οι Συμβάσεις απαγορεύουν την έκδοση ανθρώπων εκεί όπου υπάρχει θανατική ποινή. Σε αυτή την παράμετρο, σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, κατά τις επικοινωνίες που είχαν σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει θανατική ποινή.

Η διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα μεταβούν μεταφραστές. Θα διαρκέσει 8 ημέρες και εάν υπάρξει έφεση θα διαρκέσει περίπου επιπλέον 8 ημέρες. Συνολικά η όλη διαδικασία του ασύλου θα διαρκέσει 15-16 ημέρες. Παράλληλα, θα εξελίσσονται οι διαδικασίες έκδοσης, οι οποίες διαρκούν περίπου ανάλογο χρονικό διάστημα. Το συντομότερο δυνατόν αναμένεται να διεκπεραιωθεί η επιστροφή στις τουρκικές αρχές του στρατιωτικού ελικοπτέρου. Οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι θα φτάσει ένα δεύτερο τουρκικό ελικόπτερο επανδρωμένο και με δεύτερο πλήρωμα, ώστε να πραγματοποιηθεί η επιστροφή του.

 

Πηγή

To Top