Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Προς αύξηση της τιμής εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες στα 1,30 ευρώ

Άμεσα καλείται να λάβει αποφάσεις το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας, προτού ψηφιστεί το νέο μνημόνιο, προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.

To σύστημα των δημόσιων μεταφορών της πρωτεύουσας ήδη καταγράφει το 2015 ένα έλλειμμα λειτουργίας που προσεγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ, τα οικονομικά των εταιρειών υπέστησαν καθίζηση λόγω του μέτρου της δωρεάν μετακίνησης, τα συναρμόδια υπουργεία δεν καταβάλλουν την επιδότηση για τα κοινωνικά εισιτήρια, ενώ η ΟΣΥ (λεωφορεία – τρόλεϊ) αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα και αναζητεί διακαώς άνω των 20 εκατ. ευρώ για να εξασφαλίσει την καταβολή μισθών και την προμήθεια πετρελαίου τον Ιούλιο.

Οι εταιρείες του ΟΑΣΑ ήδη βρίσκονται ενώπιον ενός σημαντικού προβλήματος, για το οποίο ζητούν «γραμμή» από το πρώην υπουργείο Υποδομών και το οποίο δεν είναι άλλο από την αύξηση του ΦΠΑ, σε εφαρμογή των έκτακτων μέτρων της κυβέρνησης για την υπογραφή της νέας συμφωνίας με τους δανειστές.

Οι συγκοινωνιακοί φορείς καλούνται άμεσα να λάβουν αποφάσεις για το εάν θα απορροφήσουν τον ΦΠΑ ή για το εάν θα μετακυλήσουν το κόστος στον επιβάτη.

Στην πρώτη περίπτωση, σύμφωνα με στελέχη των εταιρειών, αυτό θα σημαίνει την επέκταση της «τρύπας» κατά τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Στη δεύτερη περίπτωση, τονίζουν, το απλό εισιτήριο θα αυξηθεί σε 1,3 ευρώ, ενώ η μηναία κάρτα στα 33 ευρώ, σε εφαρμογή των έκτακτων μέτρων της κυβέρνησης.

To Top