Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Θεσσαλονίκη: Για 12η μέρα χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ – Τι αναμένουμε σήμερα

Τι εξελίξεις αναμένουμε σήμερα Τετάρτη (28/9)

Χωρίς τέλος η ταλαιπωρία της Θεσσαλονίκης, καθώς ούτε χθες επήλθε λύση στο ζήτημα του ΟΑΣΘ. Και σήμερα θα είναι ημέρα εξελίξεων καθώς 1) ο υπουργός κ. Χρ. Σπίρτζης έχει δεσμευτεί πως θα πιστωθούν 3 εκατ. ευρώ για τα δεδουλευμένα (σ.σ. ενός μηνός) των εργαζομένων, 2) 14 δήμαρχοι και ο περιφερειάρχης έχουν δώσει διορία (σ.σ. λήγει σήμερα) στον κ. Χρ. Σπίρτζη να πληρώσει, αλλιώς θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη 3) θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του ΔΣ της διοίκησης του ΟΑΣΘ. Ωστόσο, υπάρχει το αρνητικό: Οι εργαζόμενοι δια μέσω του προέδρου τους, κ. Δ. Τσερμενίδη δηλώνουν αποφασισμένοι να κρατήσουν την επίσχεση έως ότου πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα.  

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, κ. Χρ. Στεφανίδης, δηλώνει πως «Ευχής έργο είναι στη συνάντηση της προσεχούς Παρασκευής, στην οποία θα συμμετέχουν η διοίκηση του ΟΑΣΘ και στελέχη των υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και των Οικονομικών, να τεθούν επί τάπητος το παρόν και το μέλλον του Οργανισμού και να δοθούν οι οριστικές λύσεις».

Επισήμανε ότι η διοίκηση του ΟΑΣΘ θα παρουσιάσει το ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει καταρτίσει και που αφορά στην εφαρμογή νέας τιμολογιακής πολιτικής (δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τι θα αλλάξει στις τιμές του ΟΑΣΘ), από την 1η Ιανουαρίου του 2017, στον επαναπροσδιορισμό των δρομολογίων που εκτελούνται, αλλά και στον επαναϋπολογισμό των δαπανών του Οργανισμού, για μισθοδοσία και μετόχους.

«Θέλουμε οι επιβάτες του ΟΑΣΘ να συνεχίσουν να καταβάλλουν το πιο φθηνό εισιτήριο στην χώρα μεν, και θα το πετύχουμε, αλλά πρέπει να εξορθολογιστεί το κόστος του δε, έτσι ώστε ο Οργανισμός να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα», επισήμανε ο κ. Στεφανίδης.

Ανέφερε, ότι μέσα από τις επαφές εκπροσώπων φορέων της πόλης, με το γραφείο του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προκύπτει, ότι τελικά αύριο (σ.σ. σήμερα) θα κατατεθούν σε «ασφαλή» λογαριασμό 3 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, το ένα μηνιάτικο, από τα δύο που τους οφείλονται.

Αναφορικά με την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ο κ. Στεφανίδης υπογράμμισε: «Αναβλήθηκε η συνάντηση με τους νομικούς συμβούλους, αλλά θα συνεχιστεί την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι» και πρόσθεσε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε λύση και να πάψει η επίσχεση εργασίας που κοστίζει στον Οργανισμό 170.000 ευρώ ημερησίως».

Τσερμενίδης: Δεν σταματάμε με δεδουλευμένα ενός μήνα

Στο μεταξύ, «να σταματήσει τα ψέματα», καλεί, από την πλευρά του, τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης, καλώντας τον να έρθει σε απευθείας επαφή μαζί τους και να μην συνομιλούν μέσω των ΜΜΕ.

Επαναλαμβάνοντας, ότι προ δέκα ημερών ο κ. Σπίρτζης είχε υποσχεθεί στους εργαζομένους την καταβολή 3 εκατ. ευρώ στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, ο κ. Τσερμενίδης είπε: «Δεν είναι σύννομη η ενέργεια αυτή και για αυτόν τον λόγο και δεν το έχει πράξει μέχρι σήμερα». «Αν νομίζει ο υπουργός ότι θα μας βάλει τα δεδουλευμένα του ενός μήνα και θα σταματήσουμε την επίσχεση εργασίας γελιέται. Αν θέλει ας το δοκιμάσει, απλώς τον ενημερώνουμε από τώρα ότι θα αποτύχει», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσερμενίδης κάλεσε εκ νέου τον αρμόδιο υπουργό σε ένα γόνιμο διάλογο, μέσω του οποίου θα προκύψουν οι οριστικές λύσεις για το μέλλον του ΟΑΣΘ και των εργαζομένων του, οι οποίοι όπως είπε «από τη μία βιώνουν την αβεβαιότητα και από την άλλη βλέπουν μπροστά τους μεγάλες μειώσεις στο μισθό τους».

Η δέσμευση Σπίρτζη σε βουλευτές της ΝΔ

Μετά από πρωτοβουλία των βουλευτών του Νομού Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, κ. Σταύρου Καλαφάτη, κυρίας Έλενας Ράπτη, κ. Θεόδωρου Καράογλου και κ. Σάββα Αναστασιάδη, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, συνάντησή τους – στην οποία συμμετείχε και ο Υπεύθυνος του Τομέα Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, βουλευτής Σερρών κ. Κώστας Καραμανλής –  με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έθεσαν στον Υπουργό το θέμα του ΟΑΣΘ, εξήγησαν τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης και ζήτησαν να δοθεί επιτέλους τέλος στην αφάνταστη ταλαιπωρία των Θεσσαλονικέων.

Συγκεκριμένα, ζήτησαν να δώσει η Κυβέρνηση άμεση λύση για την καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζομένους του ΟΑΣΘ και ο κ. Σπίρτζης δεσμεύτηκε ότι θα το κάνει μέχρι αύριο το πρωί.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές της ΝΔ «Η Νέα Δημοκρατία, ο αρμόδιος Τομεάρχης και οι βουλευτές του Νομού, θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά το θέμα. Ελπίζουμε ο Υπουργός να τηρήσει τη δέσμευσή του, χωρίς να δημιουργηθούν άλλα προβλήματα στη ζωή της πόλης».

Η απειλή των 14 Δημάρχων και του Περιφερειάρχη

Οι Δήμαρχοι της Θεσσαλονίκη, ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας και φορείς της πόλης συνεδρίασαν στο Δημαρχιακό Μέγαρο σήμερα, Τρίτη (17/9), για το θέμα του ΟΑΣΘ. Στο ψήφισμα που εξέδωσαν ακολουθούν σκληρή γραμμή εναντίον του κ. Χρ. Σπίρτζη και ζητούν άμεση λύση στο πρόβλημα, αρνούμενοι να συναντήσουν τον υπουργό δίχως να έχουν βγει τα λεωφορεία στους δρόμους της πόλης και προειδοποιώντας για προσφυγή στη δικαιοσύνη αν μέχρι αύριο δεν κυκλοφορούν τα λεωφορεία.

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα:

Απαιτούμε από την κυβέρνηση εντός της ημέρας επίλυσης του προβλήματος με βάση το από 25/8/2016 πρακτικό συμφιλιωτικής διαδικασίας, το οποίο δεν τηρήθηκε.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους του ΟΑΣΘ, για να γίνει επανέναρξη της λειτουργίας αστικής συγκοινωνίας στη Θεσσαλονίκη.

Θα συμμετέχουμε σε συζήτηση με τον υπουργό μόνο με λειτουργούσες τις αστικές συγκοινωνίες, πράγμα που είναι αποκλειστική ευθύνη του ΥΠΟΜΕΔΙ.

Αν μέχρι αύριο (σ.σ. σήμερα), Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου με ευθύνη του υπουργού κ. Χρ. Σπίρτζη δεν έχει γίνει επανέναρξη της αστικής συγκοινωνίας θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη, ώστε να αναζητηθούν και να αποδοθούν ευθύνες.

ΠΗΓΗ:

To Top