Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Το Ψήφισμα της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης_π.Κ.Ι.Κ.

Το Ψήφισμα της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης

‘’για την ονοματοδοσία της γειτονικής χώρας των Σκοπίων’’,

ως συνέχεια της Απόφασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (Δ.Ι.Σ.)

και του Ψηφίσματος των Μητροπολιτών της Δυτικής Μακεδονίας.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Το Ψήφισμα της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης ‘’για την ονοματοδοσία της γειτονικής χώρας των Σκοπίων’’ (27-6-2018), έρχεται ως φυσική ροή και συνέχεια της Απόφασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (Δ.Ι.Σ.) της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ιανουάριος 2018) και του Ψηφίσματος των 5 Μητροπολιτών της Δυτικής Μακεδονίας (Ιανουάριος 2018) για το ίδιο φλέγον θέμα της εκχώρησης-παράδοσης του ονόματος ‘’Μακεδονία’’ στο γειτονικό, βόρεια της Μακεδονίας μας, κράτος από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ως μη όφειλε, υπό ιδίαν ευθύνην.

Το Ψήφισμα χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών ‘’απαράδεκτον συμφωνίαν, η οποία παραδίδει το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας μας στο γειτονικό κρατίδιο’’.

Στο Ψήφισμα της Ι. Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης διακηρύσσεται με σαφήνεια η αγάπη προς όλους τους Λαούς, αλλά και η αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση των δικαίων του λαού μας: ‘’Οι Έλληνες αγαπούμε όλους τους Λαούς και ιδιαιτέρως τους γειτονικούς. Πιστεύουμε όμως σταθερά στα δίκαιά μας. Δεν εποφθαλμιούμε κανενός το δίκαιο, αλλά δεν ανεχόμαστε άλλοι να καταπατούν το δικό μας’’.

Η διακήρυξη της αγάπης αδιακρίτως προς όλους τους Λαούς και παράλληλα η με θυσίες διακονία της πληρώνεται ακριβά, δεν είναι αρεστή στους ισχυρούς της γης και στους υπηρέτες τους, γι’ αυτό και ‘’σ’ αυτόν τον κόσμο όσοι αγαπούνε – τρώνε βρώμικο ψωμί’’. (Δ. Σαββόπουλος).

Το Ψήφισμα της Ι. Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης για το όνομα ‘’Μακεδονία’’ αποστέλλεται ‘’προς πάσαν κατεύθυνσιν’’:

‘’Εμείς οι Κληρικοί της αγιωτόκου και ιστορικής Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης Κ Α Τ Α Γ Γ Ε Λ Ο Υ Μ Ε προς πάσαν κατεύθυνσιν: Κυβέρνηση – Πολιτικά Κόμματα – Άλλους Φορείς, μετά πόνου, θυμού και αγανακτήσεως την προαναφερθείσαν απαράδεκτον συμφωνίαν, η οποία παραδίδει το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας μας στο γειτονικό κρατίδιο.

Αναφωνούμε, λοιπόν, «εν ενί στόματι και μία καρδία» ότι: «Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ».

Το μαρτυρούν εις τους αιώνας οι ποταμοί αιμάτων που πότισαν τα χώματά της με πρωτοστάτας Αρχιερείς (Γερμανός Καραβαγγέλης, Αιμιλιανός Γρεβενών), πλειάδα κληρικών τε και μοναχών, αλλά και ευλαβείς χριστιανοί, όπως ο Παύλος Μελάς, ο Κώττας, ο Άγρας και άλλοι πεσόντες.

Τέλος, τα αρχαιολογικά ευρήματα της Αιανής, της Πέλλας και της Βεργίνας φωνάζουν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Δεν τους χαρίζουμε της εθνικότητά μας. Δεν προδίδουμε τα ιερά και τα όσια της φυλής μας.

Η Μακεδονία είναι μία και είναι ΕΛΛΑΔΑ!

Ο Μητροπολίτης
† Ο Σερβίων και Κοζάνης Παύλος.

Ακολουθούν οι υπογραφές των υπολοίπων Κληρικών και Μοναχών

της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

(Ψήφισμα της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης

για την ονοματοδοσία της γειτονικής χώρας των Σκοπίων.

Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής. Κοζάνη, 27-6-2018).

Για λόγους ιστορικούς (και μνήμης) υπενθυμίζω τα κάτωθι για το ίδιο θέμα:

Α. Την Απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (Δ.Ι.Σ.) της Εκκλησίας της Ελλάδος: ’Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (Δ.Ι.Σ.) συμμεριζομένη την αγωνία των Ιεραρχών που διαποιμαίνουν τις Ιερές Μητροπόλεις στην περιοχή της Μακεδονίας, αλλά και του λαού, με Απόφασή Της υπενθυμίζει ότι η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου ‘’Μακεδονία’’ ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της ‘’Μακεδονίας’’. Αναμένει δε από την υπεύθυνη Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία διαχειρίζεται το θέμα, να κατανοήσει την ανησυχία Της, που είναι και ανησυχία του οικουμενικού ελληνισμού’’. (Δελτίο Τύπου της Ι. Συνόδου, 26-1-2018. http://www.ecclesia.gr).

Β. Το Ψήφισμα των πέντε (5) Μητροπολιτών της Δυτικής Μακεδονίας: ‘’Το όνομα ‘’Μακεδονία’’ στις κρίσιμες αυτές ώρες που διέρχεται η πατρίδα μας θα πρέπει να παραμείνει αδιαπραγμάτευτο. Υπάρχουν τόσα άλλα ονόματα που μπορούν οι γείτονές μας, εφόσον επιθυμούν την καλή γειτονία, να δεχθούν…. Συντασσόμαστε πλήρως με το κείμενο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιερωνύμου’’. (Οι Μητροπολίτες της Δυτικής Μακεδονίας. Υπογραφές: Καστορίας Σεραφείμ. Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος. Σερβίων και Κοζάνης Παύλος. Σισανίου και Σιατίστης Παύλος. Γρεβενών Δαβίδ. Ιανουάριος 2018. http://www.imsk.gr).

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν άκουσε κανέναν από όλους αυτούς. Δεν άκουσε και κανέναν από πολλούς άλλους, που επισημαίνουν τους κινδύνους για τη χώρα, το λαό και την ιστορία του με την εκχώρηση του ονόματος ‘’Μακεδονία’’.

Στις Πρέσπες (17-6-2018) ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπέγραψε τη Συμφωνία, υπό ιδίαν ευθύνην, και παρέδωσε το όνομα ‘’Μακεδονία’’ στο κράτος των Σκοπίων, που δεν το δικαιούται. Κλειδί είναι το όνομα. Και αφής, τους παραδόθηκε το κλειδί, τους παραδίδονται και όλα τα κρίσιμα μεγέθη που παράγονται από το όνομα: εθνότητα, γλώσσα, ταυτότητα.

Τώρα το κράτος των Σκοπίων με μόνη την υπογραφή του Έλληνα Πρωθυπουργού μπαίνει στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. με εξανδραποδισμό της Ελλάδας, ενώ θα μπορούσαν τίμια και ευσυνείδητα εφόσον τόσο διακαώς το επιθυμούσαν (όχι φυσικά τα Σκόπια – τα αφεντικά τους αμερικανοί και γερμανοί) να τα εντάξουν – συνδέσουν σε ΝΑΤΟ – Ε.Ε. χωρίς να ταπεινώσουν την Ελλάδα. Δυστυχώς οι ισχυροί της γης γνωρίζουν και ταπεινώνουν χώρες, στις οποίες οι ηγεσίες τους είναι πρόθυμες στο υποχωρείν και παραχωρείν.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έγινε τραγικά σαφής με τη δήλωσή του (χαρακτηρίζοντας τη Συμφωνία ‘’πράξη ιστορικής ήττας και εθνικής μειοδοσίας’’) που θα μείνει, όπως και η Συμφωνία, ανεξίτηλα χαραγμένες στην ιστορία:

‘’Η χώρα μας σύρθηκε σε μια πράξη ιστορικής ήττας και εθνικής μειοδοσίας με απρόβλεπτες επιπτώσεις σε βάρος της χώρας και του Λαού μας.

Συνάμα ποδοπατήθηκε η θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού.

Σήμερα, για πρώτη φορά, κάποιοι που θέλουν να ονομάζονται αριστεροί, υποχωρούν υπερασπιζόμενοι το προσωπικό τους συμφέρον. Συμπαρασύροντας έτσι σ’ αυτόν τον κατήφορο την Ελλάδα και τον Ελληνικό Λαό.

Μετά από αυτό το μεγάλο «ΝΑΙ» του κ. Τσίπρα, εκείνο που πονάει πιο πολύ δεν είναι μόνο οι κίνδυνοι που ξανοίγονται μπροστά μας αλλά προ παντός η μεγάλη Ντροπή που θα μας στιγματίζει για πάντα. Αθήνα, 12.6.2018, Μίκης Θεοδωράκης’’.

Εύχομαι στον Έλληνα Πρωθυπουργό να έλθει εις εαυτόν το συντομότερο και (με τη γενναιότητα και το θάρρος που σώζουν-ελευθερώνουν) να ανακαλέσει, τώρα, την υπογραφή του για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αύριο, ίσως, θα είναι αργά.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

4-7-2018

To Top